Voorkomen dat u de toegang tot uw Google-account kwijtraakt

Volg deze tips om ervoor te zorgen dat u nog steeds kunt inloggen op uw Google-account of Gmail-service als:

• u uw wachtwoord bent vergeten,
  • u uw telefoon bent kwijtgeraakt,
  • er verdachte activiteit in uw account is waargenomen.

Het belang van herstelinformatie en back-ups

Uw account bevat content die belangrijk voor u is, zoals e-mails, documenten, foto's en Play-aankopen. Zonder geüpdatete herstelinformatie en back-ups loopt u het risico dat u alles in uw account kwijtraakt. Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat uw content beschikbaar blijft.

Stap 1: Herstelinformatie toevoegen of updaten

Herstelinformatie is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat u de mogelijkheid om in te loggen niet kwijtraakt. Als u ooit problemen ondervindt, gebruiken we deze informatie om u weer toegang te geven. Deze informatie wordt ook gebruikt om u op de hoogte te brengen van verdachte activiteit in uw account.

Meer informatie over hoe u herstelinformatie kunt toevoegen.

Stap 2: Meer inlogmogelijkheden instellen

U kunt meer inlogmogelijkheden toevoegen om aan te geven dat het account van u is.

Als u inlogt met alleen een wachtwoord

U kunt ook inloggen met uw telefoon, in plaats van met een wachtwoord. Als u uw wachtwoord bent vergeten, is het handig om over een andere inlogmogelijkheid te beschikken.

Als u inlogt met codes of prompts (authenticatie in twee stappen)

Bewaar back-upcodes

Als u uw telefoon kwijtraakt of als uw telefoon beschadigd raakt, kunt u via back-upcodes weer toegang krijgen tot uw account. U kunt back-upcodes downloaden naar een apparaat of afdrukken en op een veilige plaats bewaren.

Ontvang codes van een app

U kunt codes ontvangen om in te loggen, zelfs als u geen sms-berichten kunt ontvangen. Ontdek hoe u de Google Authenticator-app installeert om codes op uw telefoon te ontvangen.

Als u vaak reist

Als u vanaf een nieuwe locatie inlogt, kan Google u vragen een extra stap uit te voeren om te bevestigen dat u het bent. Volg deze tips om beter voorbereid te zijn wanneer u reist.

1. Update uw herstelinformatie

Zorg ervoor dat u uw hersteltelefoonnummer en herstelmailadres nog steeds kunt gebruiken. Op die manier kunnen we u helpen weer toegang tot uw account te krijgen als u niet kunt inloggen.

2. Neem uw hersteltelefoon mee

Via uw hersteltelefoon kunt u bewijzen dat u de eigenaar van een account bent. Als u deze mogelijkheid wilt gebruiken, moet u beschikken over een mobiele-dataverbinding of wifi-verbinding.

Log in op uw account op uw hersteltelefoon voordat u op reis gaat. Houd deze telefoon bij u wanneer u op reis bent.

3. Voeg meer inlogmogelijkheden toe

Als authenticatie in twee stappen is ingeschakeld, kunt u meer inlogmogelijkheden toevoegen.

Stap 3: Uw account beter beveiligen

Gebruik de onderstaande tips om ervoor te zorgen dat alleen u toegang kunt krijgen tot uw account.

Controleer de beveiliging van uw account

Voer een beveiligingscheck uit om uw beveiligingsinstellingen en activiteit te controleren.

Bescherm uw informatie en accounts

Vermijd verdachte e-mails, berichten en gesprekken

Criminelen kunnen e-mails, berichten en gesprekken gebruiken om zich voor te doen als instellingen, familieleden of collega's.

Reageer niet op verdachte verzoeken

• Geef uw wachtwoorden nooit aan anderen. Google zal u nooit om uw wachtwoord vragen via een e-mail, bericht of telefoongesprek.
  • Reageer niet op verdachte e-mails, sms-berichten, chatberichten, webpagina's of telefoongesprekken waarin om uw persoonlijke of financiële gegevens wordt gevraagd.
  • Klik niet op links in e-mails, berichten, webpagina's of pop-ups van niet-vertrouwde websites of afzenders.

Tip: U kunt in Gmail de muisaanwijzer op een link plaatsen om het adres te bekijken en te controleren of de link correct is.

Identificeer verdachte e-mails en instellingen

Houd uw verbinding beter beveiligd

Criminelen gebruiken nepwebsites en openbare wifi om persoonlijke gegevens te stelen.

