Mainosjakauman hallinta

Mainosjakauman valtuutettujen myyjien ilmoittaminen ads.txt-tiedoston avulla

Authorized Digital Sellers eli ads.txt on IAB:n (Interactive Advertising Bureau) hanke, jonka avulla voit varmistaa, että digitaalista mainosjakaumaasi myydään vain sellaisten myyjien (kuten AdSensen) kautta, jotka olet määrittänyt valtuutetuiksi myyjiksi. Luomalla oman ads.txt-tiedoston voit hallinnoida paremmin sitä, kuka saa myydä mainoksia sivustollasi ja estää tuoteväärennöksiin liittyvän mainosjakauman näyttämisen mainostajille.

Ads.txt-tiedoston käyttäminen ei ole pakollista, mutta se on suositeltavaa. Ads.txt-tiedoston avulla ostajat voivat tunnistaa tuoteväärennöksiin liittyvän mainosjakauman ja mainostajat voivat saada enemmän mainostuloja, jotka olisivat saattaneet muuten päätyä väärennösten mainostajille.

Oman ads.txt-tiedoston luominen AdSensea varten

Näin voit luoda ads.txt-tiedoston ja ilmoittaa julkisesti, että olet valtuuttanut Googlen myymään mainosjakaumaasi:

1. Luo tekstitiedosto (.txt).
  2. Sisällytä siihen seuraava rivi:

google.com, pub-0000000000000000, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Tärkeää: Muista korvata pub-0000000000000000 omalla julkaisijan tunnuksellasi.
  3. Sijoita ads.txt-tiedosto verkkotunnuksesi päätasolle (esim. https://example.com/ads.txt).

Päätason verkkotunnuksella tarkoitetaan tässä verkkotunnuksia, jotka ovat yhtä tasoa alempana kuin julkisten jälkiliitteiden luettelossa olevat verkkotunnukset. Tämä on IAB:n ads.txt-tiedostomäärittelyn mukaista. Esimerkiksi google.co.uk katsotaan päätason verkkotunnukseksi, koska co.uk sisältyy Public Suffix List ‑luetteloon, mutta maps.google.co.uk-verkkotunnus ei määritelmän mukaan ole päätason verkkotunnus.

Näissä ohjeissa annetaan Google AdSense ‑julkaisijoille ohjeet ads.txt-tiedoston luomiseen. Saat ohjeet ads.txt-tiedoston luomiseen muille myyntipuolen alustoille tai mainospörsseille kyseisten tahojen verkkosivustoilta tai ottamalla yhteyttä näiden palveluiden edustajiin.

Ads.txt-tiedostoon lisättävät tiedot

Lisää tiedostoon erillinen rivi kullekin valtuutetulle myyjälle. Julkaisijan ads.txt-tiedoston luettelon kullekin riville on lisättävä seuraavat kolme pakollista kenttää (sekä haluttaessa neljäs valinnainen kenttä):

<Kenttä 1>, <Kenttä 2>, <Kenttä 3>, <Kenttä 4>

• <Kenttä 1>: Mainontajärjestelmän verkkotunnuksen nimi (pakollinen)

Tällä tarkoitetaan sen myyntipuolen alustan, mainospörssin, Header bidding ‑säilön tai muun järjestelmän sääntöjen mukaista verkkotunnuksen nimeä, johon tarjoustyökalut ovat yhteydessä. Se voi olla järjestelmän toiminnallinen verkkotunnus (jos se on eri kuin yrityksen ylätason verkkotunnus), jonka avulla WHOIS-haun ja käänteisnimipalvelujen on helpompi osoittaa valtuutetun järjestelmän omistaja selkeästi. Selkeintä on, jos myyntipuolen alusta tai mainospörssi on julkaissut asiakirjan, jossa kerrotaan käytettävä verkkotunnus.

Googlen myyjätilien verkkotunnuksen nimi on aina google.com.

