Je account beter beveiligen

Bij Google nemen we online beveiliging zeer serieus. We raden je ten zeerste aan de onderstaande stappen regelmatig uit te voeren om je Google-account te beschermen.

Belangrijk: Google kan een rood, geel of blauw uitroepteken gebruiken om onmiddellijke actie aan te bevelen voor je Google-account. Ga voor meer informatie naar Aanbevolen acties.

Aanbevolen acties

Een uitroepteken naast Aanbevolen acties geeft aan dat Google je aanraadt om actief stappen te nemen om je account te beveiligen. De kleur geeft aan hoe ernstig het is: blauw voor beveiligingstips, geel voor belangrijke stappen en rood voor dringende aanbevelingen. Een groen schild met een vinkje betekent dat je accountstatus goed is en je niet meteen actie hoeft te ondernemen.

Zo check je op meldingen:

1. Log in op je Google-account.
  2. Selecteer rechtsboven je profielfoto.
  3. Selecteer Aanbevolen acties.
    • Je gaat naar de beveiligingscheck. Hier krijg je persoonlijke aanbevelingen om je account beter te beveiligen.

Als je Aanbevolen acties niet ziet, heeft Google geen beveiligingsaanbevelingen voor je. Je kunt het beveiligingsniveau wel checken in je Google-account:

1. Log in op je Google-account.
  2. Ga naar Je account beheren en dan Beveiliging.
    • Als er geen aanbevolen acties zijn, staat bovenaan deze pagina een groen schild.
    • Een groen schild op deze pagina betekent dat je account beveiligd is. Toch kun je beveiligingstips met suggesties krijgen om je account beter te beveiligen.

Tip: Leer meer over Geavanceerde beveiliging als je journalist of activist bent of om een andere reden risico op gerichte online aanvallen loopt.

Stap 1: Doe een beveiligingscheck

In Beveiligingscheck vind je gepersonaliseerde aanbevelingen voor de beveiliging van je Google-account, zoals:

Herstelopties voor je account toevoegen of updaten

Je hersteltelefoonnummer en herstelmailadres zijn krachtige beveiligingstools. Deze contactgegevens kunnen worden gebruikt voor het volgende:

• Mensen blokkeren die je account zonder je toestemming proberen te gebruiken.
  • Verdachte activiteit in je account melden.
  • Je account herstellen als je geen toegang meer hebt.

Meer informatie over hoe je een hersteltelefoonnummer of -mailadres toevoegt of wijzigt

Verificatie in 2 stappen aanzetten

Met verificatie in 2 stappen voorkom je dat hackers toegang krijgen tot je account, zelfs als ze je wachtwoord stelen. Je kunt veelgebruikte phishingtechnieken met sms-codes voorkomen door een sterkere tweede verificatiestap te kiezen:

Meer bescherming: Geavanceerde beveiliging

Als je journalist of activist bent of om een andere reden risico loopt op gerichte online aanvallen, kun je overwegen je aan te melden voor het programma Geavanceerde beveiliging. Geavanceerde beveiliging maakt gebruik van beveiligingssleutels om je te beschermen tegen phishing en het bevat andere beveiligingsmethoden, zoals de blokkering van onveilige apps.

Risicovolle toegang tot je gegevens verwijderen

Als je gevoelige informatie beter wilt beschermen, ga je na welke apps je accountgegevens kunnen gebruiken en verwijder je de apps die je niet nodig hebt.

Schermvergrendeling aanzetten

Met een schermvergrendeling voorkom je dat je apparaten zonder je toestemming worden gebruikt. Leer hoe je een schermvergrendeling instelt op een Android-apparaat.

Tip: Voor meer informatie over hoe je een schermvergrendeling toevoegt op andere apparaten en computers, ga je naar de supportsite van de fabrikant.

Stap 2: Update je software

Als je browser, besturingssysteem of apps niet meer up-to-date zijn, is de software misschien niet beschermd tegen hackers. Houd je software up-to-date om je account te beschermen.

De browser updaten

Zorg dat je de nieuwste versie van je browser gebruikt.

Meer informatie over hoe je Google Chrome updatet

Tip: Ga naar de supportsite van de ontwikkelaar voor meer informatie over hoe je andere browsers updatet.

Het besturingssysteem updaten

Zorg dat je op je computer of apparaat de nieuwste versie van het besturingssysteem hebt.

Tip: Ga naar de supportsite van de fabrikant voor meer informatie over hoe je andere apparaten en computers kunt updaten.

Je apps updaten

Zorg dat je op je telefoon of computer de nieuwste versie van apps gebruikt.

Tip: Ga naar de supportsite van de fabrikant voor meer informatie over hoe je apps op andere apparaten en computers updatet.

Stap 3: Gebruik unieke, sterke wachtwoorden

Het is riskant om voor meerdere sites hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Als je wachtwoord voor één site wordt gehackt, kan de hacker het gebruiken om toegang te krijgen tot je accounts voor meerdere sites.

Zorg dat je voor elk account een sterk, uniek wachtwoord maakt.

Je wachtwoorden beheren

Met een wachtwoordmanager kun je sterke, unieke wachtwoorden maken en beheren. Overweeg Wachtwoordmanager van Chrome of een manager van een andere vertrouwde provider te gebruiken.

Tip: Als je wilt nagaan of in je Google-account opgeslagen wachtwoorden zijn vrijgegeven bij een gegevenslek, zwak zijn of worden gebruikt voor meerdere accounts, kun je Wachtwoordcheck gebruiken.

Je wachtwoord beschermen tegen hackers

Zet Password Alert aan voor Chrome als je een melding wilt krijgen wanneer je je Google-accountwachtwoord invoert op een site die niet van Google is. Op die manier weet je of een site zich voordoet als Google en kun je je wachtwoord wijzigen als het wordt gestolen.

Tip: Zet verificatie in 2 stappen aan voor een extra beveiligingslaag voor je account.

Stap 4: Verwijder apps en browserextensies die je niet nodig hebt

Een apparaat kan kwetsbaarder worden naarmate er meer apps op worden geïnstalleerd. Installeer op apparaten met toegang tot gevoelige informatie alleen de apps en browserextensies die je nodig hebt. Installeer geen onbekende apps of apps van onbekende bronnen om je persoonlijke informatie beter te beschermen.

Meer informatie over hoe je apps en extensies van je apparaat verwijdert:

Tip: Ga naar de relevante supportsite voor meer informatie over hoe je apps en extensies van andere apparaten en browsers verwijdert.

Stap 5: Bescherm jezelf tegen verdachte berichten en content

Hackers kunnen e-mails, sms-berichten, telefoongesprekken en webpagina's gebruiken om zich voor te doen als organisaties, familieleden of collega's.

Verdachte verzoeken vermijden
  • Geef je wachtwoorden nooit aan anderen. Google vraagt je nooit om je wachtwoord via e-mail, sms of telefoon.
  • Reageer niet op verdachte e-mails, sms-berichten, chatberichten, webpagina's of telefoongesprekken waarin om je persoonlijke of financiële informatie wordt gevraagd.
  • Klik niet op links in e-mails, berichten, webpagina's of pop-ups van onbetrouwbare websites of afzenders.
Verdachte e-mails vermijden

Gmail herkent verdachte e-mails automatisch om je account te beschermen. Je kunt ook zelf op verdachte e-mails en instellingen letten om deze ingebouwde beveiliging te versterken:

Tip: Als je Gmail op je computer gebruikt, plaats je de muisaanwijzer op een link zonder erop te klikken. Kijk linksonder naar het webadres en check of de link overeenkomt met wat je verwacht.

Verdachte webpagina's vermijden

Google Chrome en Google Zoeken zijn ontworpen om je te waarschuwen voor verdachte content en ongewenste software.

Leer deze waarschuwingen beheren in Google Chrome en Google Zoeken.

Als je verdachte activiteit waarneemt in je account

Volg de stappen om je account te beveiligen.

Gerelateerde bronnen

true
Welkom bij je Google-account

We hebben vastgesteld dat je een nieuw Google-account hebt. Ontdek hoe je je gebruikerservaring kunt verbeteren met de checklist voor je Google-account.