Kom ihåg att besöka Din AdSense-sida där du hittar anpassad information om ditt konto som hjälper dig att nå framgång med AdSense.

Hantering av annonsutrymme

Guide till ads.txt

Authorized Digital Sellers, eller ads.txt, är ett IAB Tech Lab-initiativ som bidrar till att säkerställa att ditt annonsutrymme online enbart säljs via säljare (till exempel AdSense) som du har identifierat som auktoriserade.

Genom att skapa en egen ads.txt-fil får du större kontroll över vilka som har rätt att sälja annonser på din webbplats och bidrar till att förhindra att förfalskat annonsutrymme visas för annonsörer.

Det är inte obligatoriskt att använda ads.txt, men vi rekommenderar det. Det kan hjälpa köpare att identifiera förfalskat annonsutrymme och hjälpa dig att få större intäkter från annonsörer som kanske annars hade gått till det förfalskade annonsutrymmet.

I denna artikel:

Åtgärda problem med ads.txt i AdSense

Om något är fel med ads.txt på din webbplats visas en varning i ditt AdSense-konto. Följ relevanta anvisningar nedan för att åtgärda problemet så att det inte påverkar dina intäkter.

Obs! Det kan ta några dagar innan ändringarna återspeglas i AdSense. Om det inte sker så många annonsförfrågningar från din webbplats kan det ta upp till en månad. När du har gjort ändringar kan du söka efter uppdateringar av ads.txt-statusen.

Skapa en ads.txt-fil för din webbplats

Om din webbplats inte har en ads.txt-fil kan du skapa en. Ditt utgivar-id måste anges och formateras korrekt för att ads.txt-filen ska verifieras.

1. Skapa en textfil (.txt) med en textredigerare, till exempel Anteckningar (Windows) eller TextEdit (Mac).
  2. Logga in på ditt AdSense-konto.
  3. Om det finns en varning på startsidan klickar du på Åtgärda nu. Annars klickar du på Webbplatser och sedan på webbplatsen med ads.txt-statusen Hittades inte.
    Obs! Beroende på dina webbplatser och deras ads.txt-status kan du ha flera verifieringsalternativ att välja mellan. Välj alternativet Ads.txt-kodavsnitt.
  4. Klicka på Kopiera.
  5. Klistra in raden i var och en av ads.txt-filerna.

Din ads.txt-fil bör nu se ut så här, där pub-0000000000000000 är ditt eget utgivar-id:

google.com, pub-0000000000000000, DIRECT, f08c47fec0942fa0

6. (Valfritt) Om du använder ett annat annonsnätverk ska du komma ihåg att lägga till nätverket i ads.txt-filen. Kontakta respektive annonsnätverk för att få deras ads.txt-information.
  7. Ladda upp ads.txt-filen till rotkatalogen för din webbplats.

Rotkatalogen för en webbplats är katalogen eller mappen som följer efter toppdomänen, t.ex. example.com/ads.txt. (För example.com/ads.txt är example.com rotkatalogen eller rotmappen där du laddar upp ads.txt-filen.)

Tips! Om du är osäker på var du ska lägga till ads.txt-filen kan du läsa specifika anvisningar i byggverktyget eller redigeraren för webbplatser. Du kan även kontakta ditt webbhotell och ta reda på hur du laddar upp filen till rotkatalogen för dina webbplatser. Läs mer om rotkatalogen.
  8. Bekräfta att du har publicerat filen korrekt genom att kontrollera om innehållet i ads.txt-filen är tillgängligt. Ange webbadressen till ads.txt i webbläsaren (till exempel https://example.com/ads.txt). Om ads.txt-filen visas i din webbläsare är det troligt att AdSense hittar den.

Lägga till ditt utgivar-id i en ads.txt-fil

Om ditt utgivar-id saknas i ads.txt-filen kan du kopiera det från ditt konto och lägga till det i filen.

1. Logga in på ditt AdSense-konto.
  2. Om det finns en varning på startsidan klickar du på Åtgärda nu. Annars klickar du på Webbplatser  och sedan på webbplatsen med ads.txt-statusen Obehörig.
  3. Klicka på Kopiera.
  4. Klistra in raden i var och en av ads.txt-filerna.

Din ads.txt-fil bör nu se ut så här, där pub-0000000000000000 är ditt eget utgivar-id:

google.com, pub-0000000000000000, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Obs! Du måste formatera ads.txt-filen enligt IAB Tech Labs för att den ska verifieras. Om du behöver mer hjälp kan du läsa specifikationen för ads.txt.

Kontrollera om det finns uppdateringar om din ads.txt-status

Om du har gjort ändringar i ads.txt-filen och ändringarna inte återspeglas i ditt konto kan du begära att AdSense kontrollerar ads.txt-filen på nytt.

1. Logga in på ditt AdSense-konto.
  2. Klicka på Webbplatser.
  3. Klicka på webbplatsen som du vill söka efter uppdateringar för.
  4. Klicka på Sök efter uppdateringar.

Statusen för ads.txt på sidan Webbplatser har uppdaterats.

Nästa steg

• Om ads.txt-statusen nu är Auktoriserad men din webbplats kräver granskning klickar du på Begär granskning för att starta granskningsprocessen.
    • Om ads.txt-statusen nu är Auktoriserad, webbplatsens status är Klar och du har ställt in annonser på din webbplats börjar annonserna visas. Tänk på att det kan ta upp till en timme innan annonser visas på dina sidor.
    • Om du fortfarande har problem med ads.txt kan du läsa om felsökning av problem med ads.txt.

Felsökningsverktyg för ads.txt