Logg på med passnøkkel i stedet for passord

Passnøkler er et enkelt og sikkert alternativ til passord. Med en passnøkkel kan du logge på Google-kontoen din med fingeravtrykket, en skanning av ansiktet eller skjermlåsen på enheten, for eksempel en PIN-kode.

Passnøkler gir den sterkeste beskyttelsen mot trusler som nettfisking. Når du har laget en passnøkkel, kan du bruke den til å logge enkelt på Google-kontoen din og noen tredjepartsapper eller -tjenester samt bekrefte identiteten din når du gjør sensitive endringer.

Viktig:

• Hvis kontoen din har totrinnsbekreftelse eller er registrert i Avansert beskyttelse-programmet, omgår en passnøkkel det andre autentiseringstrinnet, siden den bekrefter at du har enheten din.
  • De biometriske dataene dine, som brukes til opplåsing med fingeravtrykk eller ansiktslås, blir værende på enheten og deles aldri med Google.

Se hva du trenger for å lage en passnøkkel

Du kan lage passnøkler på

• datamaskiner som kjører minst Windows 10, macOS Ventura eller ChromeOS 109
  • mobilenheter som kjører minst iOS 16 eller Android 9
  • fysiske sikkerhetsnøkler som støtter FIDO2-protokollen

Datamaskinen eller mobilenheten du bruker, må også ha en støttet nettleser, for eksempel

• Chrome 109 eller nyere
  • Safari 16 eller nyere
  • Edge 109 eller nyere
  • FireFox 122 eller nyere

For å lage og bruke en passnøkkel må du slå på

• skjermlås
  • Bluetooth
    • Dette gjelder hvis du vil bruke en passnøkkel på en telefon til å logge på en annen datamaskin.
  • For iOS eller macOS: Du må slå på iCloud-nøkkelring.
    • Når du konfigurerer en passnøkkel på en Apple-enhet, blir du spurt om du vil aktivere iCloud-nøkkelringen din, hvis den ikke er konfigurert allerede. Her finner du mer informasjon om hvordan du konfigurerer iCloud-nøkkelring.

Tips: For å få en best mulig opplevelse av passnøkler må du sørge for at operativsystemet og nettleseren er oppdatert.

Avhengig av operativsystemet og nettleseren du bruker, kan det hende du ikke kan lage eller bruke passnøkler mens du er i inkognitomodus.

Passnøkler for Google Workspace

Hvis du har en Google Workspace-konto via skolen eller arbeidsgiveren, kan du kanskje ikke logge på kontoen med bare en passnøkkel. Du kan fortsatt lage passnøkler på enhetene dine, men de kan bare brukes som en sekundær faktor i totrinnsbekreftelse, ved kontogjenoppretting og for noen sensitive handlinger i kontoen som krever at Google bekrefter identiteten din på nytt.

På kontoinnstillingssiden «Hopp over passord når det er mulig» kan du se om administratoren din tillater at du logger på med bare en passnøkkel.

Workspace-administratorer kan finne ut mer her.

Konfigurer passnøkler

Viktig: Når du lager en passnøkkel, velger du å bruke en passordfri påloggingsløsning som bruker passnøkkel først. Du må bare lage passnøkler på personlige enheter du kontrollerer. Når du har laget en passnøkkel på en enhet, kan alle som kan låse opp enheten, logge på Google-kontoen din igjen med passnøkkelen, selv om du har logget av Google-kontoen din.

For å konfigurere en passnøkkel må du kanskje logge på Google-kontoen din eller bekrefte at du er deg.

Lag en passnøkkel
Slik lager du en passnøkkel på telefonen eller datamaskinen du bruker:
  1. Gå til https://myaccount.google.com/signinoptions/passkeys.
  2. Trykk på Lag en passnøkkel og så Fortsett.
    • Du må låse opp enheten.

Hvis du vil lage passnøkler på flere enheter, gjentar du denne fremgangsmåten på hver enhet.

