Veelvoorkomende problemen met authenticatie in twee stappen

Ik ben mijn telefoon verloren of deze is gestolen

Als u uw telefoon bent verloren of deze is gestolen, raden we u ten zeerste aan dat u uw applicatiespecifieke wachtwoorden intrekt en het wachtwoord van uw Google-account wijzigt. Zo kunt u voorkomen dat anderen toegang tot uw Google-account krijgen vanaf uw telefoon.

Afhankelijk van uw situatie kunt u op verschillende manieren weer toegang krijgen tot uw account.

Back-upopties gebruiken
Als u geen toegang meer heeft tot uw primaire telefoon, kunt u codes laten verzenden naar back-uptelefoons. Daarnaast kunt u een van uw afdrukbare back-upcodes gebruiken om in te loggen.
Inloggen via een vertrouwde computer
Als u eerder bent ingelogd via een computer en heeft aangevinkt dat de computer uw gegevens moet onthouden, kunt u wellicht zonder verificatiecode inloggen bij die computer. Zodra u bent ingelogd op uw account, schakelt u authenticatie in twee stappen uit totdat u weer verificatiecodes kunt ontvangen.
Code ophalen via voicemail en een telefoontje

Vraag bij het inloggen aan dat uw code via een spraakoproep naar u wordt verzonden. We spreken dan de voicemail van uw telefoon in met uw verificatiecode. Als u op afstand toegang heeft tot de voicemail van uw telefoon, kunt u uw telefoon bellen om de verificatiecode te ontvangen.

Een verificatiecode per spraakoproep aanvragen:

1. Log met uw gebruikersnaam en wachtwoord in bij accounts.google.com.
  2. Wanneer u wordt gevraagd om uw verificatiecode, klikt u onderaan op Andere manieren waarop u een verificatiecode kunt krijgen.
  3. Vink het selectievakje aan naast 'Verzenden naar uw reservetelefoonnummer dat eindigt op **' en klik op OK.
  4. Als u uw reservetelefoon heeft ingesteld op de ontvangst van spraakoproepen, wordt u gebeld. Als u uw back-uptelefoon heeft ingesteld op sms'jes, klikt u onderaan op Bellen naar uw telefoonnummer dat eindigt op **.

Zodra u ervoor heeft gezorgd dat u uw verificatiecodes per spraakoproep ontvangt, kunt u een code aanvragen en deze vervolgens ophalen via uw voicemail.

Een nieuwe telefoon van uw provider krijgen

Als u uw telefoon bent verloren, is het mogelijk dat u een nieuwe telefoon met hetzelfde telefoonnummer van uw provider kunt krijgen.

Ons formulier voor accountherstel invullen

We raden u aan deze optie alleen te gebruiken als u op geen enkele andere manier toegang kunt krijgen tot uw account. Deze procedure kan enkele dagen duren en vraagt vaak meer inspanning dan andere opties voor herstel.

1. Log in op uw account met uw gebruikersnaam en wachtwoord.
  2. Klik op Andere manieren waarop u een verificatiecode kunt krijgen op de pagina waarop u wordt verzocht de verificatiecode in te vullen.
  3. Klik op 'Ik heb geen toegang meer tot deze verificatiemethoden'.
  4. U moet vervolgens een formulier voor accountherstel invullen om te verifiëren dat u de eigenaar van het account bent. Neem de tijd om elke vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Het formulier is zo ontworpen dat niemand toegang tot uw account kan krijgen behalve uzelf. Aangezien Google niet veel informatie over u verzamelt bij het aanmelden voor een account, stellen we u ook vragen over wanneer u het account heeft gemaakt, welke Google-services u gebruikt en aan wie u vaak e-mail stuurt (als u Gmail gebruikt). Zo willen we ons ervan verzekeren dat u bent geautoriseerd voor toegang tot uw account.

Als u Google Apps-gebruiker bent (bedrijf)

Als u Google Apps-gebruiker bent (bijvoorbeeld als uw e-mailadres uwgebruikersnaam@domein.nl is), kunt u kiezen uit twee opties:
Back-upopties gebruiken
Als u geen toegang meer heeft tot uw primaire telefoon, kunt u codes laten verzenden naar back-uptelefoons. Daarnaast kunt u een van uw afdrukbare back-upcodes gebruiken om in te loggen.
Contact opnemen met uw domeinbeheerder
Uw beheerder kan authenticatie in twee stappen uitschakelen voor uw account zodat u kunt inloggen zonder code.

Waarom u Google Voice niet moet gebruiken om verificatiecodes te ontvangen

Als u Google Voice gebruikt om verificatiecodes te ontvangen, kunnen er gemakkelijk situaties optreden waarbij u geen toegang meer tot uw account kunt krijgen.

Als u bijvoorbeeld bent uitgelogd bij uw Google Voice-app, heeft u mogelijk een verificatiecode nodig om de app weer te openen. U kunt deze verificatiecode echter niet ontvangen omdat deze wordt verzonden naar Google Voice, wat u niet kunt openen.

