Je account beveiligen met verificatie in twee stappen

Met verificatie in twee stappen (ook wel authenticatie in twee stappen genoemd) voeg je een extra beveiligingslaag aan je account toe voor het geval je wachtwoord wordt gestolen. Nadat je verificatie in twee stappen hebt ingesteld, log je in twee stappen in op je account met behulp van:

• Iets wat je weet, zoals je wachtwoord
  • Iets wat je hebt, zoals je telefoon

Verificatie in twee stappen inschakelen

1. Open je Google-account.
  2. Klik in het navigatievenster op Beveiliging.
  3. Selecteer onder 'Inloggen bij Google' de optie Verificatie in twee stappen en dan Aan de slag.
  4. Volg de stappen op het scherm.

Je account (gebruikersnaam@gmail.com) is gekoppeld aan je werk of school. Als je verificatie in twee stappen niet kunt instellen, neem je contact op met je beheerder.

Met een tweede stap verifiëren dat jij het bent

Nadat je verificatie in twee stappen hebt ingeschakeld, moet je met een tweede stap verifiëren dat jij het bent als je inlogt. Ter bescherming van je account vraagt Google je een specifieke tweede stap uit te voeren.

Google-prompts gebruiken

We raden je aan in te loggen met Google-prompts. Op een prompt tikken is gemakkelijker dan een verificatiecode opgeven. Prompts kunnen ook bescherming bieden tegen simswaps en andere hacks op basis van telefoonnummers.

Google-prompts zijn pushmeldingen die je ontvangt op:

• Android-telefoons die zijn ingelogd op je Google-account
  • iPhones waarop de Gmail-app  of Google-app  is ingelogd op je Google-account

Afhankelijk van de apparaat- en locatiegegevens in de melding kun je het volgende doen:

• Tik op Ja om de inlogpoging toe te staan als deze van jou was.
  • Tik op Nee om de inlogpoging te blokkeren als deze niet van jou was.

Voor extra beveiliging kan Google je om je pincode of een andere bevestiging vragen.

Andere verificatiemethoden gebruiken

Voor de volgende gevallen kun je andere verificatiemethoden instellen:

• Als je betere bescherming wilt tegen phishing
  • Als je geen Google-prompts kunt krijgen
  • Als je je telefoon kwijtraakt

Beveiligingssleutels gebruiken voor een betere bescherming tegen phishing

Een fysieke beveiligingssleutel is een klein apparaat dat je kunt kopen om te bewijzen dat jij het bent die inlogt. Als we willen controleren of jij het bent, hoef je de sleutel alleen aan te sluiten op je telefoon, tablet of computer. Je beveiligingssleutels bestellen

Je kunt mogelijk ook de beveiligingssleutel gebruiken die in geschikte telefoons is ingebouwd om in te loggen op nieuwe apparaten.

Tip: Beveiligingssleutels beschermen je Google-account tegen phishingaanvallen waarbij een hacker je zover probeert te krijgen dat je hem of haar je wachtwoord of andere persoonlijke informatie geeft. Meer informatie over phishingaanvallen

Google Authenticator of andere verificatiecode-apps gebruiken

Belangrijk: Deel je verificatiecodes nooit met anderen.

Als je geen internetverbinding of mobiele service heeft, kun je Google Authenticator of een andere app die eenmalige verificatiecodes genereert instellen.

Geef de verificatiecode op in het inlogscherm om te bevestigen dat jij het bent.

Een verificatiecode via een sms of telefoontje gebruiken

Belangrijk: Deel je verificatiecodes nooit met anderen.
Er kan een zescijferige code worden gestuurd naar een nummer dat je eerder hebt opgegeven. Codes kunnen in een sms of via een telefoontje worden gestuurd, afhankelijk van de instelling die je hebt gekozen. Geef de code op in het inlogscherm om te bevestigen dat jij het bent.
Tip: Hoewel elke vorm van verificatie in twee stappen de accountbeveiliging verbetert, kunnen verificatiecodes via sms of telefoontjes kwetsbaar zijn voor hacks op basis van telefoonnummers.

Back-upcodes gebruiken

Belangrijk: Deel je back-upcodes nooit met anderen.
Je kunt een reeks back-upcodes van acht cijfers afdrukken of downloaden en deze op een veilige plaats te bewaren. Back-upcodes zijn handig als je je telefoon kwijtraakt.

Een tweede stap overslaan op vertrouwde apparaten

Als je niet elke keer dat je inlogt op je computer of telefoon een tweede verificatiestap wilt opgeven, vink je het selectievakje 'Niet meer vragen op deze computer' aan.
Belangrijk: Vink dit selectievakje alleen aan op apparaten die je regelmatig gebruikt en niet met anderen deelt.