Hakkeroidun tai vaarantuneen Google-tilin suojaaminen

Jos havaitset epätavallista toimintaa Google-tililläsi, Gmailissa tai muussa Googlen tuotteessa, joku muu saattaa käyttää sitä ilman lupaasi. Jos uskot, että Google-tilisi tai Gmailisi on hakkeroitu, alla olevien ohjeiden avulla voit tunnistaa epäilyttävää toimintaa, päästä takaisin tilillesi ja parantaa sen suojausta.

Vaihe 1: Kirjaudu Google-tilillesi

Jos kirjautuminen ei onnistu

Siirry tilin palautussivulle ja vastaa kysymyksiin parhaasi mukaan. Näistä vinkeistä voi olla hyötyä.

Käytä tilin palautussivua, jos

• joku muutti tilitietojasi, kuten salasanasi tai palauttamisen puhelinnumeron
  • joku poisti tilisi
  • et pysty kirjautumaan tilillesi jostain muusta syystä.

Vinkki: Palauttamalla käyttäjänimesi voit varmistaa, että yrität kirjautua oikealle tilille.

Vaihe 2: Tarkista tapahtumat ja auta suojaamaan hakkeroitu Google-tilisi

Tilitapahtumien tarkistaminen
  1. Siirry Google-tilillesi.
  2. Valitse vasemmasta navigointipaneelista Suojaus.
  3. Valitse Viimeaikaiset tietoturvatapahtumat ‑paneelista Tarkista tietoturvatapahtumat.
  4. Tarkista mahdolliset epäilyttävät tapahtumat:
    • Jos tapahtuma ei näytä tutulta, valitse Se en ollut minä. Suojaa sitten tilisi näytön ohjeiden avulla.
    • Jos tapahtuma on tuttu, valitse Kyllä. Jos uskot silti, että joku toinen käyttää tiliäsi, katso ohjeet hakkeroidun tilin tunnistamiseen.
Tiliä käyttävien laitteiden tarkistaminen
  1. Siirry Google-tilillesi.
  2. Valitse vasemmasta navigointipaneelista Suojaus.
  3. Valitse Laitteesi-paneelista Hallinnoi laitteita.
  4. Tarkista mahdolliset tuntemattomat laitteet:
  5. Jos laite ei näytä tutulta, valitse Etkö tunnista jotain laitetta? Suojaa sitten tilisi näytön ohjeiden avulla.
  6. Jos tunnistat kaikki laitteet mutta uskot silti, että joku toinen käyttää tiliäsi, katso ohjeet hakkeroidun tilin tunnistamiseen.

Vaihe 3: Lisää turvatoimia

Kaksivaiheisen vahvistuksen käyttöönotto

Kaksivaiheinen vahvistus auttaa pitämään hakkerit loitolla tilistäsi. Kun kaksivaiheinen vahvistus on käytössä, kirjautumiseen tarvitaan

• jotain, mitä sinä tiedät (salasana)
  • jotain, mitä sinulla on (kuten puhelin, suojausavain tai koodi paperilla).

Näin tilisi pysyy suojattuna, vaikka salasana varastettaisiin.

Yhteydenotto pankkiin tai viranomaisiin

Varmista, että pankkisi tai viranomaiset eivät ole saaneet muilta kuin sinulta ohjeita tilin avaamiseksi tai rahan siirtämiseksi. Tämä on tärkeää, jos

• olet tallentanut pankkitietoja tilillesi, esimerkiksi credit-kortteja Google Payhin tai Chromeen
  • olet tallentanut henkilökohtaisia tietoja (kuten verotietoja tai passin tietoja) esimerkiksi Google Kuviin, Google Driveen tai Gmailiin
  • uskot, että joku muu käyttää henkilöllisyyttäsi tai esiintyy sinuna.
Haittaohjelmien poistaminen

Jos uskot, että tililläsi on epäilyttävää toimintaa, haittaohjelmien poistaminen voi olla tarpeen. Voit parantaa tilisi suojausta asentamalla luotettavan virustorjuntaohjelman ja skannaamalla koneesi sillä.

Voit myös palauttaa tietokoneesi tehdasasetukset ja asentaa käyttöjärjestelmän uudelleen.

