Undvika att bli utestängd från Google-kontot

Med hjälp av dessa tips kan du fortfarande logga in på Google-kontot eller Gmail om

• du har glömt lösenordet
  • mobilen är borta
  • det finns misstänkt aktivitet på kontot.

Därför är återställningsuppgifter och säkerhetskopior viktiga

I ditt konto finns information som är viktig för dig, till exempel e-postmeddelanden, dokument, foton och köp från Play. Om du inte har uppdaterat återställningsuppgifterna eller säkerhetskopierat innehållet kan du förlora allt på kontot. Genom att följa anvisningarna nedan ser du till att du fortfarande åtkomst till innehållet.

Steg 1: Lägg till eller uppdatera återställningsuppgifter

Att lägga till återställningsuppgifter är ett av de bästa sätten att se till att du alltid kan logga in på kontot. Om du stöter på problem använder vi de här uppgifterna så att du kan logga in igen. Vi använder dem även när vi kontaktar dig angående misstänkt aktivitet på kontot.

Läs mer om hur du lägger till återställningsuppgifter.

Steg 2: Konfigurera fler sätt att logga in på

Du kan lägga till fler inloggningsalternativ och uppgifter som styrker att du äger kontot.

Om du loggar in med bara ett lösenord

Du kan logga in med mobilen i stället för med ett lösenord. Om du glömmer bort lösenordet är det bra att kunna logga in på ett annat sätt.

Om du loggar in med koder eller meddelanden (tvåstegsverifiering)

Spara reservkoderna

Om mobilen försvinner eller går sönder kan du logga in på kontot med hjälp av reservkoder. Ladda ned reservkoderna till en enhet eller skriv ut och förvara dem på ett säkert ställe.

Hämta koder från en app

Du kan hämta inloggningskoder även om du inte kan ta emot sms. Läs om hur du installerar appen Google Authenticator och hämtar koder på mobilen.

Om du reser mycket

När du loggar in från ett nytt ställe kan Google kontrollera din identitet genom att be dig att genomföra ett extra steg. Följ dessa steg för att vara bättre förberedd när du reser.

1. Uppdatera återställningsuppgifterna

Se till att du fortfarande kan använda återställningstelefonnumret och återställningsadresserna. På så sätt kan vi hjälpa dig att få åtkomst till kontot om det inte går att logga in.

2. Ha åtkomst till återställningstelefonnumret

Med återställningstelefonnumret kan du bevisa att du kontots innehavare. Du måste ha åtkomst till mobildata eller Wi-Fi för att använda det.

Före resan loggar du in på kontot på en mobil med återställningstelefonnumret. Ha med dig den mobilen när du reser.

3. Lägg till fler inloggningsalternativ

Om du har aktiverat tvåstegsverifiering kan du lägga till fler sätt att logga in på.

Steg 3: Gör kontot säkrare

Med hjälp av tipsen nedan kan du se till att bara du har åtkomst till kontot.

Kontrollera kontots säkerhet

Gör en Säkerhetskontroll och gå igenom säkerhetsinställningarna och aktiviteten på kontot.

Hjälpa oss att skydda dina uppgifter och ditt konto

Undvika misstänkta e-postmeddelanden, meddelanden och samtal

Ohederliga personer kan låtsas vara familjemedlemmar, kollegor eller en representant för en institution med hjälp av e-post, meddelanden och telefonsamtal.

Svara inte på misstänkta förfrågningar

• Uppge aldrig lösenord. Google frågar aldrig efter lösenord i ett e-postmeddelande, sms eller telefonsamtal.
  • Svara inte på misstänkta e-postmeddelanden, sms, snabbmeddelanden, webbsidor eller telefonsamtal där du ombeds uppge personliga eller ekonomiska uppgifter.
  • Klicka inte på länkar i e-postmeddelanden, i sms, på webbsidor eller i popup-fönster från webbplatser eller avsändare som inte är tillförlitliga.

Tips! I Gmail kan du hålla muspekaren över länkar för att se adressen och kontrollera att den är vad du förväntar dig.

