Annoncemålretning

DoubleClick-cookies

Hvad er cookies?

Cookies er små tekstfiler, der gemmes på en brugers browser. De fleste cookies indeholder en entydig identifikator, som betegnes et cookie-id: En række tegn, som websites og servere sammenkæder med den browser, cookien er gemt på. Det giver websites og servere mulighed for at skelne browseren fra andre browsere, der gemmer andre cookies, og genkende hver browser ved hjælp af dens entydige cookie-id.

Cookies benyttes i vid udstrækning af websites og servere for at gøre det muligt at tilbyde mange af de basistjen{0}est{/0}er, der findes online. Hvis du handler på et website, gør en cookie det muligt for websitet at "huske", hvad du har lagt i din virtuelle indkøbskurv. Hvis du angiver præferencer på et website, gør en cookie det muligt for websitet at huske dine præferencer, næste gang du besøger det pågældende website. Og hvis du logger ind på et website, bruger websitet muligvis en cookie til at genkende din browser efterfølgende, så du ikke behøver at logge ind igen. Cookies gør det også muligt for websites at indsamle data vedrørende brugeraktivitet, f.eks. hvor mange unikke besøgende der er på en bestemt side hver måned. Alle disse applikationer er afhængige af de oplysninger, der gemmes i cookies.

Hvordan bruger DoubleClick cookies?

DoubleClick bruger cookies med det formål at gøre annonceringen bedre. Nogle af de typiske anvendelsesformål er at målrette annoncering ud fra, hvad der er relevant for en bruger, at forbedre rapporteringen vedrørende kampagneeffektivitet og at undgå at vise annoncer, som brugeren allerede har set.

Det cookie-id, der er knyttet til hver enkelt DoubleClick-cookie, er altafgørende for disse applikationer. DoubleClick bruger f.eks. cookie-id'er til at opdatere en logfil over, hvilke annoncer der vises på hvilke browsere. Når det er tid til, at en annonce skal vises på en browser, kan DoubleClick bruge browserens cookie-id til at kontrollere, hvilke DoubleClick-annoncer der allerede er blevet vist på den pågældende browser. På den måde undgås det, at DoubleClick viser annoncer, som brugeren allerede har set. På samme måde gør cookie-id'er det muligt for DoubleClick at registrere konverteringer, der er relateret til annonceanmodninger – f.eks. når en bruger får vist en DoubleClick-annonce og senere bruger den samme browser til at besøge annoncørens website og foretage et køb.

DoubleClick-cookies indeholder ingen personidentificerende oplysninger. Med brugerens og udgiverens tilladelse kan oplysninger, der er knyttet til DoubleClick-cookien, føjes til brugerens Google-konto.

Fravalg

Hvis en bruger, som er logget ud, vælger at fravælge via Annonceindstillinger, overskrives det unikke DoubleClick-cookie-id på brugerens browser med udtrykket "OPT_OUT", og det anvendes dermed ikke til personliggjort annoncering Da der ikke længere er et unikt cookie-id, kan fravalgscookien ikke knyttes til en bestemt browser.

Hvis en bruger, som er logget ind, fravælger via Annonceindstillinger, forbliver det unikke DoubleClick-cookie-id på brugerens browser. DoubleClick-cookie-id'et anvendes dog ikke til personliggjort annoncering, mens brugeren er logget ind.

Hvornår sender DoubleClick cookies til en browser?

DoubleClick sender en cookie til browseren efter en eksponering, et klik eller en anden aktivitet, der resulterer i et kald til DoubleClick-serveren. Hvis browseren accepterer cookien, gemmes cookien på browseren.

Det mest almindelige er, at DoubleClick sender en cookie til browseren, når en bruger besøger en side, hvor der vises DoubleClick-annoncer. Sider med DoubleClick-annoncer indeholder annoncetags, der får browsere til at anmode om annonceindhold fra DoubleClick-annonceserveren. Når serveren leverer annonceindholdet, sender den også en cookie. Der behøver dog ikke at blive vist DoubleClick-annoncer på en side, for at dette sker. Siden skal bare indeholde DoubleClick-annoncetags, som eventuelt i stedet udløser en kliksporings- eller eksponeringspixel.

Underret brugere om cookies

Alle udgivere skal tydeligt vise deres politik til beskyttelse af personlige oplysninger, hvor de adviserer besøgende om websitets brug af cookies. Endvidere skal alle udgivere overholde gældende love vedrørende indsamling af oplysninger fra besøgende på websites.

Tredjeparts- og førstepartscookies

Cookies kategoriseres som tredjeparts- eller førstepartscookies, alt efter om de er knyttet til domænet for det website, en bruger besøger. Bemærk, at dette ikke ændrer den faktiske cookies navn eller indhold. Forskellen mellem en tredjepartscookie og en førstepartscookie er udelukkende et spørgsmål om, hvilket domæne en browser peger mod. Den samme slags cookie kan blive sendt, uanset hvilket scenarie der er tale om.

Tredjepartscookies

Tredjepartscookies er knyttet til et domæne, der adskiller sig fra domænet for det website, en bruger besøger. DoubleClick-cookies er sammenkædet med DoubleClick-domænet, doubleclick.net. Når en browser besøger et website, hvor der vises DoubleClick-annoncer, er browseren ikke på et website inden for DoubleClick-domænet. Dette gør DoubleClick-serveren til en tredjepart, så de cookies, serveren sender i denne forbindelse, kaldes tredjepartscookies.

Førstepartscookies

Førstepartscookies er knyttet til domænet for det website, en bruger besøger. Enhver handling, der får browseren til at pege mod DoubleClick-domænet, gør DoubleClick-serveren til førstepart. Cookies, som DoubleClick-serveren sender i denne forbindelse, kaldes førstepartscookies.

Når en bruger besøger et website med en DoubleClick-annonce, peger brugerens browser mod udgiverens website, som er førstepart. DoubleClick-serverne er ikke inden for udgiverens domæne, så i denne forbindelse er DoubleClick-serveren en tredjepart. Klik på en DoubleClick-annonce medfører dog, at brugerens browser peges mod en webadresse, der er inden for DoubleClick-domænet. Selvom webadressen er inden for DoubleClick-domænet, indeholder den kode, der omdirigerer browseren til annoncørens website (når DoubleClick-serveren har sendt cookien). Dette medfører, at brugeren ender på annoncørens website, som ikke er inden for DoubleClick-domænet.

Bemærk, at nogle DoubleClick-produkter anvendes af udgivere – ikke annoncører. DoubleClick for Publishers placerer en cookie på udgiverens domæne ud over eller i stedet for at placere cookies på domænet doubleclick.net. Denne cookie kaldes __gads og er konfigureret til at udløbe to år, efter at den placeres.