Tärkeää: Varmista, että varmuuskopioit tarvitsemasi tiedostot. Lue lisää tiedostojen lataamisesta Google Driveen.
Turvallisemman selaimen asentaminen
Joissakin verkkoselaimissa on tietoturvaheikkouksia. Harkitse turvallisempaa selainta, kuten Google Chromea.
Salasanavarkauksien estäminen salasanavaroituksella
Jos käytät salasanaa Googlen ulkopuolisella sivustolla, Google Chrome lähettää salasanavaroituksen. Näin tiedät, jos sivusto esiintyy Googlena varastaakseen salasanasi.
Sovellusten ja laitteiden suojaaminen
Muiden käyttämiesi Google-tuotteiden suojaaminen

Merkkejä hakkeroidusta Google-tilistä

Jos huomaat joitain näistä merkeistä, joku muu saattaa käyttää Google-tiliäsi.

Tärkeää: Jos uskot, että joku muu on kirjautunut Google-tilillesi, vaihda salasana heti

• Google-tililläsi, jos et ole vielä tehnyt sitä
  • sovelluksissa ja sivustoilla,
    • joilla käytät samaa salasanaa kuin Google-tililläsi
    • jotka ovat sinuun yhteydessä Google-tilisi sähköpostiosoitteella
    • joihin kirjaudut Google-tilisi sähköpostiosoitteella
    • joiden salasanat olet tallentanut Google-tilillesi.

Sitten voit tarkistaa, onko tilillesi kirjauduttu tuntemattomilla laitteilla, ja poistaa nämä laitteet.

Epäilyttävät tilitapahtumat

Tärkeiden suojausasetusten tuntemattomat muutokset

Korjaa asetus heti, jos seuraavissa näkyy muutoksia, joita et tunnista:

Luvattomat taloustapahtumat

Rahatapahtumat voivat olla epäilyttäviä näissä tapauksissa:

Ilmoitukset epätavallisesta toiminnasta

Vinkki: Ilmoitamme sinulle epäilyttävästä toiminnasta palauttamisen puhelinnumeroosi ja sähköpostiosoitteeseesi.

Ilmoitamme epätavallisesta toiminnasta

• lähettämällä ilmoituksen epätavallisesta kirjautumisesta tai uudesta tiliäsi käyttävästä laitteesta
  • lähettämällä ilmoituksen, että käyttäjänimesi tai salasanasi on muutettu, mutta et tehnyt sitä itse
  • lähettämällä ilmoituksen muusta toiminnasta, jota et tunnista
  • näyttämällä näytön yläreunassa punaisen palkin, jossa lukee "Olemme havainneet tililläsi epäilyttävää toimintaa"
  • Laitteen toiminta ja tietoturvatapahtumat ‑sivun kautta.

Epäilyttävä toiminta käyttämissäsi Google-tuotteissa

Gmail

Gmail-asetukset

Korjaa asetus heti, jos seuraavissa näkyy tuntemattomia muutoksia:

Gmail-toiminta

Gmail-toiminta voi olla epäilyttävää näissä tapauksissa:

• Et enää saa sähköposteja.
  • Ystäväsi sanovat, että he ovat saaneet sinulta roskapostia tai epätavallisia sähköposteja.
  • Käyttäjänimesi on vaihdettu.
  • Postilaatikostasi poistettiin viestejä, eikä niitä löydy roskakorista. Voit ilmoittaa kadonneista sähköposteista ja mahdollisesti palauttaa ne.
  • Näet lähetettyjä sähköposteja, joita et ole kirjoittanut.
YouTube

YouTube-toiminta voi olla epäilyttävää näissä tapauksissa:

• YouTube-kanavallasi on videoita, joita et ole ladannut, kommentteja, joita et ole kirjoittanut, tai tuntemattomia muutoksia
    • kanavan nimessä
    • profiilikuvassa
    • kuvauksissa
    • sähköpostiasetuksissa
    • lähetetyissä viesteissä.
Google Drive

Google Drive ‑toiminta voi olla epäilyttävää näissä tapauksissa:

Google Kuvat

Google Kuvat ‑toiminta voi olla epäilyttävää näissä tapauksissa:

Blogger

Blogger-toiminta voi olla epäilyttävää näissä tapauksissa:

• Blogissasi näkyy postauksia, joita et ole julkaissut.
  • Saat kommentteja postauksiin, joita et ole julkaissut.
  • Bloggeriin rekisteröimäsi sähköpostiosoite on muuttunut, mutta et vaihtanut sitä itse.
  • Blogisi on kadonnut tai estetty.
Google Ads

Google Ads ‑toiminta voi olla epäilyttävää, jos näet epätavallisia

• mainoksia, jotka vievät tuntemattomiin linkkeihin tai kohteisiin
  • lisäyksiä mainoskuluissa
  • muutoksia tilin omistajiin, ylläpitäjiin tai käyttäjiin.