Logga in med en nyckel i stället för ett lösenord

Nycklar är ett enkelt och säkert alternativ till lösenord. Med en nyckel kan du Så här loggar du in på Google-kontot med ditt fingeravtryck, ansiktsskanning eller enhetens skärmlås, som en pinkod.

Med nycklar får du det starkaste skyddet mot hot som nätfiske. När du har skapat en nyckel kan du använda den för att enkelt lSå här loggar du in på Google-kontot och vissa appar och tjänster från tredje part för att verifiera din identitet när du gör känsliga ändringar.

Obs!

• Om kontot har tvåstegsverifiering eller är registrerat i Programmet Avancerat skydd hoppar du över det andra autentiseringssteget med din nyckel eftersom den bekräftar att enheten är din.
  • Din biometriska data, som används för fingeravtryck eller ansiktslås, finns kvar på enheten och delas aldrig med Google.

Kontrollera vad du behöver för att skapa en nyckel

Du kan skapa nycklar på följande enheter:

• en laptop eller stationär dator med minst Windows 10, macOS Ventura eller ChromeOS 109
  • en mobil enhet med minst iOS 16 eller Android 9
  • en fysisk säkerhetsnyckel med stöd för FIDO2-protokollet.

Datorn eller den mobila enheten måste även ha en webbläsare som stöds, till exempel

• Chrome 109 eller senare
  • Safari 16 eller senare
  • Edge 109 eller senare.
  • FireFox 122 eller senare.

För att skapa och använda en nyckel måste följande vara aktiverat:

• Skärmlås
  • Bluetooth
    • Detta gäller om du vill använda en nyckel på en telefon för att logga in på en annan dator.
  • För iOS eller macOS: Du måste aktivera iCloud-nyckelringen.
    • När du ställer in en nyckel på en Apple-enhet uppmanas du att aktivera iCloud-nyckelringen om du inte redan har ställt in den. Här kan du läsa mer om hur du ställer in iCloud-nyckelringen.

Tips! Se till att operativsystemet och webbläsaren är uppdaterade till senaste versionen för att få en så bra nyckelupplevelse som möjligt.

Beroende på ditt operativsystem och din webbläsare kanske du inte kan skapa eller använda nycklar i inkognitoläget.

Nycklar för Google Workspace

Om du har ett Google Workspace-konto via skolan eller jobbet kan du kanske inte logga in på kontot med bara en nyckel. Du kan fortfarande skapa nycklar på dina enheter, men de kanske bara används som ett andra steg vid tvåstegsverifiering, kontoåterställning och för vissa känsliga åtgärder i kontot som kräver att Google verifierar din identitet på nytt.

Du kan se om administratören tillåter att du loggar in med bara en nyckel på inställningssidan Hoppa över lösenordet om möjligt.

Workspace-administratörer kan läsa mer här.

Ställa in nycklar

Obs! När du skapar en nyckel samtycker du till en lösenordsfri inloggning. Skapa bara nycklar på personliga enheter som du har kontroll över. När du har skapat en nyckel på en enhet kan vem som helst som kan låsa upp enheten logga in på ditt Google-konto med nyckeln, även om du har loggat ut från Google-kontot.

Du kan behöva Så här loggar du in på Google-kontot eller verifiera din identitet för att kunna ställa in nycklar.

Skapa en nyckel
Så här skapar du en nyckel på telefonen eller datorn du använder:
  1. Öppna https://myaccount.google.com/signinoptions/passkeys.
  2. Tryck på Skapa en nyckel följt av Fortsätt.
    • Du måste låsa upp enheten.

Om du vill skapa nycklar på flera enheter upprepar du de här stegen med de enheterna.

Så här skapar du en nyckel på en extern FIDO2-kompatibel USB-säkerhetsnyckel.

1. Öppna https://myaccount.google.com/signinoptions/passkeys.
  2. Tryck på Skapa en nyckel följt av Använd en annan enhet.
  3. Följ anvisningarna på skärmen.
    • Du måste sätta i den fysiska säkerhetsnyckeln och ange pinkoden eller trycka på fingeravtryckssensorn på nyckeln.

Tips!

• När du har skapat din första nyckel uppmanas du att skapa en nyckel nästa gång du loggar in på en enhet som har stöd för nycklar på enheter som stöds.
  • Om du inte vill att andra användare ska få åtkomst till ditt konto ska du inte skapa en nyckel på en delad enhet.

Logga in med nyckeln

Så här loggar du in på ditt konto på en enhet där du redan har skapat en nyckel:

När du loggar ut på en Android-enhet måste du logga in igen med en alternativ metod. Om du utför känsliga åtgärder när du är inloggad som kräver att du verifierar din identitet på nytt kan du använda nyckeln som finns på Android-enheten.

På andra enheter som inte har Android kan du använda nyckeln för att logga tillbaka in på kontot samt verifiera din identitet på nytt när du redan är inloggad.

1. Ange ditt användarnamn på Googles inloggningssida på enheten.
  2. Om du tidigare har skapat en nyckel för kontot på enheten i fråga uppmanar Google dig att verifiera din identitet med enhetens nyckel.
    • Följ anvisningarna för nyckeln på skärmen för att låsa upp enheten och verifiera din identitet.
      • Det exakta användargränssnittet varierar beroende på operativsystem och webbläsare.
    • I sällsynta fall kan du bli ombedd att ange ditt lösenord även om du har en nyckel på enheten.
      • Du kan testa att utlösa uppmaningen för nyckeln med alternativet Testa ett annat sätt.
Så här använder du en nyckel på en mobil enhet för att logga in på kontot på en dator:
Om du har en nyckel på en mobil enhet med Android eller iOS kan du logga in på en annan mobil enhet eller dator med nyckeln.
  1. Ange ditt användarnamn på Googles inloggningssida på datorn.
  2. Under lösenordsfältet klickar du på länken Testa ett annat sätt.
  3. Klicka på Använd nyckeln.
  4. Leta upp QR-koden på skärmen.
    • Om du vill använda en nyckel som skapats på en fysisk säkerhetsnyckel kan du välja alternativet USB-säkerhetsnyckel eller liknande.
  5. Skanna QR-koden med telefonens inbyggda QR-skannerapp.
    • För iOS: Du kan använda den inbyggda kameraappen.
    • För Google Pixel-telefoner: Du kan använda den inbyggda QR-skannern.
    • För andra Android-enheter: Om du inte kan skanna QR-koden med den inbyggda kameraappen eller systemets QR-skanner kan du använda Google Lens.
  6. Tryck på Använd nyckeln på telefonen.
    • När du verifierar din identitet på telefonen uppmanas du att ange fingeravtryck, ansiktslås eller telefonens pinkod.
    • Nästa gång du loggar in med samma dator och telefon får du automatiskt en avisering på telefonen för att slutföra identitetsverifieringen.

Tips! När du har loggat in kan du bli ombedd att skapa en nyckel på datorn. Om du inte vill att andra användare ska få åtkomst till ditt konto ska du inte skapa en nyckel på en delad enhet.

Kontrollera nycklarna

1. Öppna https://myaccount.google.com/signinoptions/passkeys.
  2. Du kan bli ombedd att verifiera din identitet.
    • Tips! Om du är inloggad på flera konton måste du verifiera din identitet för önskat konto.

Om du redan har nycklar i kontot visas de här.

• Tips! Om du har en Android-telefon som är inloggad med det här kontot kan nycklar ha registrerats automatiskt för dig.

Ta bort eller välja bort nycklar

Ta bort en nyckel
Om du tappar bort en enhet där du har skapat en nyckel eller om du har skapat en nyckel på en delad enhet av misstag ska du göra den ogiltig för användning med ditt Google-konto.

Ta bort en nyckel som du har skapat

1. Öppna Google-kontot.
    • Du kan behöva logga in.
  2. Välj Säkerhet.
  3. Tryck på Nycklar under Så här loggar du in på Google.
  4. Välj nyckeln som du vill ta bort.
  5. Tryck på ikonen .

Ta bort en nyckel som skapats automatiskt av Android

Om du vill ta bort en nyckel som skapats automatiskt på din Android-enhet måste du ta bort enheten från Google-kontot.

1. Välj Säkerhet på navigeringspanelen till vänster.
  2. Välj Hantera alla enheter på panelen Dina enheter.
  3. Välj en enhet följt av Logga ut.
  4. Om flera sessioner visas med samma enhetsnamn kan de komma från samma enhet eller olika enheter. Om du vill vara säker på att det inte finns någon kontoåtkomst från en enhet loggar du ut från alla sessioner med det enhetsnamnet.

Tips! På google.com/devices kan du granska alla enheter med åtkomst till ditt konto.

Välja bort signering med nycklar
När du väljer bort inloggning med nycklar blir alla nycklar kvar i kontot. Alla framtida inloggningar kommer att kräva ditt lösenord och valfri tvåstegsverifiering beroende på konfiguration.
Om du vill välja bort nycklar som inloggningsmetod och återgå till din tidigare inloggningsmetod ändrar du den här inställningen i kontoinställningarna.
  1. Öppna Google-kontot.
    • Du kan behöva logga in.
  2. Välj Säkerhet.
  3. Inaktivera Hoppa över lösenordet om möjligt.

Tips! När du skapar en nyckel för första gången samtycker du till en lösenordsfri inloggning. Om du vill lSå här loggar du in på Google-kontot utan en nyckel och använda en annan inloggningsmetod trycker du på Testa ett annat sätt. Om du ofta väljer Testa ett annat sätt kommer Google att erbjuda nyckelutmaningen mer sällan i framtiden för att återspegla dina underförstådda preferenser. Du kan ändra detta genom att logga in med nycklar upprepade gånger.

Åtgärda ett problem med en borttappad eller saknad nyckel

Har en enhet kommit bort eller blivit stulen?
  1. Så här loggar du in på Google-kontot på en enhet som du har åtkomst till.
  2. Ta bort nyckeln som är kopplad till den borttappade eller stulna enheten.
En nyckel saknas eller är inte tillgänglig

Om du har nycklar i kontot men inte erbjuds en nyckel under inloggningen kontrollerar du att

• skärmlåset är aktiverat på enheten med nyckeln.
    • Om enhetens skärmlås är inaktiverat kan du inte använda nyckeln på den enheten förrän du har aktiverat skärmlåset igen.
  • Inställningen Hoppa över lösenordet om möjligt är aktiverad i säkerhetsinställningarna på myaccount.google.com/security.

Om du vill lSå här loggar du in på Google-kontot utan en nyckel trycker du på Testa ett annat sätt för att hoppa över nyckelutmaningen och återgå till dina tidigare inloggningsval.

Tips! Om du ofta väljer Testa ett annat sätt kommer Google att erbjuda nyckelutmaningen mer sällan i framtiden för att återspegla dina underförstådda preferenser. Du kan ändra detta genom att logga in med nycklar upprepade gånger.