På den förbättrade sidan Mitt AdMob hittar du anpassade optimeringstips och kan läsa information om din kontostatus och slutföra konfigureringen.

GDPR – översikt och vägledning

Begränsade annonser

Begränsade annonser ger utgivare möjlighet att visa annonser på ett begränsat sätt. Begränsade annonser inaktiverar insamling, delning och användning av personuppgifter i syfte att anpassa annonser. Tänk på följande:

• Annonsvisningstekniker (vår SDK-kod) cachelagras eller installeras fortfarande som en del av den normala driften av användarnas mobiloperativsystem, och annonsmaterial skickas fortfarande till, och cachelagras i vissa fall på, enheter. Data som IP-adresser används fortfarande vid grundläggande annonsvisning. Data som IP-adresser används fortfarande vid grundläggande annonsvisning.
  • Det är bara när programmatiska begränsade annonser har aktiverats som cookies för enbart identifiering av ogiltig trafik och lokal lagring används för att skydda mot bedrägeri och otillåten användning. Google kräver inte att utgivare inhämtar samtycke för detta användningsfall.

Om en utgivare använder IAB TCF v2.2-ramverket för samtycke försöker vi visa en kvalificerad begränsad annons när det saknas samtycke till syfte 1. Alternativt kan utgivaren skicka en signal manuellt (se Implementering). Då försöker Google visa en kvalificerad begränsad annons oavsett var användaren befinner sig.

Begränsade annonser i appar stöds för närvarande endast i IAB TCF v2.2-ramverket.

Användning av lokala identifierare

Begränsade annonser inaktiverar all anpassning och alla funktioner som kräver att du använder en lokal identifierare. Det innebär att vissa funktioner inte är tillgängliga för begränsade annonser.

Funktioner som inte är tillgängliga med begränsade annonser

Rader som använder någon av följande otillgängliga funktioner är inte kvalificerade för begränsade annonser:

• All annonsanpassning
  • Målgruppsinriktning
  • Påverkansmått för söklyft
  • Påverkansmått för enkäter
  • Remarketing
  • Intressebaserade kategorier
  • Inriktning på mobiloperatör
  • Bandbreddsinriktning
  • Funktioner som kräver en lokal identifierare, inklusive:​​​​​
    • Mätvärde för konverteringsspårning
    • Konverteringsspårning i appar
    • Mätning av unik räckvidd
    • Dölj denna annons
    • Sekventiell annonsväxling
    • Videoannonsväxling och storyboard
    • Frekvenstak
    • Rapportering om räckvidd för cookies, unik räckvidd eller konverteringar i appen
    • Viss identifiering av ogiltig trafik, beroende på dina inställningar för programmatiska begränsade annonser

Kvalificering för efterfrågan

Begränsade annonser har stöd för vattenfallsmedling i AdMob. Kampanjer visas inte i AdMob om en signal för en begränsad annons används. Programmatisk efterfrågan och kampanjer är endast tillgänglig för begränsade annonser när programmatiska begränsade annonser har aktiverats av utgivaren.

Programmatiska Begränsade annonser

Programmatisk budgivning är tillgänglig för ett annonsutrymme som är kvalificerat för begränsade annonser. En utgivare kan aktivera detta visningsläge för att tillåta kontextuell programmatisk efterfrågan när begränsade annonser visas. Detta aktiverar efterfrågan från Google-annonsering, kampanjer, Authorized Buyers och SDK Bidding.

Om utgivare väljer att använda detta nya visningsläge använder Google cookies för enbart identifiering av ogiltig trafik och lokal lagring för trafik där samtycke har och inte har inhämtats. Programmatisk efterfrågan aktiveras (och en cookie för enbart identifiering av ogiltig trafik och lokal lagring används) (1) när det inte finns någon certifierad plattform för samtyckeshantering (CMP), (2) när begränsade annonser har aktiverats i annonsbegäran, eller (3) när en användare har nekat samtycke för syfte 1 i IAB Europes Transparency and Consent Framework (TCF) och signalen för alla andra juridiska grunder som krävs för begränsade annonser finns i TC-strängen.

Om det inte finns någon CMP påminns utgivarna om att de fortfarande måste följa alla relevanta bestämmelser i policyn för användares medgivande inom EU (bland annat skyldigheten att tydligt identifiera varje part som kan samla in, ta emot eller använda slutanvändarnas personuppgifter och att ge slutanvändarna tydlig och lättillgänglig information om dessa parters användning av deras personuppgifter.)

