Google-tilille pääsyn varmistaminen

Näiden vinkkien avulla voit varmistaa, että pystyt yhä kirjautumaan Google-tilillesi tai Gmailiin, jos

• unohdat salasanasi
  • puhelimesi katoaa
  • tililläsi havaitaan epäilyttävää toimintaa.

Palautustietojen ja varmuuskopioiden merkitys

Tililläsi säilytetään paljon tärkeää sisältöä, kuten sähköposteja, dokumentteja, kuvia ja Play-ostoksia. Jos palautustietosi ja varmuuskopiosi eivät ole ajan tasalla, voit menettää tilisi koko sisällön. Seuraavien ohjeiden avulla sisältösi pysyy tallessa ja käytettävissäsi.

Vaihe 1: Lisää tai päivitä palautustiedot

Palautustiedot ovat yksi parhaista keinoista varmistaa, että pystyt aina kirjautumaan tilillesi. Niitä käyttämällä voimme auttaa sinua pääsemään tilillesi, jos sinulla on ongelmia kirjautumisessa. Lisäksi lähetämme sinulle palautustietojen avulla ilmoituksia epäilyttävästä toiminnasta tililläsi.

Lue lisää palautustietojen lisäämisestä.

Vaihe 2: Lisää uusia kirjautumistapoja

Voit ottaa käyttöön lisää tapoja kirjautumiseen ja henkilöllisyytesi vahvistamiseen.

Jos kirjaudut sisään pelkällä salasanalla

Voit myös kirjautua sisään puhelimellasi salasanan käyttämisen sijaan. Vaihtoehtoisesta kirjautumistavasta on hyötyä, jos unohdat salasanasi.

Jos kirjaudut sisään koodeilla tai kehotteilla (kaksivaiheinen vahvistus)

Varakoodien säilyttäminen

Jos puhelimesi katoaa tai menee rikki, voit kirjautua tilillesi varakoodien avulla. Voit ladata varakoodit laitteelle tai tulostaa ne säilytettäväksi turvallisessa paikassa.

Koodien hankkiminen sovelluksella

Voit hankkia kirjautumiskoodeja, vaikka et pystyisi vastaanottamaan tekstiviestejä. Lue lisää Google Authenticator ‑sovelluksen asentamisesta ja käyttämisestä koodien hankkimiseen puhelimelle.

Jos matkustat usein

Kun kirjaudut sisään uudesta paikasta, Google voi pyytää sinua vahvistamaan henkilöllisyytesi lisätoimenpiteiden avulla. Alla olevien vinkkien avulla voit valmistautua matkaasi paremmin.

1. Päivitä palautustietosi

Varmista, että voit yhä käyttää palauttamisen puhelinnumeroasi ja sähköpostiosoitettasi. Niiden avulla voimme auttaa sinua pääsemään tilillesi, jos et pysty itse kirjautumaan sisään.

2. Pidä puhelinta mukanasi

Palauttamisen puhelinnumero voi auttaa sinua todistamaan, että omistat tilisi. Tarvitset tähän mobiilidata- tai Wi-Fi-yhteyden.

Kirjaudu ennen matkan alkua tilillesi puhelimella, jonka numeron olet ilmoittanut palauttamisen puhelinnumeroksi. Pidä puhelin mukanasi matkan aikana.

3. Lisää uusia kirjautumistapoja tilillesi

Jos olet ottanut kaksivaiheisen vahvistuksen käyttöön, voit lisätä uusia kirjautumistapoja tilillesi.

Vaihe 3: Paranna tilin suojausta

Alla olevien vinkkien avulla voit estää muiden pääsyn tilillesi.

Tilin tietoturvan tarkistaminen

Tarkista tilisi tietoturva-asetukset ja tapahtumat tekemällä tietosuojatarkistus.

Tietojen ja tilien suojaaminen

Epäilyttävien sähköpostien, viestien ja puhelujen välttäminen

Rikolliset voivat esiintyä instituutioiden edustajina, perheenjäseninäsi tai työkavereinasi ja lähestyä sinua sähköposteilla, viesteillä tai puheluilla.

Älä vastaa epäilyttäviin pyyntöihin

• Älä koskaan kerro salasanojasi muille. Google ei koskaan pyydä sinua kertomaan salasanaasi sähköpostilla, viestillä tai puhelun aikana.
  • Älä vastaa epäilyttäviin sähköposteihin, teksti- tai pikaviesteihin, verkkosivuilla oleviin kyselyihin tai puheluihin, joissa pyydetään henkilö- tai taloustietojasi.
  • Älä klikkaa sähköposteissa, viesteissä, verkkosivuilla tai ponnahdusikkunoissa olevia linkkejä, jos ne eivät ole peräisin luotettavasta lähteestä.

Vinkki: Kun viet hiiren Gmailissa näkyvän linkin päälle, voit katsoa, mihin osoitteeseen se johtaa.

Tarkista epäilyttävät sähköpostit ja asetukset

Yhteyden turvallisuudesta huolehtiminen

Rikolliset yrittävät varastaa henkilötietoja väärennettyjen sivustojen ja julkisten Wi-Fi-verkkojen avulla.

Tarkista sivuston osoite

Rikolliset voivat luoda väärennettyjä, mutta erehdyttävästi aidoilta näyttäviä sivustoja. Ole varovainen, jos seuraat epäluotettavassa viestissä, sähköpostissa tai sivustolla olevaa linkkiä.

Ennen kuin kirjoitat henkilötietojasi sivustolle, varmista että

• osoitepalkissa näkyvä osoite on oikea
  • osoitteen alkuosa on https, ei http. S-kirjain merkitsee, että sivusto on suojattu tehokkaammin tietojen varastamiselta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että sivusto olisi täysin turvallinen.

Älä lähetä henkilötietojasi julkisen Wi-Fi-verkon kautta

Rikolliset voivat katsella tietoja, joita lähetät käyttäessäsi julkista Wi-Fi-verkkoa. Jos olet yhteydessä julkiseen Wi-Fiin, älä lähetä arkaluontoisia tietoja, kuten

• salasanoja
  • pankkitilien numeroja
  • tunnuslukuja.

Valitse vahva salasana kotisi Wi-Fi-verkolle

Jotkin laitteet voivat käyttää valmiiksi asetettuja salasanoja. Ne helpottavat laitteen määrittämistä, mutta saattavat olla myös rikollisten tiedossa.

Jos määrität Wi-Fi-verkkoa kotonasi, luo salasana itse noudattamalla internetpalveluntarjoajan tai reitittimesi valmistajan ohjeita.

Lue lisää vahvan salasanan luomisesta.

Tilien ja laitteiden suojauksen parantaminen

Rikolliset etsivät heikkoja tai useilla tileillä käytössä olevia salasanoja, lukitsemattomia laitteita ja muita helppoja tapoja päästä tileillesi. Näiden vinkkien avulla voit pitää tilit paremmin hallinnassasi.

Käytä vahvaa salasanaa kaikilla tileillä

• Älä koskaan käytä samaa salasanaa eri tileillä. Näin rikolliset eivät pääse useille tileille, jos he selvittävät yhden salasanoistasi.
  • Luo salasana käyttämällä isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä.
  • Älä käytä henkilökohtaisia tietoja, jotka muut voivat tietää tai saada selville.
  • Älä käytä yleisiä sanoja, sanontoja tai näppäimistön merkkiyhdistelmiä.

Lue lisää vahvan salasanan luomisesta.

Vinkki: Chrome ja muut selaimet voivat auttaa sinua ylläpitämään eri tilien salasanoja.

Ota kaksivaiheinen vahvistus käyttöön

Tee tilisi luvattomasta käyttämisestä vaikeampaa. Kun kaksivaiheinen vahvistus on käytössä, kirjautumiseen tarvitaan sekä tiedossasi (salasanasi) että hallussasi (puhelimeesi lähetettävä koodi) olevia asioita.

1. Ota kaksivaiheinen vahvistus käyttöön noudattamalla ohjeita.
  2. Säilytä varakoodeja turvallisessa paikassa siltä varalta, että et voi käyttää puhelintasi.

Älä anna käyttölupaa sovelluksille, joihin et luota

Jotkin sovellukset eivät ole luotettavia tai turvallisia. Näin voit tehostaa tilisi suojausta:

• Anna sovellusten käyttää tiliäsi vain, jos ne ovat peräisin varmasti luotettavasta lähteestä.
  • Estä vähemmän turvallisia sovelluksia käyttämästä tiliäsi, sillä niihin kirjautuminen ei ole turvallista.

Käytä yksityistä selaamista ja kirjaudu lopuksi ulos, kun käytät julkisia tietokoneita

Jos käytät julkisia tietokoneita, estä toimintasi ja tilitietojesi tallentuminen noudattamalla seuraavia vinkkejä.

1. Kun käytät julkista tietokonetta, avaa yksityinen selainikkuna Chromessa.
  2. Kirjaudu sisään avaamasi ikkunan kautta.
  3. Kun olet valmis, sulje kaikki yksityiset selainikkunat.

Huom. Toimintojen hallinnan asetuksesi ovat voimassa myös silloin, kun kirjaudut Google-tilillesi yksityisestä selainikkunasta. Tietoja toiminnastasi tallennetaan tilillesi normaalisti.

Käytä näytön lukitusta

Puhelimellasi saattaa olla henkilötietojasi tai sitä voidaan muuten käyttää helpottamaan pääsyä tilillesi. Ota siis näytön lukitus käyttöön siltä varalta, että puhelimesi katoaa tai varastetaan.

Katso ohjeet näytön lukituksen määrittämiseen.

Jos et voi kirjautua tilillesi

Noudata tilin palautuksen ohjeita.

Jos palautus ei onnistu, yritä palauttaa tilisi uudelleen näiden vinkkien avulla.