Alleen beschikbaar in Google Ad Manager 360.

ID's in batches uploaden naar doelgroepsegmenten

Alleen beschikbaar in Google Ad Manager 360.

Meer informatie over ID's voor bulkuploads met Google Cloud #audiencesegments

This article has been updated in alignment with upcoming changes to Audience Solutions.

To adhere to the EU user consent policy and continue creating audience segments globally, publishers using batch upload must make updates to pass the required consent signals to Ad Manager by March 2024.

Neem contact op met support voor uitgevers of sales om Doelgroepoplossingen te activeren. Het team moet de geleverde lijsten activeren, wat tot vertraging leidt voordat uitgevers hun doelgroepsegment(en) zien.

U kunt een bestand met ID's maken en dit via de Google Cloud uploaden naar Google Ad Manager. ID's die kunnen worden geüpload, zijn onder andere cookies, mobiele advertentie-ID's (AdID of IDFA) of PPID's. Als u veel ID's tegelijk wilt uploaden, gaat dat sneller via de Google Cloud.

Cookies, PPID's en apparaatadvertentie-ID's moeten onderdeel zijn geweest van een Ad Manager-advertentieverzoek voordat ze kunnen worden toegevoegd aan een segment. U kunt lijsten met versleutelde ID's downloaden in rapporten voor Gegevensoverdracht (alleen Google Ad Manager 360) of onbewerkte ID's ophalen uit andere systemen (bijvoorbeeld onbewerkte apparaatadvertentie-ID's uit de logboeken van uw mobiele app).

De maximale levensduur van PPID's voor batchuploads is 180 dagen na de laatste gebruikersactiviteit of de laatste keer dat deze is gezien tijdens de weergave. Voor apparaat-ID's is het maximum 540 dagen na het maken, oftewel 540 dagen na de eerste keer dat het apparaat is gezien tijdens de weergave.

Als u zowel een op gebeurtenispings gebaseerde invulmethode gebruikt (zoals gebeurtenissen registreren en vooraf invullen) als een op cookie-uploads gebaseerde invulmethode (oftewel aangeleverde csv-lijsten), kan dit voor conflicten zorgen waarbij verwijderde PPID's mogelijk niet als volledig uitgesloten worden getoond.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen behandeld:

Vereisten

Voordat u de ID's kunt uploaden, moet u samenwerken met uw accountmanager om het volgende te doen:

• Zoek naar uw netwerkcode en verzend deze. Zoek uw netwerkcode in Ad Manager onder Beheerder, Algemene instellingen en dan Netwerkcode.
  • Zorg dat u een actief first-party doelgroepsegment heeft gemaakt waaraan u de ID's wilt koppelen. Als u niet wilt dat er met dit segment gebruikers worden verzameld die uw eigen voorraad gebruiken, selecteert u 'Beheerd door uitgever' als populatiemethode.

U kunt ervan uitgaan dat u tot 24 uur moet wachten tussen het moment van het maken van het segment en het moment waarop u de batchupload kunt uitvoeren.
  • Maak een Google-groep met daarin alle Google-accounts die toegang moeten krijgen om bestanden te uploaden en te bekijken.

Nadat uw accountmanager de configuratie heeft voltooid, kunt u het bestand met ID's maken dat u wilt uploaden.

Uitgevers die nog geen ervaring hebben met het uploaden van ID's kunnen problemen ondervinden tijdens het proces. Dit gebeurt vaak omdat ze ID's uploaden die niet vóór de upload in advertentieverzoeken zijn doorgegeven. In dit geval wordt het volgende bericht weergegeven in de .fail-bestanden:
'Kan het <type van ID> niet vinden op onze server, opnieuw proberen heeft geen zin'.

Het uploadbestand maken

Vereiste toestemmingstag

Alle uitgevers moeten updates doorvoeren om de vereiste toestemmingssignalen door te geven aan Ad Manager.

Voeg de tag process_consent toe aan de kop van geüploade bestanden om te bevestigen dat er toestemming is verkregen. Rijen moeten waarden voor deze kolomkop bevatten om te voldoen aan de csv-normen, maar ze hebben geen invloed op de verwerking. We raden een lege tekenreeks aan. Van bestanden waarin deze woordgroep ontbreekt, wordt aangenomen dat ze niet de juiste toestemming van gebruikers hebben. Ze worden niet verwerkt door Google.

