Een sterk wachtwoord instellen

Hier volgen enkele tips voor het instellen van een sterk wachtwoord om uw account te beveiligen:

Gebruik een uniek wachtwoord voor elk van uw belangrijke accounts
Gebruik een ander wachtwoord voor elk van uw belangrijke accounts, zoals uw e-mailaccount en accounts voor online bankieren. Het opnieuw gebruiken van wachtwoorden is riskant. Als iemand uw wachtwoord voor één account achterhaalt, heeft die persoon mogelijk toegang tot uw e-mails, uw adres en zelfs uw geld.
Wijzig uw wachtwoord vaak
Als iemand uw wachtwoord heeft achterhaald, wordt er mogelijk ingelogd op uw account zonder dat u dit weet. Door uw wachtwoord regelmatig te wijzigen, kunt u dergelijke niet-geautoriseerde toegang beperken.
Gebruik een combinatie van letters, cijfers en symbolen in uw wachtwoord
Als u cijfers, symbolen en een combinatie van kleine en hoofdletters in uw wachtwoord gebruikt, kan iemand uw wachtwoord moeilijker raden. Een wachtwoord van acht tekens met cijfers, symbolen en een combinatie van kleine en hoofdletters is bijvoorbeeld moeilijker te raden, omdat er 30.000 meer mogelijke combinaties zijn dan bij een wachtwoord van acht tekens met alleen kleine letters.
Gebruik persoonlijke gegevens of veelvoorkomende woorden niet als wachtwoord
Stel een uniek wachtwoord in dat geen verband houdt met uw persoonlijke gegevens en een combinatie van letters, cijfers en symbolen gebruikt. U kunt bijvoorbeeld een willekeurig woord of willekeurige woordgroep selecteren en aan het begin, eind en in het midden letters en nummers toevoegen om het nog moeilijker te maken (zoals 'sPo0kyh@ll0w3En'). Gebruik geen eenvoudige woorden of woordgroepen zoals 'wachtwoord' of 'laatmeerin', toetsenbordpatronen zoals 'qwerty' of 'qazwsx', of vervolgpatronen zoals 'abcd1234', omdat uw wachtwoord dan makkelijk te raden is.
Zorg ervoor dat uw back-upopties voor wachtwoorden actueel en veilig zijn
Zorg ervoor dat u regelmatig uw e-mailadres voor herstel bijwerkt, zodat u e-mails kunt ontvangen voor het geval u uw wachtwoord opnieuw moet instellen. U kunt ook een telefoonnummer toevoegen om codes voor wachtwoordherstel per sms te ontvangen.
Veel websites geven u ook de optie een beveiligingsvraag te beantwoorden als u uw wachtwoord vergeet. Als u uw eigen vraag kunt maken, moet u proberen een vraag te verzinnen waarop alleen u het antwoord weet. Het antwoord moet niet iets zijn dat iemand anders kan raden door online gegevens in blogs en profielen van sociale netwerken te raadplegen. Als u een vraag in een lijst met opties moet kiezen, zoals de plaats waar u bent geboren, probeert u uw antwoord uniek te maken aan de hand van de bovenstaande tips. Als iemand dan het antwoord raadt, weet hij niet hoe hij het correct moet opgeven.
Houd uw wachtwoorden geheim
Laat geen briefjes met uw wachtwoorden voor verschillende sites op uw computer of bureau slingeren. Mensen die langslopen, kunnen deze informatie eenvoudig stelen en deze gebruiken om uw account te misbruiken. Als u uw wachtwoorden in een bestand op uw computer wilt opslaan, geeft u het bestand een unieke naam zodat mensen niet weten wat in het bestand staat. Geef het bestand geen naam zoals 'Mijn wachtwoorden' of een andere te logische naam. Als u het moeilijk vindt om meerdere wachtwoorden te onthouden, kan een vertrouwd programma voor wachtwoordbeheer een goede oplossing zijn. Neem een paar minuten de tijd om de beoordelingen en reputatie van deze services te controleren.

Voeg een extra beveiligingslaag toe
Wanneer u een wachtwoord heeft ingesteld, kunt u een extra beveiligingslaag toevoegen door authenticatie in twee stappen in te schakelen. Voor authenticatie in twee stappen moet u toegang hebben tot uw telefoon, evenals uw gebruikersnaam en wachtwoord, wanneer u inlogt op uw Google-account. Dit betekent dat als iemand uw wachtwoord steelt of raadt, deze persoon nog steeds niet kan inloggen op uw account, omdat hij niet over uw telefoon beschikt. U kunt uzelf nu beveiligen met iets dat u weet (uw wachtwoord) en iets dat u heeft (uw telefoon).

Ga naar de controlelijst voor accountbeveiliging voor meer informatie over het beveiligen van uw account.