Controleer het adres van de website

Criminelen kunnen nepwebsites maken die vrijwel niet te onderscheiden zijn van de echte websites. Wees op uw hoede als u op een link heeft geklikt in een niet-vertrouwd(e) bericht, e-mail of website.

Controleer het volgende voordat u persoonlijke gegevens op een website invoert:

• Het adres in de adresbalk is correct.
  • Het adres begint met https, in plaats van http. De 's' houdt in dat de website beter beveiligd is tegen meekijkers. Onthoud echter dat dit geen garantie voor veiligheid is.

Voer geen persoonlijke gegevens in via een openbare wifi-verbinding

Criminelen kunnen door u verzonden gegevens zien wanneer u openbare wifi gebruikt. Als u gebruikmaakt van een openbaar wifi-netwerk, kunt u beter geen gevoelige gegevens invoeren zoals:

• Wachtwoorden
  • Bankrekeningnummers
  • Burgerservicenummers

Kies een sterk wachtwoord voor uw wifi-netwerk thuis

Sommige apparatuur wordt geleverd met wachtwoorden om de installatie makkelijker te maken. Deze wachtwoorden kunnen bekend zijn bij criminelen.

Als u thuis een wifi-netwerk instelt, volgt u de instructies van uw internetprovider of routerfabrikant om uw eigen wachtwoord in te stellen.

Meer informatie over hoe u een sterk wachtwoord kunt instellen.

Houd uw accounts en apparaten beter beveiligd

Criminelen zoeken naar eenvoudige manieren om toegang te krijgen tot uw accounts, zoals zwakke wachtwoorden, wachtwoorden die voor meerdere accounts worden gebruikt of ontgrendelde apparaten. Volg deze tips om meer controle over uw accounts te krijgen.

Gebruik een sterk wachtwoord voor elk account

• Gebruik nooit dezelfde wachtwoorden voor verschillende accounts. Zo zorgt u ervoor dat wanneer criminelen een wachtwoord achterhalen, ze dit wachtwoord niet kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot andere accounts.
  • Gebruik een combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen.
  • Gebruik geen persoonlijke gegevens die anderen misschien weten of kunnen achterhalen.
  • Gebruik geen veelgebruikte woorden, woordgroepen en toetsenbordpatronen.

Meer informatie over hoe u een sterk wachtwoord kunt instellen.

Tip: U kunt een browser zoals Chrome gebruiken om u te helpen bij het beheer van uw wachtwoorden voor verschillende accounts.

Stel authenticatie in twee stappen in

Maak het criminelen lastiger om toegang te krijgen tot uw account. Met authenticatie in twee stappen logt u in met iets dat u weet (uw wachtwoord) en iets dat u heeft (een code op uw telefoon).

1. Volg de stappen om authenticatie in twee stappen in te stellen.
  2. Bewaar uw back-upcodes op een veilige plek voor het geval u uw telefoon niet kunt gebruiken.

Geef geen toestemming aan apps die u niet vertrouwt

Sommige apps zijn niet betrouwbaar of niet beveiligd. Doe het volgende om ervoor te zorgen dat u uw account beter beveiligd houdt:

• Laat apps uw account niet gebruiken, tenzij u er zeker van bent dat deze apps afkomstig zijn van een betrouwbare bron.
  • Schakel de toegang voor minder veilige apps uit waarmee u niet veilig kunt inloggen.

Browse privé en log uit op openbare computers

Als u een openbare computer gebruikt, volgt u deze stappen om ervoor te zorgen dat uw activiteit en accounts niet worden opgeslagen.

1. Open een privévenster in Chrome op een openbare computer.
  2. Log via dit venster in op uw account.
  3. Sluit alle privévensters wanneer u klaar bent.

Opmerking: Als u via een privévenster inlogt op uw Google-account, worden uw activiteitsopties toegepast. In uw account wordt dezelfde activiteit opgeslagen als via een regulier venster.

Gebruik schermvergrendeling

Uw telefoon bevat mogelijk persoonlijke gegevens of biedt makkelijk toegang tot uw accounts. Stel om die redenen een schermvergrendeling in voor het geval u uw telefoon kwijtraakt of uw telefoon wordt gestolen.

Meer informatie over hoe u een schermvergrendeling kunt instellen.

Als u geen toegang krijgt tot uw account

Volg de stappen om uw account te herstellen.

Als u problemen ondervindt, probeert u het opnieuw met deze tips voor accountherstel.