Link voor het instellen van authenticatie in twee stappen wordt niet weergegeven

Als de link niet wordt weergegeven en u Google Apps gebruikt, moet u de configuratie voor authenticatie in twee stappen misschien openen via een speciale URL. Het is ook mogelijk dat uw domeinbeheerder dit nog niet heeft geconfigureerd voor uw organisatie. Neem hierover contact op met uw domeinbeheerder.

Meer informatie over Google Authenticator

Lees meer over het open-sourceproject Google Authenticator.

Ik heb authenticatie in twee stappen ingeschakeld en een app op mijn telefoon of computer werkt nu niet meer

Wanneer u authenticatie in twee stappen inschakelt, werken applicaties die toegang tot uw Google-account nodig hebben, pas weer als u een applicatiespecifiek wachtwoord opgeeft in plaats van uw normale wachtwoord.

Gangbare apps en apparaten die een applicatiespecifiek wachtwoord vereisen, zijn onder meer:

• POP- en IMAP-e-mailclients, zoals Outlook, Mail en Thunderbird.
  • Gmail en Google Agenda op smartphones.
  • ActiveSync voor Windows Mobile en iPhone.
  • YouTube voor mobiel.
  • Geïnstalleerde chatclients, zoals Google Talk en Adium.
  • AdWords Editor.

U hoeft applicatiespecifieke wachtwoorden niet te onthouden. U kunt een nieuw wachtwoord genereren wanneer u om een applicatiespecifiek wachtwoord wordt gevraagd door een niet-browserapparaat of -applicatie, zelfs als dit een apparaat of applicatie is die u al heeft geautoriseerd.

Applicatiespecifieke wachtwoorden werken niet

Als u heeft geprobeerd een applicatiespecifiek wachtwoord te gebruiken op een niet-browserapparaat of -applicatie, moet u nogmaals controleren of u het wachtwoord correct heeft ingevoerd. Als uw applicatiespecifieke wachtwoord nog steeds niet werkt, gaat u naar https://accounts.google.com/DisplayUnlockCaptcha in de browser op uw telefoon. Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op en typ de letters die op het scherm worden weergegeven. Ga vervolgens terug naar de applicatie die u probeert te openen en geef uw applicatiespecifieke wachtwoord op.

Google TV en applicatiespecifieke wachtwoorden

Hoewel het grootste gedeelte van Google TV werkt nadat u een applicatiespecifiek wachtwoord heeft gebruikt, is de Google TV Gallery-app niet compatibel met authenticatie in twee stappen. Als u de Gallery-app wilt gebruiken, moet u authenticatie in twee stappen uitschakelen.

Ik ben mijn back-upcodes kwijtgeraakt en ik wil ze intrekken

Als u de gedrukte kopie van uw back-upcodes bent kwijtgeraakt, kunt u de codes opnieuw opvragen op de pagina met instellingen. Klik achtereenvolgens op Codes weergeven en Nieuwe codes genereren. Als u dit doet, wordt de vorige set back-upcodes ongeldig gemaakt en wordt een nieuwe set gegenereerd.

Ik ontvang geen code per sms of spraakoproep

Als u ervoor heeft gekozen codes per sms te ontvangen, moet u controleren of uw abonnement en mobiele apparaat ondersteuning bieden voor het ontvangen van sms'jes. De leversnelheid en beschikbaarheid kunnen verschillen per locatie en serviceprovider. Zorg ervoor dat u over een sterk mobiel signaal beschikt wanneer u uw codes wilt ontvangen.

Als u een smartphone heeft, raden we u aan de app Google Authenticator te gebruiken.

U kunt ook schakelen tussen sms'jes en spraakoproepen omdat soms de levering van de ene service betrouwbaarder is dan de andere.

Als u hiertussen wilt schakelen, logt u in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Wanneer u wordt gevraagd om een verificatiecode, vinkt u het selectievakje aan naast 'Een sms-bericht verzenden naar uw telefoonnummer dat eindigt op **' of naast 'Bellen naar uw telefoonnummer dat eindigt op **', afhankelijk van de gewenste optie.
Als u meerdere codes heeft aangevraagd, werkt alleen de nieuwste code. Houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat u de nieuwste code ontvangt.

Mijn Google Authenticator-codes werken niet (Android)

Dit kan zijn omdat de tijd in uw Google Authenticator-app niet correct is gesynchroniseerd.

U kunt er als volgt voor zorgen dat u de juiste tijd heeft:

1. Ga naar het hoofdmenu in de Google Authenticator-app.
  2. Klik op Instellingen.
  3. Klik op Tijdcorrectie voor codes.
  4. Klik op Nu synchroniseren.

Op het volgende scherm bevestigt de app dat de tijd is gesynchroniseerd. U moet uw verificatiecodes nu kunnen gebruiken om in te loggen. De synchronisatie is alleen van toepassing op de interne tijd van uw Google Authenticator-app en de instellingen bij 'Datum en tijd' op uw apparaat worden niet gewijzigd.