Verificatie in 2 stappen aanzetten

Met verificatie in 2 stappen (soms authenticatie in 2 stappen genoemd) kun je een extra beveiligingslaag aan je account toevoegen voor het geval je wachtwoord wordt gestolen. Nadat je verificatie in 2 stappen hebt ingesteld, kun je inloggen op je account met:

• Je wachtwoord
  • Je telefoon

Verificatie in 2 stappen toestaan

1. Open je Google-account.
  2. Klik in het navigatievenster op Beveiliging.
  3. Ga naar Inloggen bij Google en selecteer de optie Verificatie in 2 stappen en dan Aan de slag.
  4. Volg de stappen op het scherm.

Tip: Als je een account via je werk, school of een andere groep gebruikt, werken deze stappen misschien niet. Als je verificatie in 2 stappen niet kunt instellen, neem je contact op met je beheerder voor hulp.

Met een 2e stap bevestigen dat jij het bent

Nadat je verificatie in 2 stappen hebt aangezet, moet je met een 2e stap bevestigen dat jij het bent als je inlogt. Ter bescherming van je account vraagt Google je een specifieke 2e stap uit te voeren.

Google-prompts gebruiken

We raden je aan in te loggen met Google-prompts. Ze zijn makkelijker op te geven dan een verificatiecode en kunnen bescherming bieden tegen simswaps en andere hacks op basis van telefoonnummers.

Google-prompts zijn pushmeldingen die je krijgt op iPhones die zijn ingelogd op je Google-account met de Smart Lock-app , Gmail-app , Google Foto's-app Foto's, YouTube-app YouTube of Google-app . Als je inlogt op een andere geschikte telefoon, krijg je automatisch Google-prompts op dat apparaat totdat je uitlogt.

Afhankelijk van de apparaat- en locatiegegevens in de melding kun je het volgende doen:

• Tik op Ja om het inloggen toe te staan.
  • Tik op Nee om het inloggen te blokkeren.

Andere verificatiemethoden gebruiken

Voor de volgende gevallen kun je andere verificatiemethoden instellen:

• Als je betere bescherming wilt tegen phishing
  • Als je geen Google-prompts kunt krijgen
  • Als je je telefoon kwijtraakt
Beveiligingssleutels gebruiken voor een betere bescherming tegen phishing

Een fysieke beveiligingssleutel is een klein apparaat dat je kunt kopen om te bevestigen dat jij het bent als je inlogt. Als we willen nagaan of jij het bent, hoef je de sleutel alleen aan te sluiten op je telefoon, tablet of computer. Je beveiligingssleutels bestellen

Als je wilt inloggen op nieuwe apparaten, kun je ook de beveiligingssleutel gebruiken die is ingebouwd in geschikte telefoons.

Tip: Beveiligingssleutels beschermen je Google-account tegen phishingaanvallen waarbij een hacker je zover probeert te krijgen dat je hem of haar je wachtwoord of andere persoonlijke informatie geeft. Meer informatie over phishingaanvallen

Google Authenticator of andere verificatiecode-apps gebruiken
Belangrijk: Deel je verificatiecodes nooit met anderen.

Als je geen internetverbinding of mobiele service hebt, kun je Google Authenticator of een andere app instellen die eenmalige verificatiecodes maakt.

Geef de verificatiecode op in het inlogscherm om te bevestigen dat jij het bent.

Een verificatiecode via een sms of telefoontje gebruiken
Belangrijk: Deel je verificatiecodes nooit met anderen.
Er kan een 6-cijferige code worden gestuurd naar een nummer dat je eerder hebt opgegeven. Codes kunnen in een sms of via een telefoontje worden gestuurd, afhankelijk van de instelling die je hebt gekozen. Geef de code op in het inlogscherm om te bevestigen dat jij het bent.
Tip: Hoewel elke vorm van verificatie in 2 stappen de accountbeveiliging verbetert, kunnen verificatiecodes via sms of telefoontjes kwetsbaar zijn voor op telefoonnummers gebaseerde hacks.
Back-upcodes gebruiken
Belangrijk: Deel je back-upcodes nooit met anderen.
Je kunt een reeks back-upcodes van 8 cijfers afdrukken of downloaden en deze op een veilige plaats bewaren. Als je je telefoon kwijtraakt, zijn back-upcodes handig.

Een 2e stap overslaan op veilige apparaten

Als je niet elke keer dat je inlogt op je computer of telefoon een 2e verificatiestap wilt opgeven, vink je het selectievakje aan bij Niet meer vragen op deze computer of Niet meer vragen op dit apparaat.
Belangrijk: Vink dit selectievakje alleen aan op apparaten die je regelmatig gebruikt en niet met anderen deelt.

Gerelateerde bronnen

true
Welkom bij je Google-account

We hebben vastgesteld dat je een nieuw Google-account hebt. Ontdek hoe je je gebruikerservaring kunt verbeteren met de checklist voor je Google-account.