Inloggen met een toegangssleutel in plaats van een wachtwoord

Toegangssleutels zijn een makkelijk en veilig alternatief voor wachtwoorden. Met een toegangssleutel kun je inloggen op je Google-account met je vingerafdruk, gezichtsscan of schermvergrendeling van het apparaat (bijvoorbeeld een pincode).

Toegangssleutels bieden de sterkste bescherming tegen bedreigingen zoals phishing. Nadat je een toegangssleutel hebt gemaakt, kun je deze gebruiken om makkelijk in te loggen op je Google-account en enkele apps en services van derden. Ook kun je hiermee laten verifiëren dat jij het bent als je gevoelige wijzigingen aanbrengt.

Belangrijk:

• Als je account verificatie in 2 stappen gebruikt of is ingeschreven voor Geavanceerde beveiliging, wordt de tweede verificatiestap overgeslagen als je een toegangssleutel gebruikt. Deze verifieert namelijk al dat je de eigenaar van het apparaat bent.
  • Je biometrische gegevens, die worden gebruikt voor ontgrendeling met je vingerafdruk of via gezichtsherkenning, blijven op je apparaat staan en worden nooit gedeeld met Google.

Wat heb je nodig om een toegangssleutel te maken?

Je kunt op de volgende apparaten toegangssleutels maken:

• Een laptop of desktop met minstens Windows 10, macOS Ventura of ChromeOS 109
  • Een mobiel apparaat met minstens iOS 16 of Android 9
  • Een hardwarebeveiligingssleutel die het FIDO2-protocol ondersteunt

Je computer of mobiele apparaat heeft ook een ondersteunde browser nodig, zoals:

• Chrome 109 of hoger
  • Safari 16 of hoger
  • Edge 109 of hoger
  • FireFox 122 of hoger

Als je een toegangssleutel wilt maken en gebruiken, zet je het volgende aan:

• Schermvergrendeling
  • Bluetooth
    • Dit is van toepassing als je een toegangssleutel op een telefoon wilt gebruiken om in te loggen op een andere computer.
  • Voor iOS of macOS: Zet iCloud-sleutelhanger aan.
    • Als je een toegangssleutel instelt op je Apple-apparaat, krijg je de vraag je iCloud-sleutelhanger aan te zetten als je die nog niet hebt ingesteld. Hier vind je meer informatie over hoe je de iCloud-sleutelhanger instelt.

Tip: Zorg dat je besturingssysteem en browser up-to-date zijn zodat de toegangssleutels zo goed mogelijk werken.

Afhankelijk van je besturingssysteem en browser kun je in de incognitomodus misschien geen toegangssleutels maken of gebruiken.

Toegangssleutels voor Google Workspace

Als je een Google Workspace-account hebt via je school of werkgever, kun je misschien niet inloggen op je account met alleen een toegangssleutel. Je kunt nog steeds toegangssleutels maken op je apparaten, maar ze kunnen alleen worden gebruikt als tweede factor bij verificatie in 2 stappen, bij accountherstel en voor bepaalde gevoelige acties in je account waarvoor Google je identiteit opnieuw moet verifiëren.

Op de pagina 'Wachtwoord overslaan als dat mogelijk is' kun je nagaan of je beheerder je toestaat om in te loggen met alleen een toegangssleutel.

Workspace-beheerders kunnen hier meer informatie vinden.

Toegangssleutels instellen

Belangrijk: Als je een toegangssleutel maakt, kun je deze gebruiken om zonder wachtwoord in te loggen. Maak alleen toegangssleutels op persoonlijke apparaten die jij beheert. Zelfs als je uitlogt van je Google-account, kan anders iedereen die het apparaat kan ontgrendelen opnieuw inloggen op je Google-account met de toegangssleutel.

Als je een toegangssleutel wilt instellen, moet je misschien inloggen op je Google-account of bevestigen dat jij het bent.

Toegangssleutel maken
Zo maak je een toegangssleutel op de telefoon of computer die je gebruikt:
  1. Ga naar https://myaccount.google.com/signinoptions/passkeys.
  2. Tik op Toegangssleutel maken en dan Doorgaan.
    • Ontgrendel je apparaat.

Als je toegangssleutels op meerdere apparaten wilt maken, herhaal je deze stappen vanaf die apparaten.

