Om Google-annonser

Når du surfer på Internett, bruker mobilapper, leser e-post eller handler på nettet, ser du annonser. Google viser annonser i Google-produkter som Søk, YouTube og Gmail. Googles annonsenettverk består også av mer enn to millioner nettsteder og apper som ikke er fra Google, der det vises annonser. Det er ett av mange annonsenettverk som kan vise personlig tilpassede annonser basert på aktiviteten din på nettet.

Du finner følgende informasjon i denne artikkelen:

Kontrollér den personlige tilpasningen av Google-annonser

Google har endret måten vi lagrer annonseinnstillingene dine på. Finn ut mer om hvordan Google bruker informasjonskapsler for personlig tilpasning av annonser

Google viser annonser som kan bli personlig tilpasset basert på en rekke faktorer, for eksempel hvilke typer nettsteder du besøker, og mobilappene du har installert. Hvis personlig tilpasning av annonser er slått av, kan annonser fortsatt bruke ikke-personlige data, for eksempel den generelle plasseringen din eller emnene på nettstedet eller appen du ser på.

Hva den personlige tilpasningen er basert på

Google kan vise annonser basert på mange faktorer, blant annet
  • hvilke typer nettsteder du besøker, og hvilke mobilapper du har på enheten din
  • informasjonskapsler i nettleseren og innstillingene i Google-kontoen din
  • Besøkte apper og nettsteder som tilhører bedrifter som annonserer hos Google.
  • Aktiviteten din på en annen enhet
  • Tidligere interaksjoner med annonser eller annonseringstjenester fra Google.
  • informasjon om og aktivitet i Google-kontoen din

Du kan kontrollere hvordan Google-annonser tilpasses personlig, eller slå av personlig tilpasning av Google-annonser, i Annonseinnstillinger.

Viktig

Google knytter ikke identifikatorer fra informasjonskapsler eller lignende teknologier sammen med sensitive kategorier, for eksempel basert på etnisitet, religion, seksuell legning eller helse, når vi viser deg personlig tilpassede annonser.

Google selger aldri personopplysningene dine til andre. Finn ut mer om personvern

Mobilkontroller

Annonser kan tilpasses personlig på grunnlag av enheten du bruker. Du kan slå av denne personlige tilpasningen av annonser i innstillingene for enheten. Disse innstillingene gjelder for apper der annonseringsidentifikatoren for mobilenheten din benyttes.

Annonser du ser på enheten, kan være personlig tilpasset basert på annonserings-ID-en. På Android-enheter kan du gjøre dette:

• Tilbakestill annonserings-ID-en til enheten, noe som erstatter den nåværende ID-en med en ny. Du kan fremdeles se personlig tilpassede annonser i apper, men en stund er de muligens ikke like relevante eller interessante for deg.
  • Slett annonserings-ID-en til enheten, noe som sletter annonserings-ID-en og ikke tilordner en ny. Du kan fremdeles se annonser i apper, men de er muligens ikke like relevante eller interessante for deg. Du ser ikke annonser basert på denne annonserings-ID-en, men du kan fortsatt se annonser basert på andre faktorer, for eksempel informasjonen du har delt med apper.

Tilbakestill annonserings-ID-en til enheten

Slik tilbakestiller du annonserings-ID-en til enheten:

1. Gå til Innstillinger på Android-enheten.
  2. Trykk på Personvern og så Annonser.
  3. Trykk på Tilbakestill annonserings-ID-en, og bekreft endringene.

Slett annonserings-ID-en til enheten

Slik sletter du annonserings-ID-en til enheten:

1. Gå til Innstillinger på Android-enheten.
  2. Trykk på Personvern og så Annonser.
  3. Trykk på Slett annonserings-ID-en, og bekreft endringene.

Tips: Annonserings-ID-en blir slettet, men appene kan ha sine egne innstillinger, noe som også kan ha innvirkning på hvilke typer annonser du ser.

På noen eldre versjoner av Android

Hvis Android-versjonen på enheten er 4.4 eller eldre:
  1. Åpne Innstillinger.
  2. Trykk på Personvern og så Avansert og så Annonser.
  3. Slå på Velg bort personlig tilpasning av annonser, og bekreft endringene.

Google og annonseringsstandarder

Googles annonsenettverk er et av over 100 annonsenettverk på nettet som viser annonser i apper og på nettsteder. Google er med i bransjegrupper, for eksempel Digital Advertising Alliance (DAA) og Network Advertising Initiative (NAI), som utvikler og følger standarder innen annonsering på nettet. Google overholder disse gruppenes atferdsregler og/eller selvregulerende prinsipper der dette er påkrevd (f.eks. DAA og NAI).

Du har kanskje sett Annonsevalg-ikonet Annonsevalg-ikonet som vises sammen med annonser fra annonsenettverk som inngår i Digital Advertising Alliance. Bransjegruppene varierer etter sted.

Gruppe Plassering
Australian Digital Advertising Alliance Australia
Digital Advertising Alliance (DAA) USA
Digital Advertising Alliance of Canada Canada
European Digital Advertising Alliance Europa
Network Advertising Initiative USA

Registrer deg for AdSense

Gi tilbakemelding om nettstedet eller annonsen du nettopp har sett