Vahvan salasanan valinta ja tilin turvallisuuden parantaminen

Turvallinen salasana ja päivitetyt palautustiedot suojaavat Google-tiliäsi.

Vaihe 1: Valitse vahva salasana

Vahvan salasanan avulla

• pidät henkilökohtaiset tietosi turvassa
  • suojaat sähköpostit, tiedostot ja muun sisällön
  • estät muita pääsemästä tilillesi.

Täytä salasanavaatimukset

Salasanan on oltava vähintään kahdeksan merkkiä pitkä. Voit käyttää mitä tahansa kirjainten, numeroiden ja erikoismerkkien (ASCII-merkkien) yhdistelmää.

Salasana ei saa

• olla erityisen heikko, esimerkiksi "salasana123"
  • olla sama, jota olet käyttänyt tililläsi aiemmin
  • alkaa tai loppua välilyöntiin.

Ohjeita hyvän salasanan muodostamiseen

Vahva salasana voi olla sinulle helppo muistaa, mutta muille lähes mahdoton arvata. Näiden vinkkien avulla opit luomaan hyvän salasanan.

Tee salasanastasi ainutlaatuinen

Käytä eri salasanoja tärkeillä tileillä, kuten sähköposti- ja verkkopankkitileillä.

Samojen salasanojen käyttäminen tärkeillä tileillä on riskialtista. Jos joku saa selville yhden tilisi salasanan, henkilö voi päästä sähköposteihisi, osoitetietoihisi ja jopa pankkitileillesi.

Vinkki: Jos sinun on hankala muistaa useita salasanoja, lue lisää tallennettujen salasanojen ylläpitotyökalun käytöstä.

Tee salasanastasi pidempi ja helpommin muistettava

Pitkät salasanat ovat vahvempia. Näiden vinkkien avulla voit luoda pidempiä salasanoja, jotka on helpompi muistaa. Voit käyttää

• laulun tai runon sanoja
  • merkityksellistä sitaattia elokuvasta tai puheesta
  • kirjasta poimittua katkelmaa
  • sinulle merkityksellisten sanojen yhdistelmää
  • lyhennettä: muodosta salasana tietyn lauseen sanojen alkukirjaimista.

Vältä salasanoja, jotka ovat arvattavissa

• jos joku tuntee sinut
  • jos joku näkee helposti saatavilla olevat tietosi (kuten sosiaalisen median profiilit).
Käytä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä

Erilaisia symboleita sisältäviä salasanoja voi olla vaikeampi arvata, mutta niitä voi myös olla vaikeampi muistaa. Määrittämällä palautustiedot voit varmistaa Google-tilillesi pääsyn, jos unohdat salasanasi.

Yhdistele erityyppisiä merkkejä

Käytä sekaisin aakkosnumeerisia (kirjaimet ja numerot) merkkejä sekä erikoismerkkejä:

• Isot kirjaimet, esimerkiksi A, E ja R
  • Pienet kirjaimet, esimerkiksi a, e ja r
  • Numerot, esimerkiksi 2, 6 ja 7
  • Erikoismerkit, esimerkiksi !, @, & ja *.

Suosituksia ja esimerkkejä

Korvaa kirjaimia numeroilla ja erikoismerkeillä: Valitse sana tai ilmaus ja korvaa osa kirjaimista numeroilla ja erikoismerkeillä. Esimerkkejä:

• "Hurja halloween" muuttuu muotoon hUrJ@H@ll0w3En.
  • "Kissanpäivät" muuttuu muotoon k155aNp@1vAt.

Luo lauseen lyhenne: Muodosta lause ja käytä sitten jokaisen sanan ensimmäistä kirjainta. Esimerkki:

• "Naapurin Mikko ja Anu harrastavat vapaa-ajallaan metsässä samoilua" muuttuu muotoon nM&aHv@m5."

Vältä henkilökohtaisia tietoja ja yleisiä sanoja

Älä käytä henkilökohtaisia tietoja

Vältä salasanojen muodostamista henkilökohtaisista tiedoista, jotka muut voivat tietää tai saada helposti selville. Esimerkkejä:

• Lempinimesi tai nimikirjaimesi
  • Lapsesi tai lemmikkisi nimi
  • Tärkeät merkkipäivät tai vuodet
  • Osoitteesi kadunnimi
  • Osoitteesi sisältämät numerot.

Älä käytä yleisiä sanoja tai sarjoja

Vältä liian helposti arvattavia, yksinkertaisia sanoja, ilmauksia ja sarjoja. Esimerkkejä:

• Itsestäänselvät sanat ja ilmaukset, kuten "salasana" tai "letmein"
  • Sarjat, kuten abcd tai 1234
  • Näppäimistön sarjat, kuten qwerty tai qazwsx
  • Tässä artikkelissa käytetyt esimerkit, kuten hUrJ@H@ll0w3En tai k155aNp@1vAt.

Säilytä salasanat turvallisesti

Kun olet luonut vahvan salasanan, pidä se turvassa.

Piilota kirjoitetut salasanat

Jos haluat kirjoittaa salasanasi paperille, älä jätä sitä tietokoneen viereen tai työpöydälle. Säilytä paperille kirjoitettuja salasanoja salaisessa tai lukitussa paikassa.

Käytä salasanojen ylläpitotyökalua

Jos sinun on hankala muistaa useita salasanoja, kannattaa harkita luotettavaa salasanojen ylläpitosovellusta. Tutustu arvosteluihin ja palveluiden maineeseen ajan kanssa.

Voit myös määrittää Chromen tallentamaan salasanasi.

Vaihe 2: Varaudu salasanasi paljastumiseen

Voimme auttaa sinua palautustietojesi kautta, jos tililläsi havaitaan epätavallista toimintaa.

Lisää palauttamisen sähköpostiosoite

1. Siirry Google-tilillesi.
  2. Valitse vasemmasta navigointipaneelista Henkilötiedot.
  3. Valitse Yhteystiedot-paneelista Sähköpostiosoite.
  4. Valitse Lisää palauttamisen sähköpostiosoite.

Lisää palauttamisen puhelinnumero

1. Siirry Google-tilillesi.
  2. Valitse vasemmasta navigointipaneelista Henkilötiedot.
  3. Valitse Yhteystiedot-paneelista Puhelinnumero.
  4. Valitse Lisää palauttamisen puhelinnumero.

Palautustietojen kautta voimme auttaa sinua

• saamaan selville, käyttääkö joku muu tiliäsi
  • palauttamaan tilisi, jos joku muu tietää salasanasi
  • pääsemään tilillesi, jos unohdat salasanan tai et pysty kirjautumaan sisään muusta syystä.

Tilin suojauksen parantaminen

Lue yksilöllisiä neuvoja, joilla voit parantaa tilisi turvallisuutta.