Tilin suojauksen parantaminen

Google ottaa verkkoturvallisuuden vakavasti. Suosittelemme toistamaan alla kuvaillut vaiheet säännöllisesti, jotta Google-tilisi pysyy suojattuna.

Tärkeää: Google voi suositella Google-tilillesi välittömiä toimenpiteitä punaisella, keltaisella tai sinisellä huutomerkkikuvakkeella. Lue lisää Toimintasuositukset-kohdasta.

Toimintasuositukset

Huutomerkki Toimintasuositukset-kohdan vieressä tarkoittaa, että Google suosittelee konkreettisia toimenpiteitä tilin suojaamiseksi. Vakavuustaso perustuu väriin: sininen tarkoittaa tietoturvavinkkejä, keltainen tärkeitä vaiheita ja punainen kiireellisiä toimenpiteitä. Vihreä kilpi, jossa on valintamerkki, tarkoittaa, että tilisi on toimintakunnossa eikä sinun tarvitse tehdä mitään.

Tarkista ilmoitukset näin:

1. Kirjaudu Google-tilillesi.
  2. Valitse oikeasta yläkulmasta profiilikuvasi.
  3. Valitse Toimintasuositukset.
    • Sinut siirretään Tietoturvatarkistukseen, jossa saat henkilökohtaisia suosituksia tilisi tietoturvan parantamiseksi.

Jos Toimintasuositukset-kohtaa ei näy, Googlella ei ole tietoturvasuosituksia sinulle. Voit kuitenkin tarkistaa Google-tilisi suojaustason:

1. Kirjaudu Google-tilillesi.
  2. Valitse Ylläpidä tiliäsi ja sitten Tietoturva.
    • Jos kaikki suositukset on ratkaistu, tämän sivun yläosassa näkyy vihreä kilpi.
    • Jos tällä sivulla näkyy vihreä kilpi, tilisi on suojattu. Voit kuitenkin nähdä myös tietoturvavinkkejä, joiden avulla voit parantaa tilisi suojausta entisestään.

Vinkki: Jos olet toimittaja tai aktivisti tai sinulla on muuten riski joutua kohdistettujen verkkohyökkäysten kohteeksi, lue lisää Lisäsuojaus-ohjelmasta.

Vaihe 1: Tee Tietosuojatarkistus

Tietosuojatarkistuksella saat esimerkiksi seuraavia personoituja tietosuojasuosituksia Google-tiliäsi varten:

Tilin palautusvaihtoehtojen lisääminen tai muuttaminen

Varapuhelinnumero ja varasähköposti ovat tehokkaita turvallisuustyökaluja. Yhteystietojen avulla voidaan esimerkiksi

• estää toista henkilöä käyttämästä tiliäsi ilman lupaasi
  • ilmoittaa sinulle tililläsi havaitusta epäilyttävästä toiminnasta
  • palauttaa tilisi kirjautumisongelmien sattuessa.

Lue, miten voit lisätä varapuhelinnumeron ja -sähköpostin tai muuttaa niitä.

Kaksivaiheisen vahvistuksen laittaminen päälle

Kaksivaiheinen vahvistus estää hakkereita pääsemästä tilillesi, vaikka he varastaisivat salasanasi. Vältä tekstiviestikoodeihin liittyvät yleiset tietojenkalasteluyritykset valitsemalla vahvempi toinen vahvistusvaihe:

Entistä turvallisempi: Lisäsuojaus

Jos olet toimittaja tai aktivisti tai sinulla on muuten riski joutua kohdistettujen verkkohyökkäysten kohteeksi, harkitse Lisäsuojaus-ohjelmaan liittymistä parantaaksesi turvallisuuttasi. Lisäsuojaus käyttää suojausavaimia tietojenkalastelulta suojautumiseen ja sisältää myös muita ominaisuuksia, kuten suojaamattomien sovellusten estämisen.

Datan riskialttiin pääsyoikeuden poistaminen

Suojaa arkaluontoiset tiedot paremmin tarkistamalla, mitkä sovellukset voivat käyttää tilin tietoja ja poista pääsy niiltä, joita et tarvitse.

Näytön lukituksen laittaminen päälle

Näytön lukitus suojaa laitteitasi ilman lupaasi tapahtuvalta käytöltä. Lue lisää näytön lukituksen käyttöönotosta Android-laitteella.

Vinkki: Jos haluat tietoa näytön lukituksen lisäämisestä muihin laitteisiin tai tietokoneisiin, siirry valmistajan tukisivustolle.

Vaihe 2: Päivitä ohjelmisto

Jos selain, käyttöjärjestelmä tai sovellus on vanhentunut, ohjelmisto ei välttämättä ole turvassa hakkereilta. Suojaa tili pitämällä ohjelmistot päivitettyinä.

Selaimen päivittäminen

Varmista, että käytössäsi on selaimen uusin versio.

Lue lisää Google Chromen päivittämisestä.

Vinkki: Jos haluat tietää, miten voit päivittää muita selaimia, siirry kehittäjän tukisivustolle.

Käyttöjärjestelmän päivittäminen

Varmista, että käytät tietokoneen tai laitteen käyttöjärjestelmän uusinta versiota.

Vinkki: Jos haluat lukea lisää muiden laitteiden ja tietokoneiden päivittämisestä, siirry valmistajan tukisivustolle.

Sovellusten päivittäminen

Varmista, että käytät puhelimella tai tietokoneella sovelluksen uusinta versiota.

Vinkki: Jos haluat lukea lisää sovellusten päivittämisestä muilla laitteilla ja tietokoneilla, siirry valmistajan tukisivustolle.

Vaihe 3: Käytä yksilöllisiä ja vahvoja salasanoja

Saman salasanan käyttäminen useilla sivustoilla on riski. Jos yhden sivuston salasana hakkeroidaan, sitä voidaan ehkä käyttää monilla muilla sivustoilla.

Varmista, että luot vahvan ja yksilöllisen salasanan jokaiselle tilille.

Salasanojen ylläpito

Salasanojen ylläpito-ohjelma voi auttaa luomaan ja ylläpitämään vahvoja ja yksilöllisiä salasanoja. Suosittelemme Chromen salasanojen ylläpidon tai muun luotettavan palvelun käyttöä.

Vinkki: Voit selvittää Salasanan tarkistuksella, ovatko jotkin Google-tilillesi tallennetuista salasanoista vaarantuneet tai heikkoja tai käytetäänkö niitä useilla tileillä.

Salasanan suojaaminen hakkereilta

Jos haluat ilmoituksen Google-tilin salasanan käytöstä Googlen ulkopuolisella sivustolla, ota Chromen Salasanavaroitus käyttöön. Näin tiedät, jos sivusto teeskentelee olevansa Google, ja voit vaihtaa salasanasi, jos se varastetaan.

Vinkki: Voit parantaa tilisi suojausta laittamalla kaksivaiheisen vahvistuksen päälle.

Vaihe 4: Poista tarpeettomat sovellukset ja selainlaajennukset

Laitteestasi voi tulla haavoittuvampi, kun sille asennetaan lisää sovelluksia. Asenna vain tarvitsemasi sovellukset ja selainlaajennukset laitteille, joilla on pääsy arkaluontoisiin tietoihin. Älä asenna tuntemattomia sovelluksia tai sovelluksia tuntemattomista lähteistä. Näin suojaat henkilökohtaisia tietojasi.

Lue lisää sovellusten ja laajennusten poistamisesta laitteelta:

Vinkki: Jos haluat lukea lisää sovellusten ja laajennusten poistamisesta muista laitteista ja selaimista, siirry laitteen tai selaimen tukisivustolle.

Vaihe 5: Suojaa laitteesi epäilyttäviltä viesteiltä ja sisällöltä

Hakkerit voivat esiintyä instituutioiden edustajina, perheenjäseninä tai työkavereina ja lähestyä sinua sähköposteilla, tekstiviesteillä, puheluilla tai verkkosivujen kautta.

Epäilyttävien pyyntöjen välttäminen
  • Älä koskaan kerro salasanojasi muille. Google ei koskaan pyydä sinua kertomaan salasanaasi sähköpostilla, viestillä tai puhelun aikana.
  • Älä vastaa epäilyttäviin sähköposteihin, teksti- tai pikaviesteihin, verkkosivujen kyselyihin tai puheluihin, joissa pyydetään henkilö- tai taloustietojasi.
  • Älä klikkaa linkkejä sähköposteissa, viesteissä, verkkosivuilla tai ponnahdusikkunoissa, jos ne ovat peräisin epäluotettavilta sivustoilta tai lähettäjiltä.
Epäilyttävien sähköpostien välttäminen

Tilisi suojaamiseksi Gmail tunnistaa epäilyttävät sähköpostit automaattisesti. Voit vahvistaa tätä sisäänrakennettua suojausta tunnistamalla epäilyttävät sähköpostit ja asetukset myös itse:

Vinkki: Jos käytät Gmailia tietokoneella, vie hiiri linkin päälle klikkaamatta sitä. Katso vasemmassa alareunassa näkyvää verkko-osoitetta ja varmista, että se johtaa oikeaan osoitteeseen.

Epäilyttävien verkkosivujen välttäminen

Google Chrome ja Haku on suunniteltu varoittamaan epäilyttävästä sisällöstä ja ei-toivotuista ohjelmistoista.

Lue lisää näiden varoitusten muuttamisesta Chromessa ja Haussa.

Jos havaitset epäilyttävää toimintaa tililläsi

Suojaa tilisi ohjeiden mukaisesti.