Een beveiligingssleutel gebruiken voor verificatie in 2 stappen

Beveiligingssleutels kunnen worden gebruikt met verificatie in 2 stappen om hackers uit je Google-account te houden.
Belangrijk: Bekijk meer informatie over het programma Geavanceerde beveiliging als je journalist of activist bent of om een andere reden risico op gerichte online aanvallen loopt.

Stap 1: Je sleutels verkrijgen

Stap 2: Een sleutel toevoegen aan je account

Zorg dat je de nieuwste versie van je browser of OS gebruikt. Nieuwe geregistreerde sleutels werken niet meer op apparaten met Android 8.0 en lager.

1. Open een geschikte browser, zoals Chrome.
  2. Schrijf je beveiligingssleutel in. Je moet misschien inloggen.
Tip: Voeg meer manieren toe om te bewijzen dat jij het bent zodat je kunt inloggen als je je sleutel ooit kwijtraakt.

Stap 3: Inloggen met je sleutel

Beveiligingssleutels zijn een veiligere 2de stap. Als je andere 2e stappen hebt ingesteld, gebruik je waar mogelijk je beveiligingssleutel om in te loggen. Als een beveiligingssleutel niet werkt op je apparaat of in je browser, zie je misschien een optie om in te loggen met een code of prompt.

Als je de foutmelding 'Je moet deze beveiligingssleutel registreren bij je Google-account voordat je de sleutel kunt gebruiken om in te loggen' krijgt:

1. Probeer in te loggen met een ander account.
  2. Update je Google Play-service.
  3. Probeer opnieuw in te loggen om het betreffende account toe te voegen.
Tip: Elke keer dat je inlogt vanaf een nieuwe computer of een nieuw apparaat, wordt je om je beveiligingssleutel of een andere tweede stap gevraagd.
Via bluetooth (BLE)
  1. Open op je Android-telefoon of -tablet een Google-app of een geschikte browser, zoals Chrome, Firefox, Edge of Opera.
  2. Log in op je Google-account als je dat nog niet hebt gedaan.
  3. Je apparaat detecteert dat je account een beveiligingssleutel heeft. Volg de stappen om je sleutel en je apparaat te koppelen.

Nadat je ze hebt gekoppeld, kun je inloggen op je Google-account zoals je gewend bent. Als we willen controleren of jij het bent, wordt je gevraagd om de knop op je sleutel in te drukken.

Problemen met bluetooth oplossen

De sleutel wordt niet aan de telefoon of tablet gekoppeld

Doe het volgende:

De sleutel schakelt niet over naar de koppelingsstand

Check of:

• Je sleutel is losgekoppeld van je computer of oplader.
  • Je sleutel is opgeladen.

Fout met Google Play-services

1. Log in op je Android-apparaat met een account waarvoor geen beveiligingssleutel wordt gebruikt.
  2. Google Play-services wordt automatisch geüpdatet.
    • Zorg ervoor dat het apparaat is verbonden met internet.
  3. Log opnieuw in op je Android-apparaat met het account dat een beveiligingssleutel gebruikt.
  4. Volg de stappen om in te loggen met je sleutel via bluetooth (BLE).
Via Near Field Communication (NFC)
  1. Open op je Android-telefoon of -tablet een Google-app of een geschikte browser zoals Chrome.
  2. Log in op je Google-account als je dat nog niet hebt gedaan.
  3. Je apparaat detecteert dat je account een beveiligingssleutel heeft. Volg de stappen om in te loggen met je sleutel.

Problemen met NFC oplossen

Doe het volgende:

• Schakel NFC in op je apparaat.
  • Voeg de sleutel toe aan je account.
  • Verwijder alles wat het NFC-signaal kan blokkeren, zoals een hoes of sticker.
  • Update je apparaat naar de nieuwste versie van Google Play-services.
  • Probeer je apparaat opnieuw op te starten.
  • Zet NFC uit en weer aan.

Fout met Google Play-services

1. Log in op je Android-apparaat met een account waarvoor geen beveiligingssleutel wordt gebruikt.
  2. Google Play-services wordt automatisch geüpdatet.
    • Zorg ervoor dat het apparaat is verbonden met internet.
  3. Log opnieuw in op je Android-apparaat met het account dat een beveiligingssleutel gebruikt.
  4. Volg de stappen om in te loggen met je sleutel via Near Field Communication (NFC).
Via USB
  1. Open een geschikte browser, zoals Chrome.
  2. Log in op je Google-account. Het apparaat neemt waar dat je account een beveiligingssleutel heeft.
  3. Sluit je sleutel aan op de USB-poort van je apparaat. Je hebt mogelijk een USB-adapter nodig.
  4. Als er een bericht van Google Play-services verschijnt, tik je op OK. Als dat niet het geval is, ga je verder met stap 5.
  5. Je sleutel inschakelen:
    • Als je sleutel een gouden cirkel heeft, tik je hierop.
    • Als je sleutel een gouden bovenkant heeft, tik en druk je hierop.
    • Als je sleutel een knop heeft, druk je hierop.
    • Als je sleutel geen van deze functies heeft, moet je de sleutel mogelijk verwijderen en opnieuw plaatsen. Dit type sleutel wordt na elk gebruik uitgeschakeld.

Je beveiligingssleutels ordenen

Je kunt je beveiligingssleutels beheren via de instellingen voor verificatie in 2 stappen. Daar vind je een lijst met de sleutels die je hebt toegevoegd, gesorteerd van de meest recente tot de oudste. Je ziet ook meer informatie, zoals de naam van de sleutel, de datum waarop deze is toegevoegd en de datum waarop deze voor het laatst is gebruikt. De naam van de sleutel is standaard Beveiligingssleutel, tenzij je een aangepaste naam kiest.

Je kunt de naam van elke beveiligingssleutel ook bewerken of verwijderen.

De naam van je beveiligingssleutels wijzigen

Klik naast elke beveiligingssleutel op het potloodje Bewerken om de naam te bewerken. Als je meerdere beveiligingssleutels hebt, kun je ze beter herkennen als je ze een aangepaste naam geeft.

Je beveiligingssleutels verwijderen
Klik naast een beveiligingssleutel op het prullenbakje Verwijderen om de sleutel te verwijderen zodat die niet meer aan je Google-account is gekoppeld. Als je je beveiligingssleutel verwijdert, wordt je om bevestiging gevraagd. Je moet misschien ook opnieuw inloggen op je Google-account.

Kan beveiligingssleutel niet gebruiken

Als je je beveiligingssleutel niet kunt gebruiken, kun je een beveiligingscode genereren voor verificatie in 2 stappen:

1. Ga vanaf een apparaat dat is ingelogd op je account naar g.co/sc.
  2. Volg de instructies op het scherm.

Je vergrendelde beveiligingssleutel resetten

Sommige beveiligingssleutels vereisen extra verificatie, zoals een pincode.

Als je beveiligingssleutel is vergrendeld omdat je meerdere keren een verkeerde pincode hebt ingevuld en moet worden gereset:

1. Open Chrome Chrome op je computer.
  2. Klik rechtsboven op Meer Meer.
  3. Klik op Instellingen en dan Privacy en beveiliging en dan Beveiliging en dan Beveiligingssleutels beheren en dan Je beveiligingssleutel resetten.
  4. Volg de instructies op het scherm.

Tip: Je kunt Chrome gebruiken om je vergrendelde beveiligingssleutel te resetten. Ga naar chrome://settings/securityKeys.

Verloren beveiligingssleutel

Als je je beveiligingssleutel kwijtraakt, volg je de stappen voor het type verificatie in 2 stappen dat je hebt om weer toegang te krijgen tot je account en het te beschermen:

Als je nog een andere 2e stap hebt ingesteld

1. Log in op je Google-account met je wachtwoord en met je andere 2e stap.
  2. Volg de stappen om de verloren sleutel uit je account te verwijderen.
  3. Koop een nieuwe beveiligingssleutel. Het kan nuttig zijn om een extra sleutel te kopen die je op een veilige plaats bewaart.
  4. Voeg de nieuwe sleutel toe aan je account.

Als je geen tweede stap hebt of als je je wachtwoord bent vergeten

Opmerking: Bij verificatie in 2 stappen is een extra stap vereist om te bewijzen dat je de eigenaar van een account bent. Vanwege deze extra beveiliging kan het 3 tot 5 werkdagen duren voordat Google zeker weet dat jij het bent die probeert in te loggen.

1. Volg de stappen om je account te herstellen. Er worden enkele vragen gesteld om te verifiëren dat het jouw account is.
  2. We kunnen je vragen om het volgende te doen:
    • Een e-mailadres of telefoonnummer invoeren waarop we je kunnen bereiken.
    • Een code invoeren die naar je e-mailadres of telefoonnummer is gestuurd. Door deze code weten we zeker dat je toegang hebt tot dat e-mailadres of telefoonnummer.