Gebruik van uw toegangspunt door Google-locatieservices beheren

Google maakt gebruik van openbaar verstuurde wifi-gegevens van draadloze toegangspunten en gegevens van gps-systemen, mobiele zendmasten en sensoren om locatieservices te verbeteren en de locatie van een apparaat te schatten. Het gaat uitsluitend om gegevens over het draadloze toegangspunt zelf, waaronder de locatie.

Als u de werking van apps zoals Google Maps wilt verbeteren, kunt u toestaan dat de Google-locatieservices uw wifi-toegangspunt gebruiken.

Hoe meld ik mijn toegangspunt af voor de locatieservices van Google?

Als u zich wilt afmelden, wijzigt u de SSID van uw wifi-toegangspunt (de naam van het draadloze netwerk) zodanig dat deze eindigt op _nomap. Als uw SSID bijvoorbeeld 12345 is, wijzigt u deze in 12345_nomap.

Specifieke stappen voor uw toegangspunt

Als u het toegangspunt van uw internetprovider heeft gekregen, neemt u voor instructies contact op met de provider. Raadpleeg in overige gevallen de website van de fabrikant van uw toegangspunt:

Algemene stappen voor veel toegangspunten

1. Breng via een ethernetkabel een fysieke verbinding tot stand tussen het toegangspunt en uw computer.
  2. Zoek de standaardgateway voor uw verbinding:
    • Typ in Windows ipconfig in de opdrachtprompt (via het menu Start).
    • Typ in Mac OS ifconfig in de opdrachtprompt.
    • Typ in Linux ifconfig in de opdrachtprompt.
  3. Als u de standaardgateway heeft gevonden (bijvoorbeeld 192.168.0.1), typt u deze in de adresbalk van uw webbrowser, zoals Chrome of Firefox. Met deze stap komt u bij het dashboard van uw toegangspunt.
  4. Als u wordt gevraagd in te loggen voor toegang tot de functies van uw toegangspunt, geeft u uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Raadpleeg de instructies voor uw toegangspunt.

Nadat u uw SSID heeft gewijzigd, maakt u met de nieuwe naam weer verbinding met het netwerk. Deze stap kan vanaf elk gewenst apparaat met wifi worden uitgevoerd, zoals uw laptop of mobiele telefoon. Als uw netwerk is beveiligd met een wachtwoord, gebruikt u hetzelfde wachtwoord.

Als u ervoor wilt zorgen dat uw gewijzigde SSID snel bij Google wordt ingediend, opent u Google Maps op een Android-apparaat waarop wifi is ingeschakeld. Tik op Mijn locatie Locatie om een locatie te bepalen in de buurt van uw wifi-toegangspunt.

Wordt mijn toegangspunt ook verwijderd uit andere locatieservices?

Alle providers van locatieservices werken onafhankelijk van elkaar. Ook andere providers kunnen een op de SSID gebaseerde afmelding echter detecteren. We raden andere providers dan ook aan de tag _nomap te beschouwen als teken dat de gebruiker zich wil afmelden voor opname in locatieservers.

Hoe beveilig ik mijn draadloze netwerk met sterke wachtwoordversleuteling?

In het Google Veiligheidscentrum vindt u uitleg over hoe u uw toegangspunt uit de Google-locatieservices kunt verwijderen en tips voor beveiliging van uw draadloze netwerk met sterke wachtwoordversleuteling.