Google Play Protect gebruiken om je apps beter te beveiligen en je gegevens privé te houden

Google Play Protect checkt je apps en apparaten op schadelijk gedrag.

• Het voert een veiligheidscheck uit op apps uit de Google Play Store voordat je ze downloadt.
  • Je apparaat wordt gecontroleerd op potentieel schadelijke apps van andere bronnen. Deze schadelijke apps worden ook wel malware genoemd.
  • Je krijgt een waarschuwing over potentieel schadelijke apps.
  • Google Play Protect kan schadelijke apps deactiveren of van je apparaat verwijderen.
  • Google Play Protect waarschuwt je voor gedetecteerde apps die ons beleid voor ongewenste software schenden door belangrijke informatie te verbergen of een onjuiste voorstelling daarvan te geven.
  • Je krijgt privacymeldingen over apps die gebruikersrechten hebben voor je persoonlijke informatie, wat in strijd is met ons Beleid voor ontwikkelaars.
  • Google Play Protect kan de rechten van de app resetten om je privacy te beschermen in bepaalde Android-versies.
  • Dit kan voorkomen dat een app wordt geïnstalleerd die niet is geverifieerd en die gevoelige apparaatrechten gebruikt die vaak door scammers worden ingezet voor financieel bedrog.

De certificeringsstatus van je apparaat checken

1. Open de Google Play Store-app Google Play.
  2. Tik rechtsboven op het profielicoon.
  3. Tik op Instellingen.
  4. Tik op Over om te checken of je apparaat Play Protect-certificering heeft.

Google Play Protect aan- of uitzetten

Belangrijk: Google Play Protect is standaard ingeschakeld, maar je kunt deze functie uitschakelen. Uit veiligheidsoverwegingen raden we je aan Google Play Protect altijd ingeschakeld te laten.

1. Open de Google Play Store-app Google Play.
  2. Tik rechtsboven op het profielicoon.
  3. Tik op Play Protect en dan Instellingen Instellingen.
  4. Zet Apps scannen met Play Protect aan of uit.

Onbekende apps naar Google sturen

Als je apps van onbekende bronnen buiten de Google Play Store installeert, kan Google Play Protect je vragen onbekende apps naar Google te sturen. Als je de instelling 'Detectie van schadelijke apps verbeteren' aanzet, geef je Google Play Protect toestemming om onbekende apps automatisch naar Google te sturen.

1. Open de Google Play Store-app Google Play.
  2. Tik rechtsboven op het profielicoon.
  3. Tik op Play Protect en dan Instellingen Instellingen.
  4. Zet Detectie van schadelijke apps verbeteren aan of uit.

Informatie voor ontwikkelaars

Als je app-ontwikkelaar bent, wordt je misschien gevraagd elke nieuwe versie van je app naar Google te sturen. Als Google Play Protect je app markeert als schadelijk, doe je het volgende:

Als je van mening bent dat je app ten onrechte is gemarkeerd of geblokkeerd door Google Play Protect, kun je bezwaar maken.

Hoe Google Play Protect werkt

Google Play Protect checkt apps als je deze installeert. De functie scant ook regelmatig je apparaat. Als er een potentieel schadelijke app wordt gevonden, kan Google Play Protect het volgende doen:

• Je een melding sturen. Als je de app wilt verwijderen, tik je op de melding en vervolgens op Verwijderen.
  • De app uitzetten totdat je deze verwijdert.
  • De app automatisch verwijderen. Als er een schadelijke app wordt gedetecteerd, ontvang je meestal een melding waarin staat dat de app is verwijderd.

Hoe werkt malwarebescherming?

Google beschermt je tegen schadelijke software van derden, URL’s en andere beveiligingsproblemen. Hiervoor kan Google informatie ontvangen over het volgende:

• De netwerkverbindingen van uw apparaat.
  • Potentieel schadelijke URL's.
  • Het besturingssysteem en de apps die op uw apparaat zijn geïnstalleerd via Google Play of andere bronnen.

Je kunt een waarschuwing van Google krijgen over een app of URL die mogelijk onveilig is. Als Google zeker weet dat de app schadelijk is voor apparaten, gegevens of gebruikers, kan de app of URL worden verwijderd of kan de installatie ervan worden geblokkeerd. Je krijgt misschien een aanbeveling om een app van buiten Google Play te scannen die nog nooit eerder door Google Play Protect is gescand. Als je de app scant, worden app-gegevens naar Google gestuurd voor evaluatie op codeniveau. Even later krijg je een resultaat waarin staat of de app veilig lijkt om te installeren, of dat de scan heeft vastgesteld dat de app misschien schadelijk is.

Je kunt ervoor kiezen om sommige van deze beveiligingen uit te zetten in je apparaatinstellingen. Google kan echter informatie blijven krijgen over apps die zijn geïnstalleerd via Google Play. Apps die vanuit andere bronnen op je apparaat zijn geïnstalleerd, kunnen om beveiligingsredenen nog steeds worden gecheckt zonder informatie naar Google te sturen.

Hoe Google rechten voor niet-gebruikte apps reset

Google Play Protect kan app-rechten resetten voor apps die je bijna nooit gebruikt om je gegevens privé te houden. Deze functie beschermt apparaten met Android-versies 6.0 - 10.

Google kan alle rechten die je hebt verleend, resetten voor apps die je al 3 maanden niet hebt gebruikt. In dat geval krijg je een melding van Play Protect. Play Protect reset niet automatisch de rechten voor apps die nodig zijn voor normaal gebruik van je apparaat.

Bekijken of beheren welke app-rechten worden gereset

1. Open de Google Play Store-app Google Play.
  2. Tik rechtsboven op het profielicoon.
  3. Tik op Play Protect en dan Instellingen Instellingen.
  4. Tik op Rechten voor niet-gebruikte apps.

Zo voorkom je dat Play Protect rechten automatisch reset:

1. Selecteer een app in de lijst.
  2. Zet Rechten intrekken als app niet wordt gebruikt uit.

Zo kun je deze instelling aan- of uitzetten voor een afzonderlijke app:

1. Selecteer de app en dan Rechten.
  2. Zet Rechten verwijderen als app niet wordt gebruikt aan of uit.

Nadat je de rechten hebt ingetrokken, verleent Play Protect die rechten niet weer, maar worden niet meer rechten gereset.

Hoe werken privacymeldingen?

Je krijgt een melding van Google Play Protect als een app wordt verwijderd uit de Google Play Store omdat de app toegang heeft tot je persoonlijke informatie en je de app kunt verwijderen.