Een sterk wachtwoord maken voor betere accountbeveiliging

Met een veilig wachtwoord en up-to-date herstelgegevens kunt u uw Google-account beschermen.

Stap 1: Maak een sterk wachtwoord

Met een sterk wachtwoord:

• houdt u uw persoonlijke gegevens veilig,
  • beschermt u e-mails, bestanden en andere content, en
  • voorkomt u dat iemand anders toegang krijgt tot uw account.

Wachtwoordvereisten

Maak een wachtwoord dat uit ten minste acht tekens bestaat. U kunt letters, cijfers en symbolen (ASCII-tekens) combineren.

U kunt geen wachtwoord gebruiken:

• dat zwak of gemakkelijk te raden is (bijvoorbeeld 'wachtwoord123'),
  • dat u eerder voor uw account heeft gebruikt.
  • dat begint of eindigt met een spatie.

Volg de tips voor een goed wachtwoord

Een sterk wachtwoord is voor u gemakkelijk te onthouden, maar kan door bijna niemand anders worden geraden. Bekijk meer informatie over wat een goed wachtwoord is en volg deze tips om uw eigen wachtwoord te maken.

Maak uw wachtwoord uniek

Gebruik een verschillend wachtwoord voor elk van uw belangrijke accounts, zoals uw e-mailaccount en account voor internetbankieren.

Het opnieuw gebruiken van wachtwoorden voor belangrijke accounts is risicovol. Als iemand uw wachtwoord voor één account achterhaalt, kan deze persoon vervolgens toegang krijgen tot uw e-mail, adres en mogelijk zelfs uw geld.

Tip: Als u het moeilijk vindt meerdere wachtwoorden te onthouden, kunt u een tool gebruiken om uw opgeslagen wachtwoorden te beheren.

Maak uw wachtwoord langer en gemakkelijker te onthouden

Lange wachtwoorden zijn sterker. Met deze tips kunt u langere wachtwoorden maken die gemakkelijker te onthouden zijn. Probeer het volgende te gebruiken:

• Een tekst van een lied of gedicht
  • Een betekenisvol citaat uit een film of een speech
  • Een passage uit een boek
  • Een reeks woorden die voor u betekenisvol zijn
  • Een afkorting: maak een wachtwoord op basis van de eerste letter van elk woord in een zin

Kies geen wachtwoorden die kunnen worden geraden door:

• mensen die u kennen,
  • mensen die gemakkelijk toegankelijke informatie bekijken (zoals uw social-mediaprofiel).
Gebruik letters, cijfers en symbolen

Wachtwoorden met verschillende soorten symbolen kunnen voor mensen moeilijker te raden zijn, maar zijn ook voor u moeilijk te onthouden. U kunt herstelgegevens instellen om te voorkomen dat u geen toegang tot uw account kunt krijgen als u uw wachtwoord vergeet.

Combineer verschillende soorten tekens

Gebruik een combinatie van alfanumerieke tekens (letters en cijfers) en symbolen:

• Hoofdletters, bijvoorbeeld: A, E, R
  • Kleine letters, bijvoorbeeld: a, e, r
  • Cijfers, bijvoorbeeld: 2, 6, 7
  • Symbolen en speciale tekens, bijvoorbeeld: ! @ & *

Aanbevelingen en voorbeelden

Vervang letters door cijfers en symbolen. Kies een woord of zin en gebruik cijfers en symbolen voor bepaalde letters. Voorbeelden:

• 'Sinterklaas' wordt 'sINt3rkL@@S'
  • 'Tot kijk' wordt 't0T*kI]K'

Kort een zin in. Kies een zin en gebruik de eerste letter van elk woord. Voorbeeld:

• 'Sneeuwwitje en de zeven dwergen' wordt 'Sw&d7D!!'

Vermijd persoonlijke gegevens en veelvoorkomende woorden

Gebruik geen persoonlijke gegevens

Maak geen wachtwoorden die zijn gebaseerd op gegevens die anderen misschien weten of gemakkelijk kunnen achterhalen. Voorbeelden:

• Uw bijnaam of initialen
  • De naam van uw kind of huisdier
  • Belangrijke verjaardagen of jaren
  • De naam van uw straat
  • Cijfers uit uw adres

Gebruik geen veelvoorkomende woorden en patronen

Gebruik geen losse woorden, zinnen en patronen die makkelijk te raden zijn. Voorbeelden:

• Voor de hand liggende woorden en zinnen zoals 'wachtwoord' of 'laatmenaarbinnen'
  • Reeksen zoals 'abcd' of '1234'
  • Toetsenbordpatronen zoals 'qwerty' of 'qazwsx'
  • De voorbeelden in dit artikel, zoals 'sINt3rkL@@S' of 'Sw&d7D!!'

Houd uw wachtwoorden veilig

Als u een sterk wachtwoord heeft gemaakt, moet u maatregelen nemen om het veilig te houden.

Geschreven wachtwoorden verbergen

Als u uw wachtwoord wilt noteren, laat dit dan niet op uw computer of bureau slingeren. Bewaar geschreven wachtwoorden op een geheime of afgesloten plek.

Uw wachtwoorden beheren met een tool

Als u het moeilijk vindt om meerdere wachtwoorden te onthouden, kunt u een vertrouwde service voor wachtwoordbeheer gebruiken. Neem eerst de tijd om reviews te bekijken voor dergelijke services en de reputatie ervan te controleren.

U kunt ook Chrome gebruiken om wachtwoorden op te slaan.

Stap 2: Weet wat u moet doen als iemand uw wachtwoord achterhaalt

Uw herstelgegevens worden gebruikt om u te helpen als we ongebruikelijke activiteit in uw account detecteren.

Een herstelmailadres toevoegen

1. Ga naar uw Google-account.
  2. Klik in het linkernavigatievenster op Persoonlijke informatie.
  3. Klik in het deelvenster Contactgegevens op E-mail.
  4. Klik op Herstelmail toevoegen.

Een hersteltelefoonnummer toevoegen

1. Ga naar uw Google-account.
  2. Klik in het linkernavigatievenster op Persoonlijke informatie.
  3. Klik in het deelvenster Contactgegevens op Telefoon.
  4. Klik op Hersteltelefoonnummer toevoegen.

Herstelgegevens kunnen voor het volgende worden gebruikt:

• Nagaan of iemand anders uw account gebruikt.
  • Uw account terugkrijgen als iemand anders uw wachtwoord kent.
  • Toegang tot uw account krijgen als u uw wachtwoord bent vergeten of om een andere reden niet kunt inloggen.

Uw account beter beveiligen

Ontvang persoonlijk advies om de beveiliging van uw account te verbeteren.