Deze update is vereist:

• Voor alle gebruikers, ongeacht hun locatie, als technische vereiste.
  • Voor gebruikers in de EU/EER, voor naleving van het Beleid voor toestemming van gebruikers in de EU en om doelgroepsegmenten te blijven maken voor gebruikers in de Europese Economische Ruimte (EER).

Over ID's

De procedure voor uploaden in batches ondersteunt verschillende ID-typen en het is belangrijk dat ID-typen worden geüpload naar het segment via de juiste bestandsindeling voor uploaden. Deze ID's kunnen in twee categorieën worden ingedeeld:

• Versleutelde ID's: Alles wat via Google-systemen wordt verkregen
  • Onbewerkte ID's: Verkregen van een extern systeem of externe bron

Een versleutelde ID wordt geüpload met de bestandsindeling cookie_encrypted, terwijl onbewerkte ID's worden geüpload in een typespecifieke bestandsindeling voor uploaden.

Versleutelde ID's en PPID's zijn netwerkspecifiek. Daarom kan een batchupload van PPID's of versleutelde ID's die zijn verkregen van het ene netwerk niet worden geüpload naar een ander netwerk. Met andere woorden: een gebruikers-ID die wordt verkregen via het rapport Gegevensoverdracht van netwerk A kan niet als batch worden geüpload naar netwerk B. Apparaat-ID's zijn echter niet netwerkspecifiek.

In de volgende tabel vindt u een overzicht van de beschikbare ID's en hoe u ze kunt uploaden:

ID Beschrijving Bron Uploaden als
Cookie Cookie-ID's Gegevensoverdracht
UserId
cookie_encrypted
Onbewerkt (externe bron) N.v.t. (cookie moet zijn versleuteld om te uploaden)
PPID Door de uitgever verstrekte ID's Gegevensoverdracht
PublisherProvidedID
cookie_encrypted
Onbewerkt (externe bron) ppid
IDFA ID voor adverteren Gegevensoverdracht
UserId
cookie_encrypted
Onbewerkt (externe bron) cookie_idfa
AdID Android TV-ID's Gegevensoverdracht
UserId
cookie_encrypted
Onbewerkt (externe bron) cookie_adid
Roku ID Roku-ID's Gegevensoverdracht
UserId
cookie_encrypted
Onbewerkt (externe bron) cookie_rida
tvOS ID Apple TV-ID's Gegevensoverdracht
UserId
cookie_encrypted
Onbewerkt (externe bron) cookie_tvos
Vizio IFA Vizio-ID's Gegevensoverdracht
UserId
cookie_encrypted
Onbewerkt (externe bron) cookie_vida
Samsung TIFA Samsung-ID's Gegevensoverdracht
UserId
cookie_encrypted
Onbewerkt (externe bron) cookie_tifa

Maak via een teksteditor een bestand met platte tekst en sla dit op met een willekeurige bestandsnaam. U kunt het bestand opslaan met of zonder bestandsextensie.

De namen van Google Cloud-bestanden zijn openbaar. Zorg dat uw bestandsnamen geen vertrouwelijke informatie bevatten.

Vereisten voor bestandscontent

• Zorg dat de content van het bestand door komma's is gescheiden.
  • De eerste regel moet er als volgt uitzien:
    • Voor versleutelde cookies en versleutelde ID's die zijn verkregen uit rapporten voor Gegevensoverdracht (alleen Google Ad Manager 360): cookie_encrypted,list_id,process_consent
    • Voor onbewerkte Apple-IDFA's: cookie_idfa,list_id,process_consent
    • Voor onbewerkte Android-AdID's: cookie_adid,list_id,process_consent
    • Voor onbewerkte PPID's: ppid,list_id,process_consent
    • Voor onbewerkte Roku-ID's: cookie_rida,list_id,process_consent
    • Voor onbewerkte tvOS-ID's: cookie_tvos,list_id,process_consent
  • Elke volgende regel moet een ID, een komma en de ID van het doelgroepsegment bevatten waaraan de ID moet worden gekoppeld.
  • Elke regel moet eindigen met het Unix-regeleindetype linefeed (LF) en NIET met een regelterugloop (CR). Afhankelijk van de methode die u gebruikt om het uploadbestand te produceren, is het regeleindetype ingesteld in uw teksteditor of in het programma waarmee het bestand wordt geproduceerd.
  • De versleutelde ID's zijn beschikbaar voor uitgevers via een rapport voor Gegevensoverdracht (alleen Google Ad Manager 360). U kunt de doelgroepsegment-ID verkrijgen door op uw Google Ad Manager-account in te loggen en Voorraad en dan Doelgroepsegmenten te selecteren.
  • De kolom process_consent moet de laatste kolom zijn in het uploadbestand.
  • Cellen in de kolom process_consent kunnen leeg zijn. Het is wel belangrijk om de kolom op te nemen met de waarde process_consent als kop.
  • Bestanden die in batches worden geüpload, mogen niet groter dan 1 GB zijn. Bestanden die groter zijn, worden misschien niet goed verwerkt.

