Göra kontot säkrare

Onlinesäkerhet är viktigt för oss på Google. Vi rekommenderar starkt att du skyddar Google-kontot genom att följa anvisningarna nedan regelbundet.

Obs! Google kan använda ett rött, gult eller blått utropstecken för att rekommendera omedelbara åtgärder för ditt Google-konto. Läs mer i Rekommenderade åtgärder.

Rekommenderade åtgärder

Ett utropstecken bredvid Rekommenderade åtgärder innebär att Google rekommenderar att du vidtar aktiva åtgärder för att skydda kontot. Allvarlighetsgraden beror på färgen: blå för säkerhetstips, gul för viktiga åtgärder och röd för brådskande. En grön sköld med en bockmarkering betyder att kontot är i gott skick och inga omedelbara åtgärder krävs.

Så här kollar du efter aviseringar:

1. Logga in på Google-kontot.
  2. Välj profilbilden uppe till höger.
  3. Välj Rekommenderade åtgärder.
    • Detta öppnar Säkerhetskontroll där du får personliga rekommendationer för att förbättra kontosäkerheten.

Om Rekommenderade åtgärder inte visas betyder det att Google inte har några säkerhetsrekommendationer till dig. Du kan dock granska din säkerhetsnivå i Google-kontot:

1. Logga in på Google-kontot.
  2. Öppna Hantera ditt konto följt av Säkerhet.
    • Om alla rekommendationer har åtgärdats visas en grön sköld högst upp på sidan.
    • En grön sköld på den här sidan innebär att kontot är säkert, men du kan även få säkerhetstips om hur du ökar säkerheten för kontot.

Tips! Om du är journalist, aktivist eller någon annan som riskerar att utsättas för attacker på internet kan du läsa om programmet Avancerat skydd.

Steg 1: Gör en säkerhetskontroll

Säkerhetskontrollen ger anpassade säkerhetsråd för just ditt Google-konto. Det gäller bland annat följande:

Lägga till eller uppdatera alternativ för kontoåterställning

Ditt telefonnummer för återställning och din återställningsadress är effektiva säkerhetsverktyg. Kontaktuppgifterna kan användas för att

• blockera andra från att logga in på kontot utan ditt tillstånd
  • varna dig om misstänkt aktivitet på kontot
  • återställa kontot om du skulle bli utelåst.

Läs mer om hur du lägger till eller ändrar telefonnummer för återställning eller återställningsadress.

Aktivera tvåstegsverifiering

Med tvåstegsverifiering kan en hackare hållas ute från ditt konto även om ditt lösenord blir stulet. Undvik vanliga nätfisketekniker via sms genom att välja ett starkare andra verifieringssteg:

Ökad säkerhet: Avancerat skydd

Om du är journalist, aktivist eller någon annan som riskerar att utsättas för attacker på internet kan du registrera dig för programmet Avancerat skydd, som ger ökad säkerhet. Med Avancerat skydd används säkerhetsnycklar som skydd mot nätfiske. Dessutom används andra skyddsmetoder, som att blockera osäkra appar.

Ta bort åtkomst till din data som kan innebära en risk

Du kan skydda känsliga uppgifter genom att granska vilka appar som kan använda dina kontouppgifter och ta bort de du inte behöver.

Aktivera skärmlås

Ett skärmlås kan skydda enheter från obehörig användning. Läs mer om hur du ställer in ett skärmlås på en Android-enhet.

Obs! Information om hur du lägger till ett skärmlås på andra enheter och datorer finns på tillverkarens supportwebbplats.

Steg 2: Uppdatera programvaran

Inaktuella webbläsare, operativsystem eller appar kan vara mer utsatta för hackare. Skydda kontot genom att hålla programvaran uppdaterad.

Uppdatera webbläsaren

Se till att du använder den senaste versionen av webbläsaren.

Läs mer om hur du uppdaterar Google Chrome.

