På den förbättrade sidan Mitt AdMob hittar du anpassade optimeringstips och kan läsa information om din kontostatus och slutföra konfigureringen.

Verktyg som hjälper utgivare att följa GDPR

Google sätter i alla lägen användarna i första rummet. En del i detta åtagande gentemot användarna är att vi aldrig säljer personuppgifter och att vi ger användarna insyn och kontroll över annonsupplevelsen med verktyg som Mitt konto, Varför visas annonsen? och Dölj denna annons. Vi investerar även i initiativ som Coalition for Better Ads, Digital News Initiative, Google News Initiative och ads.txt för att främja ett sunt och hållbart ekosystem för annonsering och hjälpa er, våra utgivare, att växa.

I augusti 2017 tillkännagav vi vårt åtagande att följa den nya europeiska allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) som gäller användare i det europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och i Förenade kungariket.

I den här artikeln hittar du mer information om vilket stöd vi kan ge berörda utgivare. Vi ger även svar på några vanliga frågor.

Ansvarsområden för personuppgiftsansvariga

I hela vårt utbud för utgivare (Google Ad Manager, Ad Exchange, AdMob och AdSense) fungerar både du och Google som oberoende personuppgiftsansvariga. Vi fungerar som personuppgiftsansvariga eftersom vi regelbundet fattar beslut om vilken data som ska användas för att tillhandahålla och förbättra produkten – till exempel för att testa annonsvisningsalgoritmer, bevaka fördröjning hos slutanvändarna och se till att vårt prognossystem är korrekt. Dessutom använder vi data för att visa relevanta och lönsamma annonser i funktioner som optimerad prissättning i den öppna auktionen. Läs mer om hur vi behandlar data i Ad Manager och Ad Exchange här

Att Googles utgivarprodukter räknas som personuppgiftsansvariga ger inte Google någon ytterligare rätt till data som härleds från en utgivares användning av dessa produkter. Googles användning av data styrs även fortsättningsvis av villkoren i avtalet med utgivarna samt alla funktionsspecifika inställningar som väljs av utgivaren via produkternas användargränssnitt.

Du behöver inte inhämta samtycke för användares aktivitet på Googles webbplatser (detta inhämtar vi själva när användarna besöker våra webbplatser). Vi begär bara att du inhämtar samtycke för din användning av våra annonsprodukter på dina egendomar. Vi kräver sedan tidigare att du i vissa situationer inhämtar samtycke från dina användare i EES och Förenade kungariket, och nu uppdaterar vi dessa krav i linje med GDPR. Vi uppmuntrar dig att länka till denna sida som vänder sig till användare och där vi förklarar hur Google hanterar data i sina annonsprodukter. Genom att göra detta uppfyller du kravet i vår policy för användares medgivande inom EU att ge användarna information om hur Google använder deras personuppgifter.

Personuppgiftsbiträdesfunktioner

Google fungerar som personuppgiftsbiträde för vissa funktioner i Ad Manager, Ad Exchange och AdMob. Det innebär att Google endast behandlar data på uppdrag av, och på anvisning av, relevanta utgivare.

Stöd för inhämtning av samtycke

GDPR introducerade nya och viktiga skyldigheter för ekosystemet (se Referenser för juridiska riktlinjer och annan vägledning för GDPR nedan). De förändringar av vår policy för användares medgivande inom EU som vi har tillkännagett återspeglar detta. Vi har uppdaterat vår hjälpsida för policyn för användares medgivande inom EU för att besvara frågor som vi har fått från våra kunder.

Vi erbjuder flera valfria verktyg som kan hjälpa dig att inhämta användarnas samtycke på dina webbplatser och appar, bland annat

Vi fortsätter vårt samarbete med IAB Europe i deras ramverk för transparens och samtycke (Transparency & Consent Framework). Vi arbetar även med att se till att branschlösningar fungerar tillsammans med Googles utgivarprodukter för annonsvisning (Ad Manager, AdSense).

Kontroll över anpassning av annonser

Vi erbjuder också metoder för utgivare att styra personliga annonspreferenser:

• Kontroller för annonsteknikleverantörer (hjälpcentret för Ad Manager, hjälpcentret för AdMob, hjälpcentret för AdSense) så att du kan välja vilka partner som ska mäta och visa annonser för användare i EES och Förenade kungariket på dina webbplatser och i dina appar när annonsutrymmet säljs via programmatiska kanaler, bland annat Programmatic Guaranteed. Du väljer partner i en lista över företag som har gett oss information om att de efterlever GDPR. De måste även följa vår policy för dataanvändning eftersom vi vill säkerställa att användardata skyddas. En komplett lista över de annonsteknikleverantörer som ingår i dessa kontroller finns i hjälpcentret för Ad Manager, AdSense och AdMob. (Partner för mätlösningar och annonsteknik som inte har lämnat denna information ännu bör kontakta oss via detta formulär).
  • Med en lösning för icke-anpassade annonser (hjälpcentret för Ad Manager, hjälpcentret för AdSense) kan du låta användare i EES och Förenade kungariket välja mellan anpassade annonser och icke-anpassade annonser (eller välja att visa endast icke-anpassade annonser för alla användare i EES och Förenade kungariket). Icke-anpassade annonser använder endast kontextuell information, inklusive bred allmän plats (stadsnivå). ​
    • Dessa annonser använder inte cookies för personliga annonspreferenser, men däremot för att möjliggöra frekvenstak och samlad annonsrapportering samt motverka bedrägeri och otillåten användning. Av detta skäl krävs samtycke till att använda cookies för dessa ändamål från användare i länder som omfattas av bestämmelserna kring cookies i direktivet om digital integritet.

Europeiska integritetsförordningar avseende barn

I augusti 2020 tillkännagav vi vårt åtagande att följa Age Appropriate Design Code (AADC) som gäller användare i Förenade kungariket samt ytterligare integritetsförordningar avseende barn som gäller för användare inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och i Schweiz.

Enligt Age Appropriate Design Code och relaterade integritetsförordningar avseende barn kanske utgivare inte får visa inriktade eller anpassade annonser för användare under 18 år i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, Förenade kungariket och Schweiz. Som utgivare kan du märka en annonsbegäran för begränsad databehandling genom att använda TFUA-taggen för att ange att det gäller en begäran för en användare under 18 år. Google inför också säkerhetsåtgärder för att förhindra att ålderskänsliga annonskategorier visas och filtrerar annonsmaterial baserat på våra policyer.

Referenser för juridiska riktlinjer och annan vägledning för GDPR

Mer information om GDPR och hur den tillämpas på digitala utgivare och digital annonsering:

För föreskrivna riktlinjer om samtycke för cookies i annonsering: