Veelvoorkomende problemen met authenticatie in twee stappen

Ik ben mijn telefoon verloren of deze is gestolen

Als u uw telefoon bent verloren of deze is gestolen, raden we u ten zeerste aan uw app-wachtwoorden in te trekken en het wachtwoord van uw Google-account te wijzigen. Zo kunt u voorkomen dat anderen toegang tot uw Google-account krijgen vanaf uw telefoon.

Afhankelijk van uw situatie kunt u op verschillende manieren weer toegang krijgen tot uw account.

Back-upopties gebruiken
Als u geen toegang meer heeft tot uw primaire telefoon, kunt u codes laten verzenden naar back-uptelefoons. Daarnaast kunt u een van uw afdrukbare back-upcodes gebruiken om in te loggen.
Inloggen via een vertrouwde computer
Als u eerder bent ingelogd via een computer en heeft aangevinkt dat de computer uw gegevens moet onthouden, kunt u wellicht zonder verificatiecode inloggen bij die computer. Zodra u bent ingelogd op uw account, schakelt u authenticatie in twee stappen uit totdat u weer verificatiecodes kunt ontvangen.
Code ophalen via voicemail en een telefoontje

Geef bij het inloggen aan dat u uw code via een telefoontje wilt ontvangen. We spreken dan de voicemail van uw telefoon in met uw verificatiecode. Als u op afstand toegang heeft tot de voicemail van uw telefoon, kunt u uw telefoon bellen om de verificatiecode te ontvangen.

Een verificatiecode per telefoontje aanvragen:

1. Log met uw gebruikersnaam en wachtwoord in bij accounts.google.com.
  2. Wanneer u wordt gevraagd om uw verificatiecode, klikt u onderaan op Andere manieren waarop u een verificatiecode kunt krijgen.
  3. Vink het selectievakje aan naast 'Verzenden naar uw back-uptelefoonnummer dat eindigt op **' en klik op OK.
  4. Als u uw back-uptelefoon heeft ingesteld op de ontvangst van telefoontjes, wordt u gebeld. Als u uw back-uptelefoon heeft ingesteld op sms'jes, klikt u onderaan op Bellen naar uw telefoonnummer dat eindigt op **.

Zodra u ervoor heeft gezorgd dat u uw verificatiecodes per telefoontje ontvangt, kunt u een code aanvragen en deze vervolgens ophalen via uw voicemail.

Een nieuwe telefoon van uw provider krijgen

Als u uw telefoon bent verloren, is het mogelijk dat u een nieuwe telefoon met hetzelfde telefoonnummer van uw provider kunt krijgen.

Ons formulier voor accountherstel invullen

We raden u aan deze optie alleen te gebruiken als u op geen enkele andere manier toegang kunt krijgen tot uw account. Deze procedure kan enkele dagen duren en vraagt vaak meer inspanning dan andere opties voor herstel.

1. Log in op uw account met uw gebruikersnaam en wachtwoord.
  2. Klik op Problemen met het ontvangen van uw code? op de pagina waarop u uw verificatiecode moet opgeven.
  3. Klik op 'Ik heb hulp van Google nodig om weer toegang te krijgen tot mijn account'.
  4. U moet vervolgens een formulier voor accountherstel invullen om te verifiëren dat u de eigenaar van het account bent. Neem de tijd om elke vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Het formulier is zo ontworpen dat niemand toegang tot uw account kan krijgen behalve uzelf. Aangezien Google niet veel informatie over u verzamelt bij het aanmelden voor een account, stellen we u ook vragen over wanneer u het account heeft gemaakt, welke Google-services u gebruikt en aan wie u vaak e-mail stuurt (als u Gmail gebruikt). Zo willen we ons ervan verzekeren dat u bent geautoriseerd voor toegang tot uw account.

Als u Google Apps-gebruiker bent (bedrijf)

Als u Google Apps-gebruiker bent (bijvoorbeeld als uw e-mailadres uwgebruikersnaam@domein.nl is), kunt u kiezen uit twee opties:
Back-upopties gebruiken
Als u geen toegang meer heeft tot uw primaire telefoon, kunt u codes laten verzenden naar back-uptelefoons. Daarnaast kunt u een van uw afdrukbare back-upcodes gebruiken om in te loggen.
Contact opnemen met uw domeinbeheerder
Uw beheerder kan authenticatie in twee stappen uitschakelen voor uw account zodat u kunt inloggen zonder code.

Waarom u Google Voice niet moet gebruiken om verificatiecodes te ontvangen

Als u Google Voice gebruikt om verificatiecodes te ontvangen, kunnen er gemakkelijk situaties optreden waarbij u geen toegang meer tot uw account kunt krijgen.