• <Kenttä 2>: Julkaisijan tilin tunnus (pakollinen)

Tämä on myyjän tai jälleenmyyjän tiliin liittyvä tunnus kentän 1 mukaisessa mainontajärjestelmässä. Kentän sisältämän arvon on vastattava tapahtumissa (kuten OpenRTB-huutokaupan hintatarjouspyynnöissä) käytettyä arvoa, jonka myyntipuolen alusta tai mainospörssi on määrittänyt kenttään. OpenRTB:ssä tämä on tyypillisesti publisher.id-kenttä ja OpenDirectissa julkaisijan organisaation tunnus.

Googlen myyjätileillä tulee käyttää kullakin tilillä näkyvää julkaisijan tunnusta (esim. pub-0000000000000000). Löydät tunnuksen näin:

Lisää ilmoitukseesi vain pub-etuliite ja 16-numeroinen koodi. Poista tuotekohtainen etuliite (esim. ca- tai ca-video-). Jos käytät tuloutukseen useita Ad Manager- ja/tai AdSense-tilejä, sinun on lisättävä kullekin tilille erillinen rivi, joka sisältää vastaavan pub-koodin.
    Verkkotunnuksia, joiden ads.txt-tiedosto on julkaistu mutta myyjän julkaisijatunnusta ei ole valtuutettu tiedostossa, ei enää tulouteta Ad Managerin kautta, ja Google ei enää osta mainoksia tällaisille sivustoille. Voit varmistaa, ettei tämä muutos vaikuta tuloihisi, sisällyttämällä ads.txt-tiedostoihin kaikkien tuloutettavien sivustojen julkaisijatunnukset (lue ohjeet ads.txt:n päivittämiseen Ad Managerissa). Jos käytössäsi on Scaled Partner Management, sovi SPM-kumppaneidesi kanssa julkaisijatunnuksesi lisäämisestä heidän ads.txt-tiedostoihinsa.
  • <Kenttä 3>: Tilin tai suhteen tyyppi (pakollinen)

Tällä tarkoitetaan tilin tyypin luettelointia.

• DIRECT-arvo ilmaisee, että julkaisija (sisällön omistaja) hallinnoi suoraan kentässä 2 ilmoitettua tiliä järjestelmässä, joka nimettiin kentässä 1. Tämä on yleensä merkki siitä, että julkaisijan ja mainontajärjestelmän yritykset ovat sopineet läheisestä yhteistyöstä.

Google-julkaisijoiden, jotka hallinnoivat suoraan kentässä 2 ilmoitettua tiliä, tulisi määrittää DIRECT-arvo.

• RESELLER-arvo ilmaisee, että julkaisija on valtuuttanut toisen yhteisön hallinnoimaan kentässä 2 ilmoitettua tiliä ja toimimaan mainospaikkojen jälleenmyyjänä kentässä 1 ilmoitetussa järjestelmässä. Muita tyyppejä saatetaan lisätä myöhemmin. Dataa tulkittaessa on muistettava, että tämä kenttä on kirjainkoosta riippumaton.

Google-julkaisijoiden, jotka eivät hallinnoi suoraan kentässä 2 ilmoitettua tiliä, tulisi määrittää RESELLER-arvo. Esimerkiksi Verkostokumppanin hallinta ‑ominaisuutta käyttävän Ad Manager ‑tilin tulisi määrittää RESELLER-arvo mainosjakauman tilille, jota tili ei hallinnoi suoraan.

• <Kenttä 4>: Varmenteen myöntäjän tunnus (valinnainen)

Tämä on tunnus, jonka avulla mainontajärjestelmä voidaan yksilöidä varmenteen myöntäjän järjestelmässä (tämä tunnus liitetään kentässä 1 ilmoitettuun kohteeseen). Tämänhetkinen varmenteen myöntäjä on Trustworthy Accountability Group (TAG), joten tähän kenttään lisätään TAG-tunnus.

Googlen myyjätilien TAG-tunnus on f08c47fec0942fa0.

Tässä videossa kerrotaan ads.txt-tiedostosta sekä siitä, miksi tuemme tätä hanketta ja miten voit valtuuttaa Googlen myymään mainosjakaumaasi ads.txt-tiedoston avulla.

Ads.txt sekä mainosjakauman myyntivaltuutus Googlelle

Usein kysytyt kysymykset

AdSensessa näkyy ads.txt-tiedostoa koskeva varoitus. Miten voin tarkastaa, millä sivustollani virheellinen ads.txt-tiedosto sijaitsee?

