Beschermen tegen schadelijke apps met Google Play Protect

Met Google Play Protect kunt u uw apparaat veilig en beschermd houden.

• Google Play Protect voert een veiligheidscontrole uit voor apps uit de Google Play Store voordat u ze downloadt.
  • Uw apparaat wordt gecontroleerd op mogelijk schadelijke apps van andere bronnen. Deze schadelijke apps worden ook wel malware genoemd.
  • U ontvangt een waarschuwing over mogelijk schadelijke apps die zijn gedetecteerd en bekende schadelijke apps worden van uw apparaat verwijderd.
  • Google Play Protect waarschuwt u voor gedetecteerde apps die ons beleid inzake ongewenste software schenden door belangrijke informatie te verbergen of een onjuiste voorstelling daarvan te geven.

Hoe Google Play Protect werkt

Google Play Protect controleert apps wanneer u deze installeert. De functie scant ook regelmatig uw apparaat. Als er een mogelijk schadelijke app wordt gevonden, kan Google Play Protect het volgende doen:

• U een waarschuwing sturen. Als er een app wordt gedetecteerd die mogelijk schadelijk is voor uw apparaat, ontvangt u een melding. Als u de app wilt verwijderen, klikt u in de melding op Verwijderen. Google Play Protect kan de app ook uitschakelen om te voorkomen dat deze wordt uitgevoerd totdat u de app verwijdert.
  • De app automatisch verwijderen. Als er een schadelijke app wordt gedetecteerd, ontvangt u in sommige gevallen een melding waarin staat dat de app is verwijderd.
Hoe antivirussoftware werkt

Google beschermt u tegen schadelijke software van derden, URL’s en andere beveiligingsproblemen. Hiervoor kan Google informatie over uw apparaat ontvangen, zoals de netwerkverbindingen, mogelijke schadelijke URL's, het besturingssysteem en apps die via Google Play of andere bronnen zijn geïnstalleerd. U kunt een waarschuwing van Google ontvangen over een app of URL die mogelijk onveilig is. Als Google zeker weet dat de app schadelijk is voor apparaten, gegevens of gebruikers, kan de app of URL worden verwijderd of kan de installatie ervan worden geblokkeerd. U kunt ervoor kiezen sommige van deze beveiligingen uit te schakelen in uw apparaatinstellingen. Google kan echter informatie blijven ontvangen over apps die zijn geïnstalleerd via Google Play. Apps die vanuit andere bronnen op uw apparaat zijn geïnstalleerd, kunnen om veiligheidsredenen nog steeds worden geanalyseerd zonder informatie naar Google te sturen.

De status van uw app-beveiliging controleren

U kunt de status van Google Play Protect op uw apparaat als volgt controleren:

1. Open de Google Play Store-app Google Play op uw Android-apparaat.
  2. Tik op Menu Menu en dan Play Protect.
  3. Zoek naar informatie over de status van uw apparaat.

Google Play Protect in- of uitschakelen

Google Play Protect is standaard ingeschakeld, maar u kunt de functie ook uitschakelen. Uit veiligheidsoverwegingen raden we u aan om Google Play Protect altijd ingeschakeld te laten.

Google Play Protect uitschakelen of weer inschakelen

1. Open de Google Play Store-app Google Play op uw Android-apparaat.
  2. Tik op Menu Menu en dan Play Protect.
  3. Schakel Apparaat scannen op beveiligingsdreigingen in of uit.

De detectie van schadelijke apps verbeteren

Als u ervoor kiest om apps van onbekende bronnen buiten de Google Play Store om te installeren, kan Google Play Protect informatie over onbekende apps naar Google verzenden. Aan de hand van deze informatie kan Google alle gebruikers beter beschermen tegen schadelijke apps.

Informatie voor ontwikkelaars

Als u app-ontwikkelaar bent en uw app door Google Play Protect als schadelijk is gemarkeerd, bekijkt u meer informatie over de richtlijnen van Google voor de ontwikkeling van mobiele apps en bekijkt u het beleid van Google met betrekking tot ongewenste software. Als u van mening bent dat uw app ten onrechte wordt gemarkeerd of geblokkeerd door Google Play Protect, kunt u bezwaar maken