De locatie-instellingen van uw Android-apparaat beheren

Als u de locatie heeft ingeschakeld voor uw telefoon, kunt u informatie krijgen op basis van de locatie, zoals voorspellingen voor uw woon-werkverkeer, restaurants in de buurt en lokale zoekresultaten.

Als een app de gps-locatie van uw telefoon gebruikt, wordt bovenaan het scherm Locatie Locatie weergegeven.
Belangrijk: Sommige van deze stappen werken alleen in Android 10 en hoger. Bekijk meer informatie over hoe je je Android-versie controleert.

De beschikbare locatie-instellingen op uw telefoon

Belangrijk: Als u de locatie van uw telefoon uitschakelt, kunnen apps en services de locatie van uw telefoon niet ophalen, maar kunt u nog steeds lokale resultaten en advertenties ontvangen op basis van uw IP-adres.

Google heeft een aantal locatiegebaseerde services, waaronder:

Tip: Apps hebben hun eigen instellingen. Meer informatie over hoe u de locatie-instellingen van apps beheert.

'Locatie' in- of uitschakelen voor uw telefoon

1. Open de app Instellingen op uw telefoon.
  2. Tik op Locatie
  3. Schakel bovenaan Locatie gebruiken in of uit.

Tip: U kunt de locatie van uw telefoon ook in- of uitschakelen via 'Snelle instellingen'. Meer informatie over 'Snelle instellingen'.

Als 'Locatie' is ingeschakeld
Als 'Locatie' is uitgeschakeld
  • De locatie van uw telefoon wordt niet gedeeld met apps. Functies die de locatie gebruiken, werken mogelijk niet correct.
  • Er kunnen geen gegevens via de locatieservices van Google worden verzameld om de locatiegebaseerde services te verbeteren.
  • U kunt zoekresultaten en advertenties ontvangen op basis van uw IP-adres.
  • U kunt niet zien waar uw telefoon is als u deze verliest. Meer informatie over 'Vind mijn apparaat'.
  • U kunt de locatie van uw telefoon niet delen met anderen via Google Maps. In geval van nood kan uw apparaat de locatie wel naar de eerstehulpverleners sturen. Meer informatie over hoe u uw locatie deelt via Google Maps en locatie verzenden in noodgevallen.
  • Zelfs als 'Locatiegeschiedenis' is ingeschakeld, worden de plaatsen waar uw telefoon is geweest, niet opgeslagen. Meer informatie over 'Locatiegeschiedenis'.

Uw telefoon helpen om een nauwkeurigere locatie op te halen ('Google-locatieservices' of 'Google-locatienauwkeurigheid' genoemd)

Locatienauwkeurigheid van uw telefoon in- of uitschakelen

1. Open de app Instellingen op uw apparaat.
  2. Tik op Locatie.
  3. Tik op Geavanceerd En dan Google-locatienauwkeurigheid.
  4. Schakel Locatienauwkeurigheid verbeteren in of uit.
Als 'Google-locatienauwkeurigheid' is ingeschakeld

Als u 'Google-locatienauwkeurigheid' heeft ingeschakeld, gebruikt uw telefoon de volgende bronnen voor de meest nauwkeurige locatie:

• Gps
  • Wifi
  • Mobiele netwerken
  • Sensoren
Als 'Google-locatienauwkeurigheid' is uitgeschakeld

Als u 'Google-locatienauwkeurigheid' uitschakelt, gebruikt uw telefoon alleen gps om de locatie te bepalen. Gps kan langzamer en minder nauwkeurig zijn dan andere bronnen.

Uw telefoon naar netwerken of apparaten in de buurt laten zoeken

Als u uw apps van betere locatiegegevens gebruik wilt laten maken, kunt u uw telefoon naar wifi-toegangspunten of bluetooth-apparaten in de buurt laten zoeken.

1. Open de app Instellingen op uw apparaat.
  2. Tik op Locatie.
  3. Tik op Scannen via wifi en bluetooth.
  4. Schakel Wifi-scannen of Bluetooth-scannen in of uit.

Uw locatie in geval van nood versturen

Bel een noodnummer, zodat hulpdiensten je snel kunnen vinden. Bel bijvoorbeeld:

• 911 in de Verenigde Staten
  • 112 in Europa

Als de Android-functie 'Locatieservice voor noodgevallen' (ELS) in je land en op je mobiele netwerk werkt (en als je deze functie niet hebt uitgeschakeld), wordt de locatie van je telefoon automatisch via ELS doorgegeven.

'Locatieservice voor noodgevallen' in- of uitschakelen

U kunt locatieservices voor noodgevallen op elk gewenst moment in- of uitschakelen.

1. Open de app Instellingen op uw telefoon.
  2. Tik op Locatie. Als u 'Locatie' niet ziet, volgt u de stappen voor oudere Android-versies.
  3. Tik op Geavanceerd En dan Locatieservice voor noodgevallen.
  4. Schakel Locatieservice voor noodgevallen in of uit.

Hoe 'Locatieservice voor noodgevallen' werkt

Je telefoon maakt alleen gebruik van ELS als je een noodnummer belt of sms't.

Tijdens je noodoproep kan ELS met behulp van Google-locatieservices en andere informatie de locatie van het apparaat zo nauwkeurig mogelijk bepalen.

Je telefoon stuurt je locatie naar erkende noodpartners, zodat hulpdiensten je sneller kunnen vinden. Je locatie wordt vanaf je telefoon rechtstreeks naar de noodpartners gestuurd, dit gebeurt niet via Google.

Nadat je een noodnummer hebt gebeld of ge-sms't terwijl de locatieservice voor noodgevallen (ELS) actief was, stuurt je telefoon gebruiks- en analysegegevens naar Google om te analyseren hoe goed ELS werkt. Je kunt niet worden geïdentificeerd aan de hand van deze informatie en Google gebruikt deze informatie niet om je te identificeren.

Tip: Als je je locatie via ELS stuurt, werkt dit anders dan als je de locatie deelt via Google Maps. Meer informatie over hoe je je locatie deelt via Google Maps.

Als u een oudere Android-versie gebruikt

Locatie-instellingen kiezen (Android 9.0)

Locatie-instellingen wijzigen:

1. Open de app Instellingen op uw apparaat.
  2. Tik op Beveiliging en locatie En dan Locatie.
    • Als u een werkprofiel heeft, tikt u op Geavanceerd.

Kies vervolgens een van deze opties:

• Locatie in- of uitschakelen: Tik op Locatie.
  • Scannen naar netwerken in de buurt: Tik op Geavanceerd En danScannen. Schakel Wifi-scannen of Bluetooth-scannen in of uit.
  • De locatieservice voor noodgevallen in- of uitschakelen: Tik op Geavanceerd En danGoogle-locatieservice voor noodgevallen. Schakel Locatieservice voor noodgevallen in of uit.
Locatiemodus kiezen (Android 4.4 - 8.1)

U kunt uw locatiemodus kiezen op basis van nauwkeurigheid, snelheid en batterijverbruik.

1. Open de app Instellingen op uw telefoon.
  2. Tik op Beveiliging en locatie En dan Locatie. Als 'Beveiliging en locatie' niet wordt weergegeven, tikt u op Locatie.
  3. Tik op Modus. Kies vervolgens:
    • Nauwkeurig: Met deze modus worden gps, wifi, mobiele netwerken en sensoren gebruikt om de locatie zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. De modus gebruikt de locatieservices van Google om de locatie van uw telefoon sneller en nauwkeuriger te schatten.
    • Batterijbesparing: Met deze modus worden bronnen met een lager batterijverbruik gebruikt, zoals wifi en mobiele netwerken. De modus gebruikt de locatieservices van Google om de locatie van uw telefoon sneller en nauwkeuriger te schatten.
    • Alleen apparaat: Met deze modus wordt alleen GPS gebruikt. Voor deze modus worden de locatieservices van Google niet gebruikt om locatiegegevens te leveren. In deze modus kan het langer duren om de locatie van de telefoon te bepalen en is het batterijverbruik hoger.
Locatietoegang kiezen (Android 4.1 - 4.3)

U bepaalt welke locatiegegevens uw telefoon kan gebruiken.

1. Open de app Instellingen op uw telefoon.
  2. Tik bij 'Persoonlijk' op Locatietoegang.
  3. Schakel bovenaan het scherm de optie Toegang tot mijn locatie in of uit.
    • Als locatietoegang is ingeschakeld, kunt u een of beide van de onderstaande opties kiezen:
      • Gps-satellieten: Uw telefoon kan uw locatie schatten op basis van satellietsignalen, net als bij een gps-apparaat in een auto.
      • Wifi en mobiele netwerklocatie: Uw telefoon kan de locatieservices van Google gebruiken om uw locatie sneller te kunnen schatten, met of zonder gps.
    • Als locatietoegang is uitgeschakeld:
      Uw telefoon kan uw precieze locatie niet berekenen en niet delen met apps.

Tip: Als uw tablet door meerdere mensen wordt gebruikt, kan elke persoon verschillende instellingen voor locatietoegang gebruiken.