Toegang tot content en functies met een leeftijdsbeperking

Op sommige content en services is leeftijdsverificatie van toepassing. Voor toegang tot content of services met leeftijdsbeperking kunnen we je vragen om je leeftijd te bevestigen met een geldige, door de overheid uitgegeven ID of een geldige creditcard.

Je leeftijd laten verifiëren

Een ID gebruiken voor leeftijdsverificatie
  1. Als je toegang probeert te krijgen tot content of functies met leeftijdsbeperking en je wordt gevraagd om je leeftijd te laten verifiëren, selecteer je Verifiëren.
  2. Selecteer Je ID gebruiken.
  3. Volg de instructies op het scherm om akkoord te gaan met de identiteitsverificatie.
  4. Volg de instructies op het scherm om een foto van je ID te maken en te uploaden.
  5. Bevestig je geboortedatum en selecteer:
    • Dit is juist.
    • Dit is onjuist. Update de geboortedatum met de juiste datum en selecteer Volgende.
  6. Selecteer ID indienen.

Tips voor identiteitsverificatie

Zorg dat de foto van je ID:

• alle 4 de hoeken van het hele document duidelijk toont,
  • helder en in kleur is, zonder schittering,
  • groot genoeg is zodat de woorden duidelijk zijn,
  • een bestandsindeling voor afbeeldingen heeft zoals jpg of png.
    • Upload geen pdf-bestand.
Een geldig type ID vinden voor leeftijdsverificatie

Dit zijn wat voorbeelden van een geldige, door de overheid uitgegeven ID:

• Rijbewijs
  • Paspoort
  • Nationale identiteitskaart

Als je een ID voor verificatie selecteert, houd dan rekening met het volgende:

• De typen ID's die je kunt gebruiken voor leeftijdsverificatie, kunnen per land verschillen.
  • In jouw land kunnen aanvullende beperkingen gelden of andere typen ID's beschikbaar zijn die je kunt gebruiken voor leeftijdsverificatie.
  • Misschien kun je een geldige ID van je thuisland indienen, ook als je ergens anders woont.
Landspecifieke hulp krijgen
Land

Instructies

Australië

Geaccepteerde typen ID's zijn onder andere:

• Rijbewijs
  • Proof of Age card
  • Paspoort
België Als je je nationale identiteitskaart gebruikt, bedek je de foto en het rijksregisternummer op je document.
Tsjechië Dien alleen de voorkant van je identiteitskaart in. Je voor- en achternaam, geboortedatum en uitgifte- en vervaldatum van het identiteitsbewijs moeten duidelijk zichtbaar zijn. Je hebt het recht om je andere persoonsgegevens af te dekken, waaronder je identificatienummer, foto en gender. Dek de standaardelementen van het document (zoals ontwerpen en koppen) niet af.
Denemarken Je mag je persoonsgebonden nummer op je document onherkenbaar maken.
Finland Je mag je persoonsgebonden nummer op je document onherkenbaar maken.
Duitsland Je mag alle delen van je nationale identiteitskaart of paspoort afdekken die niet nodig zijn voor identificatie, zoals de foto en handtekening.
Hongarije Dien je adreskaart niet in.
Ierland Dien je Public Services Card (PSC) niet in.
Nederland
  • Dien alleen de voorkant van je identiteitskaart in.
  • Maak je BSN onherkenbaar op het document.
    • Het kan op meerdere plekken staan.
  • Je mag de foto op je document afdekken.
  • Je kunt hiervoor de KopieID-app gebruiken.
Noorwegen Maak het identificatienummer op je document onherkenbaar.
Portugal Je bent niet verplicht om je burgerkaart te verstrekken. Je kunt ook een ander type ID gebruiken.
Slowakije Je mag je persoonsgebonden nummer op je document onherkenbaar maken.
Zweden Je mag je persoonsgebonden nummer op je document onherkenbaar maken.

Hoe leeftijdsverificatie werkt

Als je een kopie van je ID uploadt, wordt deze:

• beveiligd opgeslagen,
  • niet openbaar gemaakt,
  • verwijderd nadat je geboