De locatie-instellingen van uw Android-apparaat beheren

Wanneer u de locatie heeft ingeschakeld voor uw Android-apparaat, kunt u informatie krijgen op basis van de locatie, zoals voorspellingen voor uw woon-werkverkeer, restaurants in de buurt en lokale zoekresultaten.

Wanneer een app de gps-locatie van uw apparaat gebruikt, wordt bovenaan het scherm Locatie Locatie weergegeven.

Tip: Wanneer u de locatie van uw apparaat uitschakelt, kunnen apps en services de locatie van uw apparaat niet ophalen, maar kunt u nog steeds lokale resultaten en advertenties ontvangen op basis van uw IP-adres.

Opmerking: Sommige van deze stappen werken alleen in Android 9 en hoger. Meer informatie over het controleren van uw Android-versie

De beschikbare locatie-instellingen op uw apparaat

Google heeft een aantal locatiegebaseerde services, waaronder:

Opmerking: Apps hebben hun eigen instellingen. Meer informatie over hoe u de locatie-instellingen van apps beheert.

Locatie in- of uitschakelen voor uw apparaat

1. Open de app 'Instellingen' op uw apparaat.
  2. Tik op Beveiliging en locatie.
  3. Tik op Locatie.
  4. Schakel Locatie gebruiken in of uit.

Tip: U kunt de locatie van uw apparaat ook in- of uitschakelen via 'Snelle instellingen'. Meer informatie

Wanneer Locatie is ingeschakeld
Wanneer Locatie is uitgeschakeld
  • De locatie van uw apparaat wordt niet gedeeld met apps. Functies die de locatie gebruiken, werken mogelijk niet correct.
  • Er kunnen geen gegevens via de locatieservices van Google worden verzameld om de locatiegebaseerde services te verbeteren.
  • U kunt zoekresultaten en advertenties ontvangen op basis van uw IP-adres.
  • U kunt niet zien waar uw apparaat is als u het verliest. Meer informatie over 'Vind mijn apparaat'.
  • U kunt de locatie van uw apparaat niet delen met anderen via Google Maps. In geval van nood kunt u de locatie wel naar de noodhulpdiensten verzenden. Meer informatie over hoe u uw locatie deelt via Google Maps en uw locatie verzendt in noodgevallen.
  • Zelfs als Locatiegeschiedenis is ingeschakeld, worden de plaatsen waar uw apparaat is geweest, niet opgeslagen. Meer informatie over Locatiegeschiedenis.

Uw apparaat helpen om een nauwkeurigere locatie op te halen (de locatieservices van Google of 'Locatienauwkeurigheid van Google')

Locatienauwkeurigheid van uw apparaat in- of uitschakelen

1. Open de app Instellingen op uw apparaat.
  2. Tik op Beveiliging en locatie en dan Locatie.
  3. Tik op Geavanceerd en dan Google-locatienauwkeurigheid.
    Opmerking: Als u 'Geavanceerd' niet ziet of als 'Modus' wordt weergegeven, volgt u de stappen voor oudere Android-versies.
  4. Schakel Locatienauwkeurigheid verbeteren in of uit.
Wanneer 'Locatienauwkeurigheid van Google' is ingeschakeld

Wanneer u 'Locatienauwkeurigheid van Google' heeft ingeschakeld, gebruikt uw apparaat de volgende bronnen voor de meest nauwkeurige locatie:

• Gps
  • Wifi
  • Mobiele netwerken
  • Sensoren
Wanneer 'Locatienauwkeurigheid van Google' is uitgeschakeld

Wanneer u 'Locatienauwkeurigheid van Google' uitschakelt, gebruikt uw apparaat alleen gps om de locatie te bepalen. Gps kan langzamer en minder nauwkeurig zijn dan andere bronnen.

Uw apparaat naar netwerken of apparaten in de buurt laten zoeken

Als u apps aan betere locatiegegevens wilt helpen, kunt u uw apparaat naar wifi-toegangspunten of Bluetooth-apparaten in de buurt laten zoeken.

1. Open de app Instellingen op uw apparaat.
  2. Tik op Beveiliging en locatie en dan Locatie.
  3. Tik op Geavanceerd en dan Scannen.
    Opmerking: Als u 'Geavanceerd' niet ziet, tikt u op Scannen.
  4. Schakel Wifi-scannen of Bluetooth-scannen in of uit.

Uw locatie in geval van nood verzenden

Bel een noodnummer, zodat hulpdiensten u snel kunnen vinden. Bel bijvoorbeeld:

• 911 in de Verenigde Staten
  • 112 in Europa
  • 999 op sommige andere locaties

Als de Android-functie 'Locatieservice voor noodgevallen' (ELS) werkt in uw land en op uw mobiele netwerk, en u deze functie niet heeft uitgeschakeld, wordt automatisch de locatie van uw telefoon via ELS verzonden.

De locatieservice voor noodgevallen in- of uitschakelen

ELS is standaard ingeschakeld. U kunt deze functie op elk gewenst moment uitschakelen of weer inschakelen.

1. Open de app Instellingen Instellingen-app op uw telefoon.
  2. Tik op Beveiliging en locatie.
  3. Tik op Locatie en dan Geavanceerd en dan Google-locatieservice voor noodgevallen.
  4. Schakel Locatieservice voor noodgevallen in of uit.

Hoe 'Locatieservice voor noodgevallen' werkt

Uw telefoon maakt alleen gebruik van ELS als u een noodnummer belt of sms't.

Tijdens uw noodoproep kan ELS de locatie van uw apparaat inschakelen en Google-locatieservices en andere instellingen gebruiken om de meest nauwkeurige locatie te bepalen.  Wanneer de noodoproep is beëindigd of de sms is verzonden, worden uw instellingen teruggezet naar hoe u ze had ingesteld.

Uw apparaat stuurt uw locatie naar geautoriseerde noodpartners, zodat hulpdiensten u sneller kunnen vinden. Uw locatie wordt vanaf uw apparaat rechtstreeks naar de noodpartners gestuurd, niet via Google.

Nadat u een noodnummer heeft gebeld of ge-sms't, waarbij ELS actief was, verzendt uw apparaat gebruiksgegevens en analysegegevens naar Google om te analyseren hoe goed ELS werkt. U kunt niet worden geïdentificeerd aan de hand van deze informatie en Google gebruikt de informatie daar ook niet voor.

Opmerking: Wanneer u uw locatie via ELS verzendt, werkt dit anders dan wanneer u de locatie deelt via Google Maps. Meer informatie over hoe u uw locatie deelt via Google Maps

Als u een oudere Android-versie gebruikt

Locatiemodus kiezen (Android 4.4 - 8.1)

U kunt uw locatiemodus kiezen op basis van nauwkeurigheid, snelheid en batterijverbruik.

1. Open de app Instellingen op uw apparaat.
  2. Tik op Beveiliging en locatie en dan Locatie.
    Opmerking: Als u 'Beveiliging en locatie' niet ziet, tikt u op Locatie.
  3. Tik op Modus. Kies vervolgens:
    • Nauwkeurig: Met deze modus worden gps, wifi, mobiele netwerken en sensoren gebruikt om de locatie zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. De modus gebruikt de locatieservices van Google om uw locatie sneller en nauwkeuriger te schatten.
    • Batterijbesparing: Met deze modus worden bronnen met een lager batterijverbruik gebruikt, zoals wifi en mobiele netwerken. De modus gebruikt de locatieservices van Google om uw locatie sneller en nauwkeuriger te schatten.
    • Alleen apparaat: Met deze modus wordt alleen gps gebruikt. Voor deze modus worden de locatieservices van Google niet gebruikt om locatiegegevens te leveren. In deze modus kan het langer duren om de locatie van het apparaat te bepalen en is het batterijverbruik hoger.
Locatietoegang kiezen (Android 4.1 - 4.3)

U bepaalt welke locatiegegevens uw apparaat kan gebruiken.

1. Open de app Instellingen op uw apparaat.
  2. Tik bij Persoonlijk op Locatietoegang.
  3. Schakel bovenaan het scherm de optie Toegang tot mijn locatie in of uit.
    • Wanneer locatietoegang is ingeschakeld, kunt u een of beide van de onderstaande opties kiezen:
      • Gps-satellieten: Uw apparaat kan uw locatie schatten op basis van satellietsignalen, net als bij een gps-apparaat in een auto.
      • Wifi en mobiele netwerklocatie: Uw apparaat kan de locatieservices van Google gebruiken om uw locatie sneller te kunnen schatten, met of zonder gps.
    • Wanneer locatietoegang is uitgeschakeld:
      Uw apparaat kan uw precieze locatie niet berekenen en niet delen met apps.

Opmerking: Als uw tablet door meerdere mensen wordt gebruikt, kan elke persoon verschillende instellingen voor locatietoegang gebruiken.