Därför visas en annons

När det visas en annons från Googles nätverk kan du se mer information så här:

• Googles tjänster, som Google Sök, YouTube och Gmail: Klicka på Information Information följt av  Varför visas annonsen.
  • Webbplatser och appar från andra än Google som samarbetar med Google för att visa annonser: Klicka på Annonsval Varför visas annonsen?.
  • För vissa annonser i Googles nätverk kan du klicka på Finansierad av för att se mer information om annonsören.

Anledningar till att en viss annons visas

• Dina uppgifter:
    • information i ditt Google-konto, som ditt åldersintervall och kön
    • din ungefärliga plats
  • Din aktivitet:
    • din aktuella sökfråga
    • tidigare sökaktivitet
    • din aktivitet när du var inloggad på Google
    • tidigare interaktioner med annonser
    • typer av webbplatser som du besöker
    • typer av aktivitet i appar på din enhet
    • din aktivitet på en annan enhet
  • Övrig information:
    • tid på dygnet
    • uppgifter som annonsören har fått av dig, till exempel om du har registrerat dig för ett nyhetsbrev med din e-postadress

Google kan anpassa annonserna så att de blir mer användbara för dig.

Anpassade annonser visas eller döljs inte utifrån känsliga kategorier som etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning eller hälsotillstånd.

Typer av annonser som kan visas

• Annonser i Googles tjänster: Annonser kan visas tillsammans med resultaten på Google Sök eller innan du tittar på en video på YouTube.
  • Annonser på webbplatser och appar från andra än Google: Webbplatser och appar från andra än Google (till exempel en dagstidnings webbplats eller en spelapp) som visar annonser från Google.

Så samarbetar Google med annonsörer

Annonser är nödvändiga för många webbplatser som tillhandahåller tjänster eller information gratis. Många av Googles tjänster är också gratis tack vare annonser.

I sin roll som annonsnätverk sammanför Google

• personer som äger webbplatser med annonsutrymme
  • personer som vill marknadsföra en produkt
  • personer som är intresserade av produkten.

Google säljer inte vidare dina personliga uppgifter och låter inte någon läsa din e-post i syfte att visa annonser för dig.

• Webbplatser som innehåller annonser kan endast se information som du har bett Google att dela.
  • Annonsörer kan endast se hur det går för deras annonser.

Läs mer om hur Google-annonser fungerar.

Googles standarder för annonsering

Google deltar i branschgrupper som formulerar och följer standarder inom onlineannonsering.

Finansierad av

För vissa annonser i Googles nätverk kan du se mer information om annonsören genom att klicka på Varför visas annonsen? i hörnet i annonsen och sedan klicka på Finansierad av.

Finansierad av-upplysningen ger ytterligare information om annonsören, som namn och biografiska uppgifter. En del av denna information kan krävas enligt lag.

Klicka på länken Visa fler annonser i Finansierad av-upplysningen om du vill se fler annonser som har finansierats av annonsören. Du kan se information om annonserna i avsnittet om politisk annonsering i Google Insynsrapport.