Voorbeeld van bestandscontent voor versleutelde cookie-ID's:

cookie_encrypted,list_id,process_consent
ScpJKu-yV8je93qkd32MOA,3153490,
w2gsrUcwxF-OiJTRmQswQA,3153490,

Voorbeeld van bestandscontent voor onbewerkte AdID's:

cookie_encrypted,list_id,process_consent
ScpJKu-yV8je93qkd32MOA,3153490,
w2gsrUcwxF-OiJTRmQswQA,3153490,

ID's bulksgewijs verwijderen

U kunt hetzelfde uploadbestand gebruiken om ID's bulksgewijs te verwijderen door een kolom met de naam 'delete' toe te voegen. Voer in de kolom 'delete' een 1 in voor elke ID die u uit het segment wilt verwijderen en een 0 voor elke ID die u in het segment wilt behouden.

Zorg dat elke regel in het bestand een 1 of een 0 in de kolom 'delete' bevat. Als dit niet het geval is, mislukt de upload.

In het onderstaande voorbeeld wordt het eerste cookie in het segment behouden, maar wordt het tweede cookie ontkoppeld van het segment met id=3153490.

cookie_encrypted,list_id,delete,process_consent
ScpJKu-yV8je93qkd32MOA,3153490,0,
w2gsrUcwxF-OiJTRmQswQA,3153490,1,

In het volgende voorbeeld wordt de eerste IDFA losgekoppeld van het segment, maar blijft de tweede IDFA in het segment behouden.

cookie_idfa,list_id,delete,process_consent
ScpJKu-yV8je93qkd32MOA,3153490,1,
w2gsrUcwxF-OiJTRmQswQA,3153490,0,

Elke regel moet net zo veel door komma's gescheiden velden bevatten als de koptekst. Let op: De ID's bevatten nooit komma's of andere tekens die inconsistent zijn met de csv-indeling.

Houd er rekening mee dat het enkele uren kan duren voordat ID-uploads door Ad Manager zijn verwerkt, ongeacht of u deze toevoegt of verwijdert. Wanneer u een ID toevoegt, moet u wachten tot deze is verwerkt voordat u deze via een volgende upload kunt verwijderen.

Het bestand uploaden

Nadat u het bestand heeft gemaakt, moet u dit uploaden naar een Google-opslagbucket (submappen zijn toegestaan). U kunt op 3 manieren toegang krijgen tot Ad Manager-cloudopslagbuckets. In volgorde van complexiteit:

• Op internet: Ga naar https://console.developers.google.com/storage/browser/gdfp_cookieupload_[Ad Manager-netwerkcode]/
  • gsutil is een op Python gebaseerde opdrachtregeltool die Unix-achtige opdrachten biedt voor interactie met de opslagbucket. Bucketverificatie wordt automatisch opgehaald en verwerkt.
  • De Google Cloud Storage API is een volledige API voor bewerking van de opslagbucket en is beschikbaar via JSON of XML RESTful-webinterfaces. API-clientbibliotheken zijn beschikbaar voor veel populaire programmeeromgevingen, waaronder Java, JavaScript, Python en Objective-C. Deze aanpak is vooral handig als u de opslagbuckets programmatic wilt bewerken voor integratie met een Google App Engine-app of een Java-web-app.

Er wordt binnen 24 uur in uw account voor Google-opslagruimte een logbestand gegenereerd met dezelfde naam als uw bestand plus een achtervoegsel waarmee wordt aangegeven of alle ID's in het bestand succesvol zijn verwerkt.