Identifiera misstänkta e-postmeddelanden och inställningar

Göra anslutningen säkrare

Ohederliga personer stjäl personliga uppgifter via falska webbplatser och offentliga Wi-Fi-nätverk.

Kontrollera webbplatsens adress

Ohederliga personer kan skapa falska webbplatser som ser likadana ut som de riktiga webbplatserna. Var försiktig om du klickade på en länk i ett meddelande, i ett e-postmeddelande eller på en webbplats som du inte litar på.

Kontrollera följande innan du anger personliga uppgifter på en webbplats:

• Adressen i adressfältet ska vara korrekt.
  • Adressen ska börja med https och inte med http. ”S” innebär att webbplatsen har bättre skydd. Den kanske ändå inte är helt säker.

Ange inte personliga uppgifter när du är ansluten till offentlig Wi-Fi-nätverk

Ohederliga personer kan se uppgifter du skickar när du använder offentliga Wi-Fi-nätverk. Om du är ansluten till ett offentligt Wi-Fi ska du inte uppge känsliga uppgifter som:

• Lösenord
  • Bankkontonummer
  • Säkerhetsnummer

Välja ett starkt lösenord för Wi-Fi-nätverket du har hemma

En del utrustning levereras med lösenord som ska underlätta konfigurationen, vilket ohederliga personer kan känna till.

Om du konfigurerar ett Wi-Fi-nätverk i hemmet ska du ange ett eget lösenord genom att följa anvisningarna från internetleverantören eller routerns tillverkare.

Läs mer om hur du skapar ett starkt lösenord.

Göra dina konton och enheter säkrare

Ohederliga personer letar efter ett enkla sätt att ta sig in på konton, till exempel svaga lösenord, lösenord som används för flera kontot eller olåsta enheter. Med hjälp av tipsen nedan får du större kontroll över dina konton.

Använda ett starkt lösenord för varje konto

• Använd aldrig samma lösenord för flera konton. På så sätt kan en ohederlig person inte logga in på andra konton om de kommer över ett lösenord.
  • Använd en kombination av versaler, gemener, siffror och symboler.
  • Undvik att använda personliga uppgifter som andra kan känna till eller ta reda på.
  • Undvik att använda vanliga ord, fraser eller tangentbordsmönster.

Läs mer om hur du skapar ett starkt lösenord.

Tips! Med hjälp av en webbläsare, till exempel Chrome, kan du hantera lösenorden för flera konton.

Konfigurera tvåstegsverifiering

Gör det svårare för ohederliga personer att få åtkomst till ditt konto. Med tvåstegsverifiering loggar du in med lösenordet och en kod på mobilen.

1. Följ stegen för att konfigurera tvåstegsverifiering.
  2. Förvara reservkoderna på ett säkert ställe om du inte kan använda mobilen.

Ge inte behörighet till appar som du inte litar på

Vissa appar är inte tillförlitliga eller säkra. Så här skyddar du ditt konto:

• Låt inte appar använda ditt konto om du inte är säker på att de kommer från en säker källa.
  • Inaktivera åtkomst för mindre säkra appar som inte loggar in dig på ett säkert sätt.

Surfa i privat läge och logga ut från offentliga datorer

Om du använder offentliga datorer ser du till att aktiviteten och kontot inte sparas på den med hjälp av nedanstående steg.

1. Öppna ett privat fönster i Chrome på en offentlig dator.
  2. Logga in på ditt konto i fönstret.
  3. Stäng alla privata fönster när du är klar.

Obs! Om du loggar in på ditt Google-konto i ett privat fönster så gäller aktivitetsinställningarna. Samma aktivitet som vanligt sparas på kontot.

Använda ett skärmlås

Mobilen kan innehålla personliga uppgifter eller göra det enkelt att logga in på dina konton. Därför ska du lägg till ett skärmlås i fall du tappar bort mobilen eller om någon stjäl den.

Läs om hur du konfigurerar ett skärmlås.

Om det inte går att logga in på kontot

Följ stegen för att återställa kontot.

Om det uppstår problem försöker du igen genom att följa dessa tips för kontoåterställning.