Tips! Du kan läsa mer om hur du uppdaterar andra webbläsare på utvecklarens supportwebbplats.

Uppdatera operativsystemet

Kontrollera att du har den senaste versionen av operativsystemet på datorn eller enheten.

Tips! Du kan läsa mer om hur du uppdaterar andra enheter och datorer på tillverkarens supportwebbplats.

Uppdatera appar

Kontrollera att du har den senaste versionen av dina appar på telefonen eller datorn.

Tips! Du kan läsa mer om hur du uppdaterar appar på andra enheter och datorer på tillverkarens supportwebbplats.

Steg 3: Använd unika, starka lösenord

Att använda samma lösenord på flera webbplatser innebär en risk. En hackare som kommer över ditt lösenord på en webbplats kan använda det i dina konton på andra webbplatser.

Använd ett starkt, unikt lösenord för varje konto.

Hantera lösenorden

En lösenordshanterare kan hjälpa dig att generera och hantera starka, unika lösenord. Det kan vara bra att använda en sådan från Chrome eller någon annan betrodd leverantör av lösenordshanterare.

Tips! Du kan ta reda på om lösenord i ditt Google-konto har kapats, är svaga eller har återanvänts för flera konton med hjälp av lösenordskontrollen.

Skydda lösenordet från hackare

Om du aktiverar lösenordsskyddet i Chrome visas en varning om du skulle ange Google-kontots lösenord på en webbplats som inte tillhör Google. På så sätt får du veta om en webbplats utger sig för att vara Google och kan ändra lösenordet om det blir stulet.

Obs! Aktivera tvåstegsverifiering för ökat skydd.

Steg 4: Ta bort appar och webbplatstillägg som du inte behöver

En enhet kan bli mer sårbar allt eftersom fler appar installeras på den. På enheter som har tillgång till känsliga uppgifter bör du endast installera de appar och de webbläsartillägg du behöver. Skydda dina personliga uppgifter genom att inte installera okända appar eller appar från okända källor.

Läs mer om hur du avinstallerar appar och tillägg på enheten:

Tips! Du kan läsa mer om hur du tar bort appar och tillägg från andra enheter och webbläsare på enhetens eller webbläsarens supportwebbplats.

Steg 5: Skydda dig mot misstänkta meddelanden och misstänkt innehåll

Hackare kan utge sig för att vara familjemedlemmar, kollegor eller representanter för företag eller myndigheter i e-post, sms, telefonsamtal och på webbsidor.

Undvik misstänkta frågor
  • Lämna aldrig ut lösenord. Google frågar aldrig efter lösenord i ett e-postmeddelande, sms eller telefonsamtal.
  • Svara inte på misstänkta e-postmeddelanden, sms, snabbmeddelanden, webbsidor eller telefonsamtal där du ombeds uppge personliga eller ekonomiska uppgifter.
  • Klicka inte på länkar i e-postmeddelanden, i sms, på webbsidor eller i popup-fönster från webbplatser eller avsändare som inte är tillförlitliga.
Undvik misstänkta e-postmeddelanden

Av säkerhetsskäl identifieras misstänkt e-post automatiskt av Gmail. För att stärka detta inbyggda skydd kan du även identifiera misstänkta e-postmeddelanden och inställningar själv:

Tips! Om du använder Gmail på datorn kan du hålla muspekaren över en länk utan att klicka på den. Titta på webbadressen nere till vänster och kontrollera att det är den adress du förväntar dig.

Undvik misstänkta webbsidor

Google Chrome och Sök varnar dig om misstänkt innehåll och oönskad programvara.

Läs mer om hur du hanterar varningar för sådant i Chrome och Sök.

Om du upptäcker misstänkt aktivitet på kontot

Följ anvisningarna om att skydda kontot.

Relaterade resurser

true
Välkommen till ditt Google-konto!

Vi har märkt att du har ett nytt Google-konto. Läs mer om hur du kan förbättra upplevelsen med checklistan för Google-konton.