Voorbeeld: als uw bestand de naam 1234_20130115_1 heeft, wordt een bestand gegenereerd met de naam 1234_20130115_1.success of 1234_20130115_1.fail. Hierin staat het aantal ID's dat correct is verwerkt en gedetailleerde foutmeldingen voor ID's die niet kunnen worden verwerkt. U kunt dit logbestand downloaden voor gedetailleerdere statusinformatie.

De bestandsnaam van de resultaten verschijnt in de volgende map in uw Google-opslagaccount:

https://console.developers.google.com/storage/gdfp_cookieupload_result_[Ad Manager-netwerkcode]/

Na het uploaden worden de verwerkte ID's in uw bestand behandeld als leden van de bijbehorende segmenten bij het targeten van voorraad.

Het bestand .fail of .success geeft alleen aan of het bestand succesvol is geparseerd. Verder geeft het geen nuttige informatie over de nettotoename/-afname van de lijstgrootte. Het bestand krijgt alleen de naam .success als elke afzonderlijke ID correct is geüpload. In de meeste gevallen is er echter minstens één fout, zodat het uitvoerbestand het achtervoegsel .fail heeft.

De upload- en logbestanden worden na 60 dagen verwijderd.

Vervaltermijn voor ID's die in batches zijn geüpload

ID's die worden geüpload in batches, houden zich aan de instellingen voor de vervaltermijn die zijn geconfigureerd in het doelgroepsegment via de Ad Manager-gebruikersinterface.

Als het doelgroepsegment is geconfigureerd met een vervaltermijnwaarde van X dagen en de ID niet binnen X dagen na het uploaden voldoet aan de criteria voor segmentlidmaatschap, vervalt die ID in het doelgroepsegment na X dagen. Met elke uploadbewerking worden het segmentlidmaatschap en het aftellen naar de vervaltermijn opnieuw ingesteld voor de ID's die worden geüpload.

Praktische tips voor uploaden in batches

Bestandsstructuur

Beperk het aantal bestanden dat wordt gebruikt voor uploads. Houd er rekening mee dat één bestand kan worden gebruikt om ID's naar meerdere lijsten te uploaden, omdat de lijst-ID wordt gespecificeerd voor elke regel in het bestand.

Uploadsnelheid

We vragen u zich te houden aan de volgende limieten bij het uploaden van bestanden:

• Upload niet meer dan 500 bestanden per periode van 24 uur
  • Maximaal 1 GB per bestand voor uploaden in batches
  • Maximaal 5 GB in totaal aan bestanden voor uploaden in batches per periode van 24 uur

Incrementele/volledige uploads

• Ter voorkoming van onnodige verwerking raden we u aan standaard een incrementele (delta) upload van ID's te gebruiken. U moet alleen de ID's toevoegen of verwijderen waarvan het lidmaatschap in het segment is gewijzigd sinds de laatste upload. U hoeft dus niet de volledige lijst met segment-ID's te uploaden.
  • Op minder frequente basis (niet vaker dan één keer per week en nog steeds onderhevig aan de bovenstaande uploadlimieten) kunt u een volledige upload van alle segment-ID-gegevens uitvoeren. Met deze volledige upload wordt het segmentlidmaatschap vernieuwd voor leden die eerder op basis van leeftijd uit het doelgroepsegment zijn verwijderd.
    • U moet de 'recentheid' van ID's bijhouden via een ander systeem en beschikken over een manier om ID's uit te sluiten van de vernieuwingsupload als deze ID's niet meer worden gebruikt (er wordt niet verwacht dat de ID's weer deel gaan uitmaken van de weergave).

Verwerkingstijd

U kunt ervan uitgaan dat u tot 24 uur moet wachten tussen het moment van de batchupload en het moment waarop alle batchwijzigingen worden weergegeven bij weergave. Met andere woorden: upload uw bestanden ten minste 24 uur voorafgaand aan het moment waarop u de segmenten nodig heeft voor weergave.

Daarnaast kunt u ervan uitgaan dat u tot 48 uur moet wachten tussen het moment van de batch-upload en het moment dat de wijzigingen zichtbaar zijn in de Ad Manager-gebruikersinterface.