Bescherming tegen schadelijke apps met Google Play Protect

Met Google Play Protect kun je je apparaat veilig en beschermd houden.

• Google Play Protect voert een veiligheidscontrole uit voor apps uit de Google Play Store voordat je ze downloadt.
  • Je apparaat wordt gecontroleerd op potentieel schadelijke apps van andere bronnen. Deze schadelijke apps worden ook wel malware genoemd.
  • Je ontvangt een waarschuwing over mogelijk schadelijke apps die zijn gedetecteerd en bekende schadelijke apps worden van je apparaat verwijderd.
  • Google Play Protect waarschuwt je voor gedetecteerde apps die ons beleid voor ongewenste software schenden door belangrijke informatie te verbergen of een onjuiste voorstelling daarvan te geven.
  • Je ontvangt privacymeldingen over apps die gebruikersrechten hebben tot je persoonlijke informatie, wat in strijd is met ons beleid voor ontwikkelaars.

De status van je app-beveiliging controleren

1. Open de Google Play Store-app Google Play op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Menu Menu en dan Play Protect.
  3. Zoek naar informatie over de status van je apparaat.

Google Play Protect in- of uitschakelen

Belangrijk: Google Play Protect is standaard ingeschakeld, maar je kunt deze functie uitschakelen. Uit veiligheidsoverwegingen raden we je aan Google Play Protect altijd ingeschakeld te laten.

1. Op je Android-telefoon of -tablet open je de Google Play Store-app Google Play.
  2. Tik op Menu Menu en dan Play Protect en dan Instellingen Instellingen.
  3. Schakel Apps scannen met Play Protect in of uit.

Onbekende apps naar Google sturen

Als je ervoor kiest apps van onbekende bronnen buiten de Google Play Store te installeren, kan Google Play Protect onbekende apps naar Google sturen om je te beschermen tegen schadelijke apps. Hiervoor schakel je de functie 'Detectie van schadelijke apps verbeteren' in.

1. Op je Android-telefoon of -tablet open je de Google Play Store-app Google Play.
  2. Tik op Menu Menu en dan Play Protect en dan Instellingen Instellingen.
  3. Schakel Detectie van schadelijke apps verbeteren in of uit.

Informatie voor ontwikkelaars

Als je app-ontwikkelaar bent en je app door Google Play Protect als schadelijk is gemarkeerd:

Als je van mening bent dat je app ten onrechte is gemarkeerd of geblokkeerd door Google Play Protect, kun je bezwaar maken.

Hoe Google Play Protect werkt

Google Play Protect controleert apps als je deze installeert. De functie scant ook regelmatig je apparaat. Als er een potentieel schadelijke app wordt gevonden, kan Google Play Protect het volgende doen:

• Je een melding sturen. Als je de app wilt verwijderen, tik je op de melding en vervolgens op Verwijderen.
  • De app uitschakelen totdat je deze verwijdert.
  • De app automatisch verwijderen. Als er een schadelijke app wordt gedetecteerd, ontvang je meestal een melding waarin staat dat de app is verwijderd.
Hoe werkt malwarebescherming?

Google beschermt je tegen schadelijke software van derden, URL’s en andere beveiligingsproblemen. Hiervoor kan Google informatie ontvangen over het volgende:

• De netwerkverbindingen van je apparaat.
  • Potentieel schadelijke URL's.
  • Het besturingssysteem en de apps die op je apparaat zijn geïnstalleerd via Google Play of andere bronnen.

Je kunt een waarschuwing van Google ontvangen over een app of URL die mogelijk onveilig is. Als Google zeker weet dat de app schadelijk is voor apparaten, gegevens of gebruikers, kan de app of URL worden verwijderd of kan de installatie ervan worden geblokkeerd.

Je kunt ervoor kiezen sommige van deze beveiligingen uit te schakelen in je apparaatinstellingen. Google kan echter informatie blijven ontvangen over apps die zijn geïnstalleerd via Google Play. Apps die vanuit andere bronnen op je apparaat zijn geïnstalleerd, kunnen om veiligheidsredenen nog steeds worden gecontroleerd zonder informatie naar Google te sturen.

Hoe werken privacymeldingen?

Je krijgt een melding van Google Play Protect als een app wordt verwijderd uit de Google Play Store omdat de app toegang heeft tot je persoonlijke informatie en je de app kunt verwijderen.