Zo maak je een toegangssleutel op een externe USB-beveiligingssleutel die werkt met FIDO2:

1. Ga naar https://myaccount.google.com/signinoptions/passkeys.
  2. Tik op Toegangssleutel maken en dan Een ander apparaat gebruiken.
  3. Volg de instructies op het scherm.
    • Plaats je hardwarebeveiligingssleutel en voer de pincode in of raak de vingerafdruksensor op de sleutel aan.

Tips:

• Nadat je je eerste toegangssleutel hebt gemaakt, krijg je bij de volgende keer inloggen op een apparaat dat toegangssleutels ondersteunt, de vraag een toegangssleutel te maken op dat apparaat.
  • Wil je niet dat andere gebruikers toegang hebben tot je account? Maak dan geen toegangssleutel op een gedeeld apparaat.

Je toegangssleutel gebruiken om in te loggen

Zo log je in op je account op een apparaat waarop je al een toegangssleutel hebt gemaakt:

Als je uitlogt bij een Android-apparaat, moet je opnieuw inloggen met een alternatieve methode. Als je terwijl je bent ingelogd gevoelige acties uitvoert waarvoor je je identiteit opnieuw moet laten verifiëren, kun je de toegangssleutel op het Android-apparaat zelf gebruiken.

Op andere niet-Android-apparaten kun je je toegangssleutel gebruiken om weer in te loggen op je account en je identiteit opnieuw te laten verifiëren terwijl je al bent ingelogd.

1. Voer je gebruikersnaam in op de inlogpagina van Google op je apparaat.
  2. Als je eerder een toegangssleutel voor je account hebt gemaakt op dat apparaat, vraagt Google je om je identiteit te laten verifiëren met de toegangssleutel van dat apparaat.
    • Volg de instructies op het scherm voor de toegangssleutel om het apparaat te ontgrendelen en je identiteit te laten verifiëren.
      • De exacte UI varieert afhankelijk van je besturingssysteem en browser.
    • In sommige zeldzame gevallen kun je zelfs om je wachtwoord worden gevraagd als je een toegangssleutel voor het apparaat hebt.
      • Als je de prompt voor je toegangssleutel wilt activeren, gebruik je de optie Een andere manier proberen.
Als je op een computer wilt inloggen op je account, kun je een toegangssleutel gebruiken die op een mobiel apparaat is gemaakt:
Als je een toegangssleutel op een mobiel Android- of iOS-apparaat hebt, kun je die toegangssleutel gebruiken om in te loggen op een ander mobiel apparaat of een andere computer.
  1. Voer je gebruikersnaam in op de inlogpagina van Google op je computer.
  2. Klik onder het wachtwoordveld op de link Een andere manier proberen.
  3. Klik op Je toegangssleutel gebruiken.
  4. Zoek de QR-code op je scherm.
    • Als je een toegangssleutel wilt gebruiken die is gemaakt op een hardwarebeveiligingssleutel, kun je USB-beveiligingssleutel of een vergelijkbare optie selecteren.
  5. Gebruik de ingebouwde QR-codescanner-app van je telefoon om de QR-code te scannen.
    • Voor iOS: gebruik de ingebouwde camera-app.
    • Voor Google Pixel-telefoons: gebruik de ingebouwde QR-codescanner.
    • Voor andere Android-apparaten: als je de QR-code niet kunt scannen met de systeemeigen camera-app of de QR-codescanner van het systeem, gebruik je Google Lens.
  6. Tik op je telefoon op Toegangssleutel gebruiken.
    • Je wordt gevraagd om je vingerafdruk, ontgrendeling via gezichtsherkenning of de pincode van je telefoon om je identiteit te laten verifiëren op je telefoon.
    • De volgende keer dat je inlogt met deze combinatie van computer en telefoon, krijg je automatisch een melding op je telefoon om het proces voor identiteitsverificatie af te ronden.

Tip: Nadat je bent ingelogd, wordt je misschien gevraagd om een toegangssleutel te maken op de computer. Wil je niet dat andere gebruikers toegang hebben tot je account? Maak dan geen toegangssleutel op een gedeeld apparaat.

Je toegangssleutels controleren

1. Ga naar https://myaccount.google.com/signinoptions/passkeys.
  2. Je wordt misschien gevraagd om je identiteit te laten verifiëren.
    • Tip: Zorg dat je je identiteit laat verifiëren voor het gewenste account als je bent ingelogd op meerdere accounts.

Als je account al toegangssleutels heeft, staan die hier.

• Tip: Als je een Android-telefoon hebt waarop je bent ingelogd met dit account, zijn er misschien automatisch toegangssleutels voor je geregistreerd.

Toegangssleutels verwijderen of je afmelden voor toegangssleutels

Een toegangssleutel verwijderen
Als je een apparaat kwijtraakt waarop je een toegangssleutel hebt gemaakt of als je per ongeluk een toegangssleutel op een gedeeld apparaat hebt gemaakt, moet je de toegangssleutel ongeldig maken voor gebruik met je Google-account.

Een toegangssleutel verwijderen die je hebt gemaakt

1. Ga naar je Google-account.
    • Je moet misschien inloggen.
  2. Selecteer Beveiliging.
  3. Tik onder Inloggen bij Google op Toegangssleutels.
  4. Selecteer de toegangssleutel die je wilt verwijderen.
  5. Tik op het icoon .

Een toegangssleutel verwijderen die automatisch door Android is gemaakt

Als je een toegangssleutel wilt verwijderen die automatisch op je Android-apparaat is gemaakt, verwijder je het apparaat uit je Google-account.

1. Ga naar je Google-account.
  2. Selecteer in het navigatievenster links de optie Beveiliging.
  3. Selecteer in het deelvenster Je apparaten de optie Alle apparaten beheren.
  4. Selecteer het apparaat en dan Uitloggen.
  5. Als je meerdere sessies met dezelfde apparaatnaam ziet, kunnen deze allemaal afkomstig zijn van hetzelfde apparaat of van meerdere apparaten. Als je wilt zorgen dat er geen accounttoegang is op een apparaat, log je uit van alle sessies met deze apparaatnaam.

Tip: Ga naar google.com/devices om alle apparaten met toegang tot je account te controleren.

Afmelden voor inloggen met toegangssleutels
Als je je afmeldt voor inloggen met toegangssleutels, worden al je toegangssleutels nog wel bewaard in je account. Voor alle toekomstige logins heb je je wachtwoord en eventueel verificatie in 2 stappen nodig, afhankelijk van hoe je dit hebt ingesteld.
Als je je wilt afmelden voor toegangssleutels als inlogmethode en wilt teruggaan naar je eerdere inlogmethode, wijzig je deze voorkeur in je accountinstellingen.
  1. Ga naar je Google-account.
    • Je moet misschien inloggen.
  2. Selecteer Beveiliging.
  3. Zet Wachtwoord overslaan als dat mogelijk is uit.

Tip: Als je voor het eerst een toegangssleutel maakt, kun je deze gebruiken om zonder wachtwoord in te loggen. Als je zonder toegangssleutel wilt inloggen op je Google-account en een andere inlogmethode wilt gebruiken, tik je op Een andere manier proberen. Als je vaak 'Een andere manier proberen' kiest, biedt Google de prompt voor de toegangssleutel in de toekomst minder vaak aan om rekening te houden met je impliciete voorkeuren. Je kunt dit wijzigen door meerdere keren in te loggen met toegangssleutels.

Een probleem met een kwijtgeraakte of ontbrekende toegangssleutel oplossen

Apparaat verloren of gestolen
  1. Log in op je Google-account op een apparaat waartoe je toegang hebt.
  2. Verwijder de toegangssleutel van het kwijtgeraakte of gestolen apparaat.
Ontbrekende of niet-beschikbare toegangssleutel

Als je toegangssleutels in je account hebt, maar geen toegangssleutel krijgt aangeboden tijdens het inloggen, ga je na of aan deze voorwaarden is voldaan:

• Op het apparaat met de toegangssleutel is de schermvergrendeling aangezet.
    • Als de schermvergrendeling van je apparaat uitstaat, kun je de toegangssleutel op dat apparaat pas weer gebruiken als je de schermvergrendeling weer aanzet.
  • De schakelaar 'Wachtwoord overslaan als dat mogelijk is' staat aan in je beveiligingsinstellingen op myaccount.google.com/security.

Als je zonder toegangssleutel wilt inloggen op je Google-account, tik je op Een andere manier proberen om de toegangssleutel over te slaan en terug te gaan naar je eerdere inlogkeuzes.

Tip: Als je vaak 'Een andere manier proberen' kiest, biedt Google de prompt voor de toegangssleutel in de toekomst minder vaak aan om rekening te houden met je impliciete voorkeuren. Je kunt dit wijzigen door meerdere keren in te loggen met toegangssleutels.