Slik lager du en passnøkkel på en ekstern, FIDO2-kompatibel USB-sikkerhetsnøkkel:

1. Gå til https://myaccount.google.com/signinoptions/passkeys.
  2. Trykk på Lag en passnøkkel og så Bruk en annen enhet.
  3. Følg veiledningen på skjermen.
    • Du må sette inn den fysiske sikkerhetsnøkkelen og skrive inn PIN-koden eller trykke på fingeravtrykkssensoren på nøkkelen.

Tips:

• Neste gang du logger på en enhet som støtter passnøkler, etter at du har laget den første passnøkkelen, blir du bedt om å lage en passnøkkel på den enheten.
  • Hvis du ikke vil at andre skal ha tilgang til kontoen din, må du ikke lage passnøkler på delte enheter.

Bruk passnøkkelen til å logge på

Slik logger du på kontoen din på en enhet der du allerede har laget en passnøkkel:

Når du logger av en Android-enhet, må du logge på igjen med en annen metode. Hvis du er logget på og utfører sensitive handlinger som krever at du bekrefter identiteten din på nytt, kan du bruke passnøkkelen på selve Android-enheten.

På andre enheter som ikke kjører Android, kan du bruke passnøkkelen for å logge på kontoen din igjen og for å bekrefte identiteten din på nytt når du er logget på.

1. Skriv inn brukernavnet ditt på «Slik logger du på Google»ssiden på enheten.
  2. Hvis du tidligere har laget en passnøkkel for kontoen din på denne enheten, ber Google deg om å bekrefte identiteten din med passnøkkelen for enheten.
    • Følg veiledningen på skjermen for å låse opp enheten og bekrefte identiteten din.
      • Det nøyaktige UI-et varierer avhengig av operativsystemet og nettleseren du bruker.
    • I noen sjeldne tilfeller kan du bli bedt om passordet ditt selv om du har en passnøkkel på enheten.
      • For å prøve å utløse forespørselen om passnøkkelen, bruk alternativet «Prøv en annen måte».
For å logge på kontoen din på en datamaskin kan du bruke en passnøkkel som er laget på en mobilenhet:
Hvis du har en passnøkkel på en Android- eller iOS-mobilenhet, kan du bruke den til å logge på en annen mobilenhet eller datamaskin.
  1. Skriv inn brukernavnet ditt på Google-påloggingssiden på datamaskinen.
  2. Klikk på Prøv en annen måte-linken under passordfeltet.
  3. Klikk på Bruk passnøkkelen din.
  4. Finn QR-koden på skjermen.
    • Hvis du vil bruke en passnøkkel som er laget på en fysisk sikkerhetsnøkkel, kan du velge «USB-sikkerhetsnøkkel» eller tilsvarende.
  5. For å skanne QR-koden, bruk telefonens innebygde app for skanning av QR-koder.
    • For iOS: Du kan bruke den innebygde kameraappen.
    • For Google Pixel-telefoner: Du kan bruke den innebygde QR-kodeskanneren.
    • For andre Android-enheter: Hvis du ikke kan skanne QR-koden med den innebygde kameraappen eller QR-kodeskanneren for systemet, kan du bruke Google Lens.
  6. Trykk på Bruk passnøkkel på telefonen.
    • For å bekrefte identiteten din på telefonen blir du bedt om å bruke fingeravtrykket ditt, ansiktslås eller PIN-koden for telefonen.
    • Neste gang du logger på med den samme datamaskinen og telefonen, får du automatisk et varsel på telefonen om å fullføre prosessen for identitetsbekreftelse.

Tips: Når du har logget på, kan du bli bedt om å lage en passnøkkel på datamaskinen. Hvis du ikke vil at andre skal ha tilgang til kontoen din, må du ikke lage passnøkler på delte enheter.

Sjekk passnøklene dine

1. Gå til https://myaccount.google.com/signinoptions/passkeys.
  2. Du kan bli bedt om å bekrefte identiteten din.
    • Tips: Hvis du er logget på flere kontoer, må du bekrefte identiteten din for den kontoen du vil bruke.

Hvis kontoen din allerede har passnøkler, ser du dem her.

• Tips: Hvis du er logget på denne kontoen på en Android-telefon, har du kanskje passnøkler som er blitt registrert for deg automatisk.

Fjern eller velg bort passnøkler

Fjern en passnøkkel
Hvis du har mistet en enhet du har laget en passnøkkel på, eller hvis du har laget en passnøkkel på en delt enhet ved et uhell, bør du gjøre passnøkkelen ugyldig, slik at den ikke kan brukes med Google-kontoen din.

Fjern en passnøkkel du har laget

1. Gå til Google-kontoen din.
    • Du må kanskje logge på.
  2. Velg Sikkerhet.
  3. Trykk på Passnøkler under «Google-pålogging».
  4. Velg passnøkkelen du vil fjerne.
  5. Trykk på -ikonet.

Fjern en passnøkkel som er laget automatisk av Android

Hvis du skal fjerne en passnøkkel som er laget automatisk på Android-enheten din, må du fjerne enheten fra Google-kontoen din.

1. Gå til Google-kontoen din.
  2. Velg Sikkerhet i navigasjonspanelet til venstre.
  3. Velg Administrer alle enheter i Enhetene dine-panelet.
  4. Velg enheten og så Logg av.
  5. Hvis flere økter vises med det samme enhetsnavnet, kan alle komme fra den samme enheten eller fra flere enheter. Hvis du vil sikre at en enhet ikke har kontotilgang, kan du logge av alle øktene som har dette enhetsnavnet.

Tips: Du kan gå til google.com/devices for å se alle enhetene som har tilgang til kontoen din.

Velg bort signering med passnøkler
Når du velger bort pålogging med passnøkkel, beholder du fortsatt alle passnøklene i kontoen din. Alle fremtidige pålogginger krever passordet ditt og eventuelt totrinnsbekreftelse, avhengig av konfigurasjonen.
Hvis du vil velge bort passnøkler som påloggingsmetode og gå tilbake til den tidligere påloggingsmetoden, endrer du denne innstillingen i kontoinnstillingene.
  1. Gå til Google-kontoen din.
    • Du må kanskje logge på.
  2. Velg Sikkerhet.
  3. Slå av Hopp over passord når det er mulig.

Tips: Når du lager en passnøkkel for første gang, velger du å bruke en passordfri påloggingsløsning som prioriterer bruk av passnøkkel. Hvis du vil logge på Google-kontoen din uten passnøkkel og bruke en annen påloggingsmetode, trykker du på Prøv en annen måte. Hvis du velger «Prøv en annen måte» ofte, tilbyr Google passnøkkelutfordringen sjeldnere for å gjenspeile de implisitte preferansene dine. Du kan endre dette ved å logge på med passnøkler gjentatte ganger.

Løs problem med en mistet eller manglende passnøkkel

Mistet eller stjålet enhet
  1. Logg på Google-kontoen din på en enhet du har tilgang til.
  2. Fjern passnøkkelen som er tilknyttet den mistede eller stjålne enheten.
Manglende eller utilgjengelig passnøkkel

Hvis du har passnøkler på kontoen din, men ikke tilbys noen passnøkkel når du logger på, bør du sjekke at dette stemmer:

• Skjermlåsen er aktivert på enheten med passnøkkelen.
    • Hvis enhetens skjermlås er deaktivert, kan du ikke bruke passnøkkelen på enheten før du har aktivert skjermlåsen igjen.
  • Av/på-knappen for «Hopp over passordet når det er mulig» er plassert i sikkerhetsinnstillingene på myaccount.google.com/security.

For å logge på Google-kontoen din uten passnøkkel, trykk på Prøv en annen måte for å hoppe over passnøkkelutfordringen og gå tilbake til påloggingsmetodene du brukte tidligere.

Tips: Hvis du velger «Prøv en annen måte» ofte, tilbyr Google passnøkkelutfordringen sjeldnere for å gjenspeile de implisitte preferansene dine. Du kan endre dette ved å logge på med passnøkler gjentatte ganger.