Välja om Googles platstjänster ska använda åtkomstpunkter

För att förbättra platstjänsterna och fastställa en enhets geografiska plats använder Google offentlig Wi-Fi-information från trådlösa åtkomstpunkter och GPS, mobilmaster och sensorer. Informationen begränsas till data om själva åtkomstpunkten och dess position.

Genom att ge Googles platstjänster tillstånd att använda din Wi-Fi-åtkomstpunkt hjälper du appar som Google Maps att fungera bättre.

Hur kan jag välja bort att låta Googles platstjänster använda min åtkomstpunkt?

Du kan välja bort funktionen genom att ändra Wi-Fi-åtkomstpunktens SSID, det vill säga namnet på ditt trådlösa nätverk, så att det slutar med _nomap. Om SSID till exempel är 12345 kan du ändra det till 12345_nomap.

Se exakta anvisningar för din åtkomstpunkt

Om du fick åtkomstpunkten från din internetleverantör kan du få mer information från dem. I annat fall kan du besöka åtkomstpunktstillverkarens webbplats:

Följ allmänna anvisningar för många åtkomstpunkter

1. Anslut åtkomstpunkten till datorn via en Ethernet-kabel.
  2. Ta reda på vilken standard-gateway som används för anslutningen:
    • Windows: skriv ipconfig i kommandotolken (via startmenyn).
    • Mac OS: skriv ifconfig i kommandotolken.
    • Linux: skriv ifconfig i kommandotolken.
  3. När du har fått fram adressen till din standard-gateway (på formatet 192.168.0.1) skriver du det i adressfältet i webbläsaren, till exempel Chrome eller Firefox. Då öppnas kontrollpanelen för åtkomstpunkten.
  4. Om du uppmanas att logga in på åtkomstpunkten skriver du ditt användarnamn och lösenord. Läs anvisningarna som medföljde åtkomstpunkten.

När du har ändrat åtkomstpunktens SSID ansluter du till nätverket på nytt med det nya namnet. Du kan göra detta från alla enheter som använder Wi-Fi, som din bärbara dator eller telefon. Om nätverket är lösenordsskyddat ska du använda samma lösenord.

Se till att det ändrade SSID:t snabbt når Google genom att öppna Google Maps på en Android-enhet med Wi-Fi aktiverat. Etablera en position i närheten av din Wi-Fi-åtkomstpunkt genom att trycka på Min plats Plats.

Tas åtkomstpunkten bort från andra platstjänster?

Alla leverantörer av platstjänster arbetar oberoende av varandra. Andra leverantörer kan se SSID-metoden för att välja bort funktionen. Vi uppmuntrar andra leverantörer att respektera taggen _nomap som ett sätt att välja att inte tas med i en platstjänst.

Hur skyddar jag mitt trådlösa nätverk med stark lösenordskryptering?

Utöver att ta bort åtkomstpunkten från Googles platstjänster hittar du tips på hur du skyddar ditt trådlösa nätverk med stark lösenordskryptering i Googles Säkerhetscenter.