Jos tililläsi näkyy ads.txt-varoitus, näet Sivustot‑sivulla luettelon sivustoista, joihin ilmoitus liittyy.

En voi lisätä tiedostoa verkkotunnukseni päätasolle. Mitä teen?

Ads.txt-tiedostoa ei ole pakko käyttää. Jos ads.txt-tiedosto kuitenkin lisätään verkkotunnuksesi päätasolle, ota yhteyttä verkkovastaavaasi ja pyydä häntä lisäämään julkaisijan tunnuksesi tiedostoon.

Miten Google valvoo ads.txt-tiedostojen käyttöä?

Kun ads.txt-tiedosto lisätään verkkotunnuksen päätasolle, Google määrittää kyseisen tiedoston avulla Google-myyjätilit, jotka saavat näyttää mainoksia tässä päätason verkkotunnuksessa.

Kun lähetät mainospyynnön tietylle sivustolle, tarkistamme, sisältääkö kyseisen sivuston päätason verkkotunnus ads.txt-tiedoston. Jos ads.txt-tiedostoa ei löydy, Google ei tee muita valvontatoimia. Mutta jos verkkotunnus sisältää ads.txt-tiedoston ja tiedostossa on oikea julkaisijan tunnus, järjestämme huutokaupan ja toimitamme pyyntöä vastaavan voittavan mainoksen. Siinä tapauksessa, että verkkotunnus sisältää ads.txt-tiedoston mutta tiedostossa ei ole oikeaa julkaisijan tunnusta, emme järjestä huutokauppaa kyseiselle pyynnölle.

Järjestelmämme havaitsee uudet ja päivitetyt ads.txt-tiedostot automaattisesti. Huomaa, että jos päivität tai poistat ads.txt-tiedoston, muutosten rekisteröiminen järjestelmämme voi viedä 24 tuntia.

Tukeeko Google ads.txt-tiedostoja vain verkkotunnusten päätasoilla vai myös aliverkkotunnuksissa syyskuun 2017 ads.txt-tiedoston teknisten tietojen päivityksen (v1.0.1) mukaisesti?

Vuodesta 2017 lähtien Google indeksoi ja huomioi valvontatoimissa vain sellaiset ads.txt-tiedostot, jotka on sijoitettu verkkotunnusten päätasoille. Aliverkkotunnuksiin sijoitetut tiedostot ohitetaan. Varmista, että myyjät, joille on myönnetty valtuutus aliverkkotunnuksiisi, on sisällytetty verkkotunnuksen päätasolle lisättyyn ads.txt-tiedostoon. Aliverkkotunnuksiin sijoitetut ads.txt-tiedostot indeksoidaan ja huomioidaan valvontatoimissa vuoden 2018 alkupuolella. Julkaisemme lisätietoja, kun tämä ominaisuus on käytettävissä.

Tukeeko Google uudelleenohjauksia syyskuun 2017 ads.txt-tiedoston teknisten tietojen päivityksen (v1.0.1) mukaisesti?

Ads.txt-tiedoston teknisten tietojen päivityksen v1.0.1 mukaisesti Google tukee yhtä HTTP-uudelleenohjausta alkuperäisen pääverkkotunnuksen ulkopuoliseen kohteeseen (esim. example1.com/ads.txt-osoitteen uudelleenohjausta osoitteeseen example2.com/ads.txt).

Myös useita uudelleenohjauksia tuetaan, kunhan kunkin uudelleenohjauksen sijainti on alkuperäisen pääverkkotunnuksen sisällä. Tuettuja ovat siis esimerkiksi

• example.com/ads.txt-osoitteen uudelleenohjaus osoitteeseen www.example.com/ads.txt
  • example.com/ads.txt-osoitteen uudelleenohjaus osoitteeseen subdomain.example.com/ads.txt
  • example.com/ads.txt-osoitteen uudelleenohjaus osoitteeseen example.com/page/ads.txt.

Miten ads.txt-tiedosto määritetään Bloggeria varten?