Als u bijvoorbeeld bent uitgelogd bij uw Google Voice-app, heeft u mogelijk een verificatiecode nodig om de app weer te openen. U kunt deze verificatiecode echter niet ontvangen omdat deze wordt verzonden naar Google Voice, wat u niet kunt openen.

Link voor het instellen van authenticatie in twee stappen wordt niet weergegeven

Als de link niet wordt weergegeven en u Google Apps gebruikt, moet u de configuratie voor authenticatie in twee stappen misschien openen via een speciale URL. Het is ook mogelijk dat uw domeinbeheerder dit nog niet heeft geconfigureerd voor uw organisatie. Neem hierover contact op met uw domeinbeheerder.

Meer informatie over Google Authenticator

Lees meer over het open-sourceproject Google Authenticator.

Ik heb authenticatie in twee stappen ingeschakeld en een app op mijn telefoon of computer werkt nu niet meer

Wanneer u authenticatie in twee stappen inschakelt, werken apps die toegang tot uw Google-account nodig hebben, pas weer als u een app-wachtwoord opgeeft in plaats van uw normale wachtwoord.

Gangbare apps en apparaten die een app-wachtwoord vereisen, zijn onder meer:

• Oude versies van e-mailclients zoals Outlook, Apple Mail en Thunderbird
  • De systeemeigen e-mailapp op uw telefoon (die niet is gemaakt door Google)
  • Sommige clients voor chatten, contacten en YouTube

U hoeft app-wachtwoorden niet te onthouden, omdat elk app-wachtwoord maar één keer wordt gebruikt. U kunt altijd een nieuw app-wachtwoord genereren wanneer u daarom wordt gevraagd, zelfs voor een apparaat dat of app die u eerder heeft geautoriseerd.

App-wachtwoorden werken niet

Als u heeft gecontroleerd of u het app-wachtwoord correct heeft opgegeven en het nog steeds niet werkt, kunt u in de browser van uw apparaat naar https://g.co/allowaccess gaan. Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op en typ de letters die op het scherm worden weergegeven. Ga vervolgens terug naar de app die u probeert te openen en geef uw app-wachtwoord op.

Ik ben mijn back-upcodes kwijtgeraakt en ik wil ze intrekken

Als u de gedrukte kopie van uw back-upcodes bent kwijtgeraakt, kunt u de codes opnieuw opvragen op de pagina met instellingen. Klik achtereenvolgens op Codes weergeven en Nieuwe codes genereren. Als u dit doet, wordt de vorige set back-upcodes ongeldig gemaakt en wordt een nieuwe set gegenereerd.

Ik heb geen verificatiecode via een sms of telefoontje ontvangen

Als u ervoor heeft gekozen codes per sms te ontvangen, moet u controleren of uw abonnement en mobiele apparaat ondersteuning bieden voor het ontvangen van sms'jes. De leversnelheid en beschikbaarheid kunnen verschillen per locatie en serviceprovider. Zorg ervoor dat u over een sterk mobiel signaal beschikt wanneer u uw codes wilt ontvangen.

Als u ervoor heeft gekozen codes te ontvangen via een telefoontje, moet u er rekening mee houden dat een voicemail met de verificatiecode wordt achtergelaten op uw telefoon als u het telefoontje niet kunt beantwoorden.

Als u een smartphone heeft, raden we u aan de Google Authenticator-app te gebruiken.

U kunt ook schakelen tussen het ontvangen van uw codes via sms of telefoontje. Soms is de levering bij een van deze services betrouwbaarder dan bij de andere.

Als u meerdere verificatiecodes heeft ontvangen, werkt alleen de nieuwste code. Als u meerdere verificatiecodes heeft aangevraagd, moet u er rekening mee houden dat het enige tijd kan duren voordat u de laatste code ontvangt.

Mijn Google Authenticator-codes werken niet (Android)

Dit kan zijn omdat de tijd in uw Google Authenticator-app niet correct is gesynchroniseerd.

U kunt er als volgt voor zorgen dat u de juiste tijd heeft:

1. Ga naar het hoofdmenu in de Google Authenticator-app.
  2. Klik op Instellingen.
  3. Klik op Tijdcorrectie voor codes.
  4. Klik op Nu synchroniseren.

Op het volgende scherm bevestigt de app dat de tijd is gesynchroniseerd. U moet uw verificatiecodes nu kunnen gebruiken om in te loggen. De synchronisatie is alleen van toepassing op de interne tijd van uw Google Authenticator-app en de instellingen bij 'Datum en tijd' op uw apparaat worden niet gewijzigd.

hc_author_kelly

Kaley maakt deel uit van het ondersteuningsteam voor Google Accounts en is auteur van deze Help-pagina. Laat hieronder suggesties achter hoe ze haar artikel kan verbeteren.