Hakkeroidun tai vaarantuneen tilin suojaaminen

Jos havaitset Google-tililläsi tuntematonta toimintaa, joku muu saattaa käyttää sitä ilman lupaasi. Etsi epäilyttävää toimintaa alla olevien ohjeiden avulla, kirjaudu takaisin tilillesi ja paranna sen suojausta.

Vaihe 1: Kirjaudu tilillesi

Kirjaudu sisään Google-tilille, jonka haluat suojata.

Jos kirjautuminen ei onnistu

Siirry tilin palautussivulle ja vastaa kysymyksiin parhaasi mukaan. Näistä vinkeistä voi olla hyötyä.

Käytä tilin palautussivua, jos

• joku muutti tilitietojasi, kuten salasanasi tai palauttamisen puhelinnumeron
  • joku poisti tilisi
  • et pysty kirjautumaan tilillesi jostain muusta syystä.

Vinkki: Voit käyttäjänimesi palauttamalla varmistaa, että yrität kirjautua oikealle tilille.

Vaihe 2: Tarkista toiminta ja varmista tilisi suojaus

Tilitapahtumien tarkistaminen
  1. Siirry Google-tilillesi.
  2. Valitse vasemmasta navigaatiopaneelista Tietoturva.
  3. Valitse Viimeisimmät tietoturvatapahtumat ‑osiosta Tarkista tietoturvatapahtumat.
  4. Tarkista mahdolliset epäilyttävät tapahtumat:
    • Jos tapahtuma ei näytä tutulta, valitse Se en ollut minä. Suojaa sitten tilisi näytön ohjeiden avulla.
    • Jos tapahtuma on tuttu, valitse Kyllä. Jos uskot silti, että joku toinen käyttää tiliäsi, katso ohjeet hakkeroidun tilin tunnistamiseen.
Tiliä käyttävien laitteiden tarkistaminen
  1. Siirry Google-tilillesi.
  2. Valitse vasemmasta navigaatiopaneelista Tietoturva.
  3. Valitse Laitteesi-osiosta Määritä laitteet.
  4. Tarkista mahdolliset tuntemattomat laitteet:
    • Jos laite ei näytä tutulta, valitse Etkö tunnista jotain laitetta? Suojaa sitten tilisi näytön ohjeiden avulla.
    • Jos tunnistat kaikki laitteet mutta uskot silti, että joku toinen käyttää tiliäsi, katso ohjeet hakkeroidun tilin tunnistamiseen.

Vaihe 3: Turvatoimien lisääminen

Kaksivaiheisen vahvistuksen käyttöönotto

Kaksivaiheinen vahvistus auttaa pitämään hakkerit loitolla tilistäsi. Kun kaksivaiheinen vahvistus on käytössä, kirjautumiseen tarvitaan

• jotain, mitä sinä tiedät (salasana)
  • jotain, mitä sinulla on (kuten puhelin, suojausavain tai koodi paperilla).

Näin tilisi pysyy suojattuna, vaikka salasana varastettaisiin.

Yhteydenotto pankkiin tai viranomaisiin

Varmista, että pankkisi tai viranomaiset eivät ole saaneet muilta kuin sinulta ohjeita tilin avaamiseksi tai rahan siirtämiseksi. Tämä on tärkeää, jos

• olet tallentanut pankkitietoja tilillesi, esimerkiksi luottokortteja Google Payhin tai Chromeen
  • olet tallentanut henkilökohtaisia tietoja (kuten verotietoja tai passin tietoja) esimerkiksi Google Kuviin, Google Driveen tai Gmailiin
  • uskot, että joku muu käyttää henkilöllisyyttäsi tai esiintyy sinuna.
Haittaohjelmien poistaminen

Jos uskot, että tililläsi on epäilyttävää toimintaa, joudut mahdollisesti poistamaan haittaohjelmia. Voit parantaa tilisi suojausta asentamalla luotettavan virustorjuntaohjelman ja skannaamalla koneesi sillä.

Voit myös palauttaa tietokoneesi tehdasasetukset ja asentaa käyttöjärjestelmän uudelleen.

Tärkeää: Varmista, että varmuuskopioit tarvitsemasi tiedostot. Lue lisää tiedostojen lataamisesta Google Driveen.

Turvallisemman selaimen asentaminen

Joissakin verkkoselaimissa on tietoturvaheikkouksia. Harkitse turvallisempaa selainta, kuten Google Chromea.

Salasanavarkauksien estäminen salasanavaroituksella

Jos käytät salasanaa Googlen ulkopuolisella sivustolla, Google Chrome lähettää salasanavaroituksen. Näin tiedät, jos sivusto esiintyy Googlena varastaakseen salasanasi.

Sovellusten ja laitteiden suojaaminen
Muiden käyttämiesi Google-tuotteiden suojaaminen

Merkkejä tilin vaarantumisesta

Jos huomaat joitain näistä merkeistä, joku muu saattaa käyttää Google-tiliäsi.

Tärkeää: Jos uskot, että joku muu käyttää Google-tiliäsi, vaihda seuraavien salasana välittömästi:

• Google-tilisi (jos et vaihtanut sitä heti huomattuasi epäilyttävää toimintaa)
  • Sovellukset ja sivustot, joilla käytät samaa salasanaa kuin Google-tilillä
  • Sovellukset ja sivustot, jotka ottavat sinuun yhteyttä Google-tilisi sähköpostiosoitteella
  • Sovellukset ja sivustot, joille kirjaudut Google-tilin sähköpostiosoitteella
  • Sovellukset ja sivustot, joiden salasanat olet tallentanut Google-tilillesi

Epäilyttävät tilitapahtumat

Tärkeiden suojausasetusten tuntemattomat muutokset

Korjaa asetus heti, jos seuraavissa näkyy tuntemattomia muutoksia:

Luvattomat taloustapahtumat

Taloustapahtumat voivat olla epäilyttäviä näissä tapauksissa:

Ilmoitukset epätavallisesta toiminnasta

Huom. Käytämme palauttamisen puhelinnumeroasi ja sähköpostiasi epäilyttävästä toiminnasta ilmoittamiseen.

Ilmoitamme epätavallisesta toiminnasta seuraavilla tavoilla:

• Lähettämällä ilmoituksen epätavallisesta kirjautumisesta tai uudesta tiliäsi käyttävästä laitteesta
  • Lähettämällä ilmoituksen, että käyttäjänimesi tai salasanasi on muutettu, mutta et itse tehnyt tätä muutosta
  • Lähettämällä ilmoituksen muusta toiminnasta, jota et tunnista
  • Näyttämällä näytön yläreunassa punaisen palkin, jossa lukee Olemme havainneet tililläsi epäilyttävää toimintaa
  • Laitteen toiminta ja tietoturvatapahtumat ‑sivun kautta

Epäilyttävä toiminta käyttämissäsi Google-tuotteissa

Gmail

Gmail-asetukset

Korjaa asetus heti, jos seuraavissa näkyy tuntemattomia muutoksia:

Gmail-toiminta

Gmail-toiminta voi olla epäilyttävää näissä tapauksissa:

• Et enää saa sähköposteja.
  • Ystäväsi sanovat, että he ovat saaneet sinulta roskapostia tai epätavallisia sähköposteja.
  • Käyttäjänimesi on muutettu.
  • Postilaatikostasi poistettiin viestejä, eikä niitä löydy roskakorista. Voit ilmoittaa kadonneista sähköposteista ja mahdollisesti palauttaa ne.
YouTube

YouTube-toiminta voi olla epäilyttävää näissä tapauksissa:

• YouTube-kanavallasi on profiilikuvan, kuvausten, sähköpostiasetusten tai lähetettyjen viestien muutoksia, joita et tunnista.
  • YouTube-kanavallasi on videoita, joita et ole ladannut tai kommentteja, joita et ole kirjoittanut.
Google Drive

Google Drive ‑toiminta voi olla epäilyttävää näissä tapauksissa:

Google Kuvat

Google Kuvat ‑toiminta voi olla epäilyttävää näissä tapauksissa:

Blogger

Blogger-toiminta voi olla epäilyttävää näissä tapauksissa:

• Blogissasi näkyy postauksia, joita et ole julkaissut.
  • Saat kommentteja postauksiin, joita et ole julkaissut.
  • Bloggeriin rekisteröimäsi sähköpostiosoite on muuttunut, mutta et vaihtanut sitä itse.
  • Blogisi on kadonnut tai estetty.