Kiezen welke apps de locatie van uw Android-apparaat gebruiken

U kunt apps toestemming geven om de locatie van uw apparaat te gebruiken om acties uit te voeren of informatie te bieden. Apps kunnen bijvoorbeeld de locatie van uw apparaat gebruiken voor relevante verkeersinformatie of om restaurants in de buurt te vinden.

Opmerking: Sommige van deze stappen werken alleen in Android 9 en hoger. Bekijk meer informatie over het controleren van uw Android-versie.

Nagaan welke apps de locatie van uw apparaat gebruiken

1. Open de app 'Instellingen' op uw apparaat.
  2. Tik op Beveiliging en locatie en dan Locatie.
    • (Als 'Beveiliging en locatie' niet wordt weergegeven, tikt u op Locatie.)
    • Als u een werkprofiel heeft, tikt u eerst op Geavanceerd en vervolgens op Locatie.
  3. Bekijk bij 'Recente locatieverzoeken' de apps die onlangs de locatie van uw apparaat hebben gecontroleerd.
  4. Optioneel: Als u meer informatie over een app wilt bekijken, zoals het batterij- of datagebruik, tikt u op de betreffende app.

Voorkomen dat een app de locatie van uw apparaat gebruikt

U bepaalt welke apps de locatie van uw apparaat kunnen zien en gebruiken. U kunt Google Maps bijvoorbeeld de locatie van uw telefoon laten gebruiken om u een routebeschrijving te geven, maar de locatie niet delen met een game of social-media-app.

1. Open de app 'Instellingen' op uw apparaat.
  2. Tik op Beveiliging en locatie en dan Locatie.
    • (Als 'Beveiliging en locatie' niet wordt weergegeven, tikt u op Locatie.)
    • Als u een werkprofiel heeft, tikt u eerst op Geavanceerd en vervolgens op Locatie.
  3. Tik op Machtigingen op app-niveau.
  4. Zoek een app.
  5. Schakel locatietoegang voor die app uit.

Opmerking: Als u wilt dat geen enkele app de locatie van uw apparaat zoekt en gebruikt, bekijkt u meer informatie over hoe u de locatie voor uw Android-apparaat uitschakelt.

Bekijken hoe nauwkeurig een app de locatie van uw apparaat kan zien

Als een app toestemming heeft om de locatie van uw apparaat te gebruiken, kan deze de geschatte locatie van uw apparaat, de precieze locatie van uw apparaat of beide gebruiken.

1. Open de app Instellingen op uw apparaat.
  2. Tik op Apps en meldingen.
  3. Tik op een app.
  4. Tik op Machtigingen.
  5. Tik op Meer Meer en dan Alle machtigingen.
  6. Bij Locatie kunt u zien welk type locatie de app gebruikt. Als u Locatie niet ziet, wordt uw locatie niet door deze app gezocht of gebruikt.
    • Geschatte locatie: De app kan zien dat uw apparaat zich in een groot gebied met een straal van een paar honderd meter bevindt.
    • Precieze locatie: De app kan de exacte locatie van uw apparaat zien, zoals een punt op een kaart.

Waarom apps u vragen om uw locatie-instellingen te wijzigen

Als een app de locatie van uw apparaat nodig heeft, kan deze u vragen de locatie-instellingen te wijzigen.

• Locatie-instelling wijzigen?: Voor een goede werking van de app moet de locatie van uw apparaat worden ingeschakeld.
  • Locatienauwkeurigheid verbeteren?: Als de locatie al is ingeschakeld voor een app, kan de app u vragen om meer instellingen of sensoren in te schakelen om de locatie van uw apparaat beter te kunnen vinden.
  • Wifi-verbinding: Een app kan u vragen om wifi in te schakelen of om uw apparaat naar wifi-netwerken te laten zoeken. Door naar wifi te zoeken, kan de locatie van uw apparaat nauwkeuriger worden bepaald.
  • Locatieservices van Google: Hiermee kunnen apps de locatie van uw apparaat nauwkeuriger vinden. Meer informatie over hoe 'Locatienauwkeurigheid van Google' uw locatiegegevens verbetert. De locatieservices van Google worden ook wel aangeduid met de term 'Locatienauwkeurigheid van Google'.

Andere locatie-instellingen wijzigen