Programmatiska begränsade annonser är en tillvalsfunktion. Utgivare är juridiskt ansvariga för verktygen de använder för att inhämta samtycke, däribland samtycke till användning av cookies och lokal lagring i onlineannonsering. Utgivare bör tillsammans med sina juridiska team själva avgöra om de ska använda denna funktion och då ta hänsyn till relevanta förordningar och tillämpliga föreskrivna riktlinjer.

Utgivare som inte vill använda cookies för enbart identifiering av ogiltig trafik och lokal lagring utan användarens samtycke bör välja bort denna funktion genom att inaktivera den i AdMob-gränssnittet.

Inaktivera programmatiska begränsade annonser

Programmatiska begränsade annonser är aktiverade som standard och kan när som helst inaktiveras. Så här inaktiverar du programmatiska begränsade annonser:

1. Logga in på ditt AdMob-konto på https://apps.admob.com.
  2. Gå till Inställningar och sedan Kontoinformation.
  3. Inaktivera Programmatiska begränsade annonser.
Om du hanterar en app i både AdMob och Ad Manager inaktiveras programmatiska begränsade annonser oavsett inställningen i Ad Manager.

Aktivera programmatiska begränsade annonser

Så här aktiverar du programmatisk budgivning för begränsade annonser om funktionen tidigare har inaktiverats:

1. Logga in på ditt AdMob-konto på https://apps.admob.com.
  2. Gå till Inställningar och sedan Kontoinformation.
  3. Aktivera Programmatiska begränsade annonser.

Kvalificering för annonsmaterial

Medling

Vid medling sker inga tvingande åtgärder för annonsmaterial när icke-anpassade annonser har aktiverats med Googles policy för användares medgivande inom EU och samma policy utökas för begränsade annonser som visas via medling. Under TCF v2.2 är i princip alla annonsmaterial kvalificerade, men liksom för reservationer kontrollerar vi att annonsteknikleverantörerna och andra programmatiska källor för efterfrågan inte bryter mot Googles policyer och har minst en rättslig grund för databehandling.

Implementation

Det finns inga nya användargränssnittskontroller för att implementera begränsade annonser. Utgivare kan ange om begränsade annonser ska behandlas.
  • GMA SDK: Utgivare kan använda nyckeln gad_has_consent_for_cookies i plattformens delade lagringsutrymme för att aktivera begränsade annonser på Android och iOS.
För utgivare som använder IAB TCF v2.2 respekterar vi cookie- eller id-samtyckessignalen (syfte 1) som finns i TC-strängen. Begränsade annonser begärs när samtycke för syfte 1 saknas, men berättigat intresse eller samtycke för syfte 2, 7, 9 och 10 har inhämtats.
För förfrågningar om begränsade annonser är rapporteringen inte tillgänglig för konverteringar i appen. Du kan skapa rapporter om exponeringar för begränsade annonser med hjälp av dimensionen Visningsbegränsning.

En åtgärd krävs för plattformar för samtyckeshantering

Utgivare som använder Integritet och meddelanden kan skapa och skicka samtyckesmeddelanden med IAB TCF v2.2.

Andra IAB TCF v2.2-certifierade plattformar för samtyckeshantering (CMP:er) ska inte behöva vidta några åtgärder för att stödja begränsade annonser. Den befintliga TC-strängen innehåller alla relevanta signaler som krävs för att välja rätt visningsläge. Om följande villkor uppfylls för Google som annonsteknikleverantör visar vi begränsade annonser:

• Inget samtycke för syfte 1
  • Berättigat intresse eller samtycke för syfte 2, 7, 9 och 10

Anpassade samtyckesverktyg måste be om samtycke till cookies och om användaren inte samtycker ska de nya API:erna användas för att signalera annonsvisning utan identifierare.

Följande annonsvisningsmetoder är tillgängliga för utgivare:

Annonsvisningsläge Anpassade annonser Icke-anpassade annonser Begränsade annonser
Programmatisk Inte programmatisk
Skydd mot ogiltig trafik och bedrägerier Stöds Stöds Stöds Stöds inte
Programmatisk begäran från Google Stöds Stöds Stöds Stöds inte
Programmatisk efterfrågan från tredjepartsköpare Stöds Stöds Stöds Stöds inte