Kiezen welke apps de locatie van uw Android-telefoon gebruiken

U kunt apps toestemming geven om de locatie van uw telefoon te gebruiken om acties uit te voeren of informatie te bieden. Apps kunnen bijvoorbeeld de locatie van uw telefoon gebruiken voor relevante verkeersinformatie of om restaurants in de buurt te vinden.

Belangrijk: Sommige van deze stappen werken alleen in Android 10 en hoger. Meer informatie over hoe u uw Android-versie controleert

Nagaan welke apps de locatie van uw telefoon gebruiken

1. Open de app Instellingen op uw telefoon.
  2. Tik op Locatie en dan App-rechten.
    • Als 'Locatie' niet wordt weergegeven, tikt u op Beveiliging en locatie en dan Locatie.
    • Als u een werkprofiel heeft, tikt u op Geavanceerd en dan Locatie.
  3. Onder 'Altijd toegestaan' en 'Alleen toegestaan tijdens gebruik' worden de apps weergegeven die de locatie van uw telefoon kunnen gebruiken.
  4. Als u de rechten van de app wilt wijzigen, tikt u erop en kiest u de locatietoegang voor de app.

Voorkomen dat een app de locatie van uw telefoon gebruikt

U kunt bepalen welke apps de locatie van uw telefoon kunnen zien en gebruiken, en wanneer. U kunt Google Maps bijvoorbeeld de locatie van uw telefoon laten gebruiken om u een routebeschrijving te geven, maar de locatie niet delen met een game of social media-app.

1. Open de app Instellingen op uw telefoon.
  2. Tik op Locatie.
    • Als 'Locatie' niet wordt weergegeven, tikt u op Beveiliging en locatie en dan Locatie.
    • Als u een werkprofiel heeft, tikt u op Geavanceerd en dan Locatie.
  3. Tik op App-rechten of Rechten op app-niveau
  4. Zoek een app.
  5. Kies een optie:
    • Altijd toestaan: de app kan uw locatie op elk gewenst moment gebruiken.
    • Toestaan bij gebruik van app: de app kan uw locatie alleen gebruiken wanneer u die app gebruikt.
    • Weigeren: de app kan uw locatie nooit gebruiken, zelfs niet terwijl u de app gebruikt.

Tip: Als u wilt zorgen dat alle apps de locatie van uw telefoon niet meer kunnen gebruiken, bekijkt u meer informatie over hoe u de locatie voor uw telefoon uitschakelt.

Bekijken hoe nauwkeurig een app de locatie van uw telefoon kan zien

Als een app toestemming heeft om de locatie van uw telefoon te gebruiken, kan deze de geschatte locatie van uw telefoon, de precieze locatie van uw telefoon of beide gebruiken.

1. Open de app 'Instellingen' op uw telefoon.
  2. Tik op Apps en meldingen.
  3. Tik op een app. Als u de gewenste app niet kunt vinden, tikt u eerst op Alle apps weergeven.
  4. Tik op Rechten en dan Meer Meer en dan Alle rechten.
  5. Onder 'Locatie' kunt u het type locatietoegang vinden waarom de app heeft gevraagd. Als u 'Locatie' niet kunt vinden, heeft deze app niet om de locatie van uw telefoon gevraagd.

Typen locatietoegang die apps kunnen aanvragen:

• Geschatte locatie: De app kan zien dat uw telefoon zich in een groot gebied met een straal van een paar honderd meter bevindt.
  • Precieze locatie: De app kan de exacte locatie van uw telefoon zien, zoals een punt op een kaart.
  • Op de voorgrond: De app kan uw locatie alleen gebruiken wanneer de app is geopend op uw scherm of actief is op de achtergrond.
  • Op de achtergrond: De app kan op elk gewenst moment locatiegegevens gebruiken, zelfs als u de app niet gebruikt.

Waarom apps u vragen om uw locatie-instellingen te wijzigen

Als een app de locatie van uw telefoon nodig heeft, kan deze u vragen de locatie-instellingen te wijzigen.

• Locatie-instelling wijzigen?: Voor een goede werking van de app moet de locatie van uw telefoon worden ingeschakeld.
  • Locatienauwkeurigheid verbeteren?: Als de locatie al is ingeschakeld voor een app, kan de app u vragen om meer instellingen of sensoren in te schakelen om de locatie van uw telefoon beter te kunnen vinden.
  • Wifi-verbinding: Een app kan u vragen om wifi in te schakelen of om uw telefoon naar wifi-netwerken te laten zoeken. Door naar wifi te zoeken, kan de locatie van uw telefoon nauwkeuriger worden bepaald.
  • Google-locatieservices: Hiermee kunnen apps de locatie van uw telefoon nauwkeuriger vinden. Meer informatie over hoe Google-locatienauwkeurigheid uw locatiegegevens verbetert. De Google-locatieservices worden ook wel aangeduid met de term 'Google-locatienauwkeurigheid'.

Andere locatie-instellingen wijzigen