Advertentietargeting

DoubleClick-cookies

Wat zijn cookies?

Cookies zijn kleine tekstbestanden die worden opgeslagen in de browser van een gebruiker. De meeste cookies bevatten een unieke ID, een zogenaamde cookie-ID: een reeks tekens waarmee websites en servers worden gekoppeld aan de browser waarin het cookie wordt opgeslagen. Hierdoor kunnen websites en servers de browser onderscheiden van andere browsers die andere cookies opslaan, en kunnen ze elke browser herkennen aan de unieke cookie-ID.

Cookies worden veel gebruikt door websites en servers om veel van de basisservices te leveren die online beschikbaar zijn. Als u winkelt op een website, kan de website met een cookie onthouden welke items u heeft toegevoegd aan uw virtuele winkelwagen. Als u voorkeuren instelt op een website, kan de website met een cookie uw voorkeuren onthouden voor uw volgende bezoek aan de website. Of als u inlogt bij een website, kan de website een cookie gebruiken om uw browser later te herkennen, zodat u niet opnieuw hoeft in te loggen. Met cookies kunnen websites ook gegevens over de activiteit van gebruikers verzamelen, zoals het aantal unieke bezoekers dat een pagina per maand bezoekt. Al deze toepassingen zijn afhankelijk van de informatie die wordt opgeslagen in cookies.

Hoe gebruikt DoubleClick cookies?

DoubleClick maakt gebruik van cookies om advertenties te verbeteren. Enkele veelvoorkomende toepassingen van cookies zijn het targeten van advertenties op basis van wat relevant is voor een gebruiker, het verbeteren van de rapportage over campagneprestaties en het voorkomen dat advertenties worden weergegeven die de gebruiker al te zien heeft gekregen.

De cookie-ID in elke DoubleClick-cookie is essentieel voor deze toepassingen. DoubleClick maakt bijvoorbeeld gebruik van cookie-ID's om een logboek bij te houden van welke advertenties in welke browsers worden weergegeven. Wanneer het tijd is om een advertentie weer te geven in een browser, kan DoubleClick de cookie-ID van de browser gebruiken om te controleren welke DoubleClick-advertenties al zijn weergegeven in de betreffende browser. Op deze manier voorkomt DoubleClick dat advertenties worden weergegeven die de gebruiker al heeft gezien. Op dezelfde manier kan DoubleClick met cookie-ID's conversies bijhouden met betrekking tot advertentieverzoeken; zoals wanneer een gebruiker een DoubleClick-advertentie bekijkt en later dezelfde browser gebruikt om de website van de adverteerder te bezoeken en een aankoop te doen.

DoubleClick-cookies bevatten geen persoonlijk identificeerbare informatie. Aan het DoubleClick-cookie gekoppelde informatie kan aan het Google-account van de gebruiker worden toegevoegd als de gebruiker hiervoor toestemming heeft gegeven.

Afmelden

Als een uitgelogde gebruiker zich afmeldt via de Advertentie-instellingen, wordt de unieke cookie-ID van DoubleClick in de browser van de gebruiker overschreven door 'OPT_OUT' en wordt dit cookie niet gebruikt voor de personalisatie van advertenties. Omdat er geen unieke cookie-ID meer is, kan het cookie voor afmelden niet worden gekoppeld aan een bepaalde browser.

Als een ingelogde gebruiker zich afmeldt via de Advertentie-instellingen, blijft de unieke cookie-ID van DoubleClick in de browser van de gebruiker behouden. De cookie-ID van DoubleClick wordt echter niet gebruikt voor personalisatie van advertenties wanneer de gebruiker is ingelogd.

Wanneer stuurt DoubleClick cookies naar een browser?

DoubleClick stuurt een cookie naar de browser na een vertoning, klik of andere activiteit die resulteert in een oproep aan de DoubleClick-server. Als de browser het cookie accepteert, wordt dit opgeslagen in de browser.

Meestal stuurt DoubleClick een cookie naar de browser wanneer een gebruiker een pagina bezoekt die DoubleClick-advertenties weergeeft. Pagina's met DoubleClick-advertenties bevatten advertentietags die browsers de opdracht geven advertentie-inhoud op te vragen van de DoubleClick-advertentieserver. Wanneer de server de advertentie-inhoud levert, wordt er ook een cookie verzonden. Maar een pagina hoeft geen DoubleClick-advertenties weer te geven om dit te laten gebeuren; de pagina hoeft alleen DoubleClick-advertentietags te bevatten die in plaats daarvan een functie voor het bijhouden van klikken of vertoningspixel laden.

Gebruikers informeren over cookies

Alle uitgevers moeten duidelijk een privacybeleid weergeven met informatie over het gebruik van cookies op de site. Bovendien moeten alle uitgevers de geldende wetgeving naleven voor het verzamelen van informatie over sitebezoekers.

Directe cookies en cookies van derden

Cookies worden gecategoriseerd als directe cookies of cookies van derden op basis van de koppeling met het domein van de site die de gebruiker bezoekt. Hierdoor wordt echter de naam of de content van het daadwerkelijke cookie niet gewijzigd. Het verschil tussen een cookie van een derde en een directe cookie is alleen naar welk domein een browser wordt verwezen. In beide gevallen kan precies hetzelfde cookie worden verzonden.

Cookies van derden

Cookies van derden zijn gekoppeld aan een domein dat is gescheiden van de site die een gebruiker bezoekt. DoubleClick-cookies zijn gekoppeld aan doubleclick.net, het DoubleClick-domein. Wanneer een browser een site bezoekt die DoubleClick-advertenties weergeeft, bevindt de browser zich niet op een site in het DoubleClick-domein. Hierdoor is de DoubleClick-server een derde partij, en worden de cookies die in deze situatie worden verzonden cookies van derden genoemd.

Directe cookies

Directe cookies zijn gekoppeld aan het domein van de site die een gebruiker bezoekt. Elke actie die de browser verwijst naar het DoubleClick-domein, zorgt ervoor dat de DoubleClick-server een directe partij is. Cookies die de DoubleClick-server verzendt in deze situatie, worden directe cookies genoemd.

Wanneer een gebruiker een site met een DoubleClick-advertentie bezoekt, wordt de browser van de gebruiker verwezen naar de site van de uitgever, die de eerste partij is. De DoubleClick-servers vallen niet binnen het domein van de uitgever, dus in deze situatie is de DoubleClick-server de derde partij. Als een gebruiker echter op een DoubleClick-advertentie klikt, wordt zijn browser naar een URL verwezen in het DoubleClick-domein. Hoewel de URL zich in het DoubleClick-domein bevindt, bevat deze ook code die de browser doorverwijst naar de site van de adverteerder (nadat de DoubleClick-server het cookie verzendt). Zo komt de gebruiker terecht op de site van de adverteerder en niet in het DoubleClick-domein.

Sommige DoubleClick-producten worden door uitgevers gebruikt en niet door adverteerders. Behalve of in plaats van cookies weer te geven in het domein doubleclick.net, geeft DoubleClick for Publishers een cookie weer in het domein van de uitgever. Dat cookie heet __gads en verloopt twee jaar nadat het is weergegeven.

Afmelden

Als een gebruiker zich afmeldt via Advertentie-instellingen, wordt de unieke cookie-ID van DoubleClick in de browser van de gebruiker overschreven door 'OPT_OUT'. Omdat er geen unieke cookie-ID meer is, kan het cookie voor afmelden niet worden gekoppeld aan een bepaalde browser.