Få Googles starkaste kontosäkerhet med programmet Avancerat skydd

Genom att registrera dig för programmet Avancerat skydd kan du se till att ditt konto får Googles starkaste skydd.

Avancerat skydd rekommenderas för alla som löper högre risk att bli utsatta för riktade attacker på internet. Detta inkluderar journalister, aktivister, personer som jobbar med politiska kampanjer, företagsledare, IT-administratörer och alla andra som har ett Google-konto med värdefulla filer eller känsliga uppgifter.

Så fungerar Avancerat skydd

Avancerat skydd förhindrar riktade attacker online.

Förhindrar att obehöriga användare får åtkomst till ditt konto

Med Avancerat skydd krävs säkerhetsnycklar som skydd för Google-data, t.ex. e-post, dokument, kontakter och annan personlig Google-data. Om en hackare skulle få tag på lösenordet kan han eller hon ändå inte logga in utan säkerhetsnyckeln.

Tips! Du behöver använda säkerhetsnyckeln första gången du loggar in på en dator eller enhet eller i en webbläsare. Om du fortsätter att vara inloggad kanske du inte blir ombedd att använda säkerhetsnyckeln nästa gång du loggar in.

Ger extra skydd mot skadliga nedladdningar

Avancerat skydd utför extra kontroller av nedladdningar. Du får en avisering om du laddar ned en fil som kan vara skadlig. Nedladdningen kan även blockeras av tjänsten. Om du har en Android-telefon tillåts bara appar från verifierade butiker.

Skyddar personliga uppgifter

Avancerat skydd förhindrar att obehöriga personer får åtkomst till kontot genom att endast ge Googles appar och verifierade tredjepartsappar åtkomst till data i Google-kontot. Du måste också ge din tillåtelse.

Avancerat skydd blockerar dessutom hackare som försöker komma åt kontot genom att utge sig för att vara du: Med Avancerat skydd krävs extra steg för att verifiera din identitet om någon försöker återställa ditt konto.

Aktivera Avancerat skydd

Du kan aktivera Avancerat skydd direkt med den inbyggda säkerhetsnyckeln på en kompatibel telefon. Om du inte har en kompatibel telefon måste du köpa ett par säkerhetsnycklar först och sedan registrera dig för Avancerat skydd.

Med telefonens inbyggda säkerhetsnyckel

Om du har en smartphone med Android 7.0 eller senare kan du aktivera Avancerat skydd med den inbyggda säkerhetsnyckeln.

Viktigt! Om du registrerar dig för Avancerat skydd ska du inte byta lösenord eller ta bort telefonen från listan med betrodda enheter förrän du har lagt till minst en reservnyckel i Google-kontot. På så sätt undviker du att bli utelåst från kontot.

Konfigurera telefonens inbyggda säkerhetsnyckel

Obs! Det kan bara finnas en inbyggd säkerhetsnyckel i kontot. Om du har fler än en telefon som uppfyller villkoren måste du välja en av dem. Du kan när som helst byta till en annan kompatibel telefon.
  1. Aktivera tvåstegsverifiering och välj ett extra verifieringssteg.
    • Om du redan använder tvåstegsverifiering kan du fortsätta till nästa steg.
  2. Öppna myaccount.google.com/security på Android-telefonen.
  3. Välj Nycklar och säkerhetsnycklar under Så här loggar du in på Google. Du kan behöva logga in.
  4. Tryck på Lägg till säkerhetsnyckel nere till vänster.
  5. Välj din Android-telefon följt av Lägg till. Du får en bekräftelse på att telefonen har lagts till som säkerhetsnyckel.

Registrera dig för Avancerat skydd

1. Kontrollera att du loggar in på ditt Google-konto i Chrome på datorn, Chromebook, iPhone eller iPad.
  2. Om du har flera Android-telefoner som är kompatibla väljer du vilken av dem som Avancerat skydd ska registreras på.
  3. Registrera dig för Avancerat skydd genom att följa anvisningarna på skärmen.
  4. Lägg till en reservnyckel eller köp en.

Med två säkerhetsnycklar som du har köpt

När du har fått säkerhetsnycklarna kan du registrera dig för Avancerat skydd. Vi rekommenderar att du köper två nycklar, en huvudnyckel och en att ha i reserv som du förvarar på ett säkert ställe.

1. Köp säkerhetsnycklar som är kompatibla med de enheter du använder.
  2. Aktivera tvåstegsverifiering om du inte redan har gjort det.
  3. Aktivera Avancerat skydd genom att följa anvisningarna på skärmen.
Tips! Innan du kan använda säkerhetsnycklar med en iPhone eller iPad måste du ladda ned Google Smart Lock-appen så att du kan logga in på Google-kontot på en iPhone eller iPad med säkerhetsnyckeln.

Få svar på vanliga frågor

Läs mer om Avancerat skydd, bland annat hur det fungerar och hur du åtgärdar problem.

Avgöra om Avancerat skydd passar dig

Med Avancerat skydd får du Googles starkaste kontoskydd, som innebär vissa begränsningar för kontot:

• Du behöver säkerhetsnyckeln för att logga in på en ny enhet.
  • Du kan läsa e-posten med Gmail. Du kan även skapa en kod så att du kan använda iOS-appen Mail med Google-kontot.
  • Du kan inte använda Google-kontot med vissa appar och tjänster som behöver åtkomst till känsliga uppgifter, till exempel din e-post och Google Drive. Detta säkerställer att en hackare inte kan få tillgång till dina personliga uppgifter på Google. Du kan ge Apples appar Mail, Kontakter och Kalender på iOS och Mozilla Thunderbird åtkomst till Gmail och andra uppgifter i Google-kontot genom att skapa en tillfällig kod.
  • Om du förlorar åtkomsten till kontot krävs några extra steg för att återställa det.

Skydda kontot utan Avancerat skydd.

Om Avancerat skydd inte är något för dig kan du ändå vidta åtgärder för att göra kontot säkrare. Du kan även göra detta medan du väntar på säkerhetsnycklarna.