Avainkoodilla kirjautuminen salasanan sijaan

Avainkoodit ovat helppo ja turvallinen vaihtoehto salasanoille. Avainkoodin avulla voit kirjautua Google-tilillesi sormenjäljellä, kasvojen skannauksella tai laitteen näytön lukituksella, esimerkiksi PIN-koodilla.

Avainkoodit tarjoavat vahvimman suojan tietojenkalastelun kaltaisia uhkia vastaan. Kun olet luonut avainkoodin, voit kirjautua sen avulla helposti Google-tilillesi sekä tiettyihin kolmansien osapuolten sovelluksiin tai palveluihin. Voit myös vahvistaa henkilöllisyytesi, kun teet arkaluontoisia muutoksia.

Tärkeää:

• Jos tililläsi on käytössä kaksivaiheinen vahvistus tai se on mukana Lisäsuojaus-ohjelmassa, avainkoodi ohittaa toisen todennusvaiheen, koska se vahvistaa laitteen olevan hallussasi.
  • Sormenjälki- tai kasvojentunnistusavaukseen käytettävä biometrinen datasi pysyy laitteellasi, eikä sitä koskaan jaeta Googlelle.

Mitä tarvitset avainkoodin luomiseen

Voit luoda avainkoodeja näillä laitteilla:

• Kannettava tietokone tai pöytätietokone, jonka käyttöjärjestelmä on Windows 10, macOS Ventura, ChromeOS 109 tai uudempi
  • Mobiililaite, jonka käyttöjärjestelmä on iOS 16, Android 9 tai uudempi
  • FIDO2-protokollaa tukeva laitteiston suojausavain

Lisäksi tietokoneella tai mobiililaitteella käytettävän selaimen täytyy olla tuettu, esimerkiksi jokin näistä:

• Chrome 109 tai uudempi
  • Safari 16 tai uudempi
  • Edge 109 tai uudempi
  • FireFox 122 tai uudempi

Jos haluat luoda avainkoodin ja käyttää sitä, sinun täytyy ottaa nämä käyttöön:

• Näytön lukitus
  • Bluetooth
    • Tämä koskee sinua, jos haluat käyttää avainkoodia puhelimella, kun kirjaudut sisään toiselle tietokoneelle.
  • iOS ja macOS: Sinun täytyy ottaa iCloud-avainnippu käyttöön.
    • Kun otat avainkoodin käyttöön Apple-laitteella, sinua pyydetään ottamaan iCloud-avainnippu käyttöön, jos et ole vielä tehnyt sitä. Lue lisää iCloud-avainnipun käyttöönotosta täältä.

Vinkki: Jotta avainkoodien käyttökokemus olisi mahdollisimman hyvä, varmista, että käyttöjärjestelmä ja selain ovat ajan tasalla.

Käyttöjärjestelmästä ja selaimesta riippuen et ehkä voi luoda tai käyttää avainkoodeja incognito-tilassa.

Google Workspacen avainkoodit

Jos sinulla on Google Workspace ‐tili oppilaitoksen tai työnantajan kautta, et välttämättä voi kirjautua tilille pelkällä avainkoodilla. Voit edelleen luoda avainkoodeja laitteillasi, mutta niitä voi käyttää vain toisena vaiheena kaksivaiheisessa vahvistuksessa, tilin palautuksessa ja joissakin tilisi arkaluontoisissa toiminnoissa, joita varten Googlen täytyy todentaa henkilöllisyytesi uudelleen.

Voit tarkistaa tilin asetuksista "Ohita salasana kun mahdollista" ‑sivulta, salliiko järjestelmänvalvoja, että kirjaudut sisään pelkällä avainkoodilla.

Workspace-järjestelmänvalvojat voivat lukea lisää täältä.

Avainkoodien käyttöönotto

Tärkeää: Kun luot avainkoodin, kirjautuminen tapahtuu salasanatta avainkoodilla. Luo avainkoodeja vain henkilökohtaisilla laitteilla, joita hallitset itse. Kun luot avainkoodin laitteella, kuka tahansa, joka voi avata laitteen lukituksen, voi kirjautua Google-tilillesi avainkoodilla, vaikka kirjautuisit ulos Google-tililtäsi.

Sinun on ehkä kirjauduttava Google-tilillesi tai vahvistettava henkilöllisyytesi, jotta voit ottaa avainkoodin käyttöön.

Avainkoodin luominen
Näin luot avainkoodin puhelimella tai tietokoneella:
  1. Siirry osoitteeseen https://myaccount.google.com/signinoptions/passkeys.
  2. Valitse Luo avainkoodi ja sitten Jatka.
    • Sinun täytyy avata laitteen lukitus.

Jos haluat luoda avainkoodeja useilla laitteilla, toista nämä vaiheet kyseisillä laitteilla.

Näin luot avainkoodin ulkoisella FIDO2-yhteensopivalla USB-suojausavaimella:

1. Siirry osoitteeseen https://myaccount.google.com/signinoptions/passkeys.
  2. Valitse Luo avainkoodi ja sitten Käytä toista laitetta.
  3. Seuraa ohjeita näytöllä.
    • Sinun on käytettävä laitteiston suojausavainta ja syötettävä PIN-koodi tai kosketettava avaimen sormenjälkitunnistinta.

Vinkkejä:

• Kun olet luonut ensimmäisen avainkoodin, sinua pyydetään luomaan avainkoodi kyseisellä laitteella, kun seuraavan kerran kirjaudut sisään laitteella, joka tukee avainkoodeja.
  • Jos et halua muiden käyttävän tiliäsi, älä luo avainkoodia jaetulla laitteella.

Avainkoodin käyttäminen sisäänkirjautumiseen

Näin kirjaudut tilille laitteella, jolla olet jo luonut avainkoodin:

Kun kirjaudut ulos Android-laitteelta, sinun on kirjauduttava takaisin sisään vaihtoehtoisella tavalla. Jos teet sisäänkirjautuneena arkaluontoisia toimintoja, jotka edellyttävät henkilöllisyyden todentamista uudelleen, voit käyttää avainkoodia Android-laitteella.

Muilla kuin Android-laitteilla voit kirjautua avainkoodin avulla takaisin tilillesi ja todentaa henkilöllisyytesi uudelleen sisäänkirjautuneena.

1. Lisää laitteella käyttäjätunnuksesi Googlen kirjautumissivulle.
  2. Jos olet aiemmin luonut avainkoodin tilillesi kyseisellä laitteella, Google kehottaa sinua todentamaan henkilöllisyytesi laitteen avainkoodilla.
    • Avaa laitteen lukitus ja todenna henkilöllisyytesi seuraamalla näytöllä näkyviä avainkoodiohjeita.
      • Tarkka UI vaihtelee käyttöjärjestelmän ja selaimen mukaan.
    • Joissakin harvoissa tapauksissa sinulta saatetaan pyytää salasanaa, vaikka laitteella olisi avainkoodi.
      • Jos haluat käynnistää avainkoodin kehotteen, voit valita "Kokeile toista tapaa".
Näin kirjaudut tilillesi tietokoneella käyttämällä mobiililaitteella luotua avainkoodia:
Jos sinulla on avainkoodi Android- tai iOS-mobiililaitteella, voit kirjautua sen avulla eri mobiililaitteelle tai tietokoneelle.
  1. Lisää tietokoneella käyttäjätunnuksesi Googlen kirjautumissivulle.
  2. Klikkaa salasanakentän alta Kokeile toista tapaa ‐linkkiä.
  3. Valitse Käytä avainkoodia.
  4. Etsi näytöltä QR-koodi.
    • Jos haluat käyttää avainkoodia, joka on luotu laitteiston suojausavaimella, voit valita esimerkiksi vaihtoehdon "USB-suojausavain".
  5. Voit skannata QR-koodin puhelimen sisäänrakennetulla QR-koodiskannerisovelluksella.
    • iOS: Voit käyttää sisäänrakennettua kamerasovellusta.
    • Google Pixel ‐puhelimet: Voit käyttää sisäänrakennettua QR-koodiskanneria.
    • Muut Android-laitteet: Jos et voi skannata QR-koodia laitteen kamerasovelluksella tai järjestelmän QR-koodiskannerilla, voit käyttää Google Lensiä.
  6. Valitse puhelimesta Käytä avainkoodia.
    • Jotta voit todentaa henkilöllisyytesi puhelimella, sinua pyydetään käyttämään sormenjälki- tai kasvojentunnistusavausta tai puhelimen PIN-koodia.
    • Kun seuraavan kerran kirjaudut sisään tällä tietokoneella ja puhelimella, saat puhelimeesi automaattisesti ilmoituksen, jossa sinua pyydetään todentamaan henkilöllisyytesi.

Vinkki: Kun olet kirjautunut sisään, sinua saatetaan pyytää luomaan avainkoodi tietokoneella. Jos et halua muiden käyttävän tiliäsi, älä luo avainkoodia jaetulla laitteella.

Avainkoodien tarkistaminen

1. Siirry osoitteeseen https://myaccount.google.com/signinoptions/passkeys.
  2. Sinua saatetaan pyytää todentamaan henkilöllisyytesi.
    • Vinkki: Jos olet kirjautuneena useille tileille, varmista, että todennat henkilöllisyyttäsi oikealla tilillä.

Jos tililläsi on jo avainkoodeja, ne näkyvät tässä.

• Vinkki: Jos sinulla on Android-puhelin, jolla olet kirjautuneena tälle tilille, avainkoodisi on ehkä rekisteröity automaattisesti.

Avainkoodien poistaminen tai niillä kirjautumisen lopettaminen

Avainkoodin poistaminen
Jos hukkaat laitteen, jolla loit avainkoodin tai loit avainkoodin jaetulla laitteella, sinun kannattaa mitätöidä avain, jotta sitä ei voi käyttää Google-tililläsi.

Luomasi avainkoodin poistaminen

1. Siirry Google-tilillesi.
    • Kirjaudu tarvittaessa sisään.
  2. Valitse Tietoturva.
  3. Valitse Miten kirjaudut Googleen ‑kohdasta Avainkoodit.
  4. Valitse poistettava avainkoodi.
  5. Napauta kuvaketta .

Androidin automaattisesti luoman avainkoodin poistaminen

Jos haluat poistaa Android-laitteella automaattisesti luodun avainkoodin, sinun on poistettava laite Google-tililtäsi.

1. Valitse vasemmasta navigointipaneelista Suojaus.
  2. Valitse Laitteesi-paneelista Hallinnoi kaikkia laitteita.
  3. Valitse laite ja sitten Kirjaudu ulos.
  4. Jos sama laitteen nimi näkyy useissa istunnoissa, kaikki istunnot voivat olla peräisin samalta tai useilta laitteilta. Jos haluat varmistaa, että laitteella ei ole pääsyä tilille, kirjaudu ulos kaikista tämän laitteen nimellä merkityistä istunnoista.

Vinkki: Osoitteesta google.com/devices voit tarkistaa kaikki laitteet, joilla on pääsy tilillesi.

Avainkoodeilla kirjautumisen lopettaminen
Kun poistat avainkoodien kirjautumisen käytöstä, kaikki avainkoodit säilyvät tililläsi. Kaikki tulevat kirjautumiset edellyttävät salasanaa ja kaksivaiheista vahvistusta valinnoistasi riippuen.
Jos haluat poistaa avainkoodit käytöstä kirjautumismenetelmänä ja palata aiempaan kirjautumistapaan, muuta tätä asetusta tilin asetuksista.
  1. Siirry Google-tilillesi.
    • Kirjaudu tarvittaessa sisään.
  2. Valitse Tietoturva.
  3. Laita Ohita salasana kun mahdollista pois päältä.

Vinkki: Kun luot avainkoodin ensimmäistä kertaa, otat samalla käyttöön kirjautumisen salasanatta avainkoodilla. Jos haluat kirjautua Google-tilillesi ilman avainkoodia ja käyttää toista kirjautumistapaa, valitse Kokeile toista tapaa. Jos valitset "Kokeile toista tapaa" usein, Google tarjoaa avainkoodikehotteen jatkossa harvemmin oletettujen toiveidesi perusteella. Voit muuttaa tätä kirjautumalla toistuvasti sisään avainkoodeilla.

Kadonnut tai puuttuva avainkoodi

Kadonnut tai varastettu laite
  1. Kirjaudu Google-tilillesi laitteella, johon sinulla on pääsy.
  2. Poista avainkoodi, joka liittyy kadonneeseen tai varastettuun laitteeseen.
Avainkoodi puuttuu tai ei ole saatavilla

Jos tililläsi on avainkoodeja, mutta avainkoodia ei tarjota sisäänkirjautumisen yhteydessä, varmista seuraavat asiat:

• Avainkoodin sisältävällä laitteella on käytössä näytön lukitus
    • Jos laitteen näytön lukitus ei ole käytössä, et voi käyttää laitteen avainkoodia ennen kuin otat näytön lukituksen uudelleen käyttöön.
  • "Ohita salasana kun mahdollista" ‐valitsin on päällä suojausasetuksissa osoitteessa myaccount.google.com/security.

Jos haluat kirjautua Google-tilillesi ilman avainkoodia, valitse Kokeile toista tapaa, niin voit ohittaa avainkoodikehotteen ja palata aiempiin kirjautumisvaihtoehtoihin.

Vinkki: Jos valitset "Kokeile toista tapaa" usein, Google tarjoaa avainkoodikehotteen jatkossa harvemmin oletettujen toiveidesi perusteella. Voit muuttaa tätä kirjautumalla toistuvasti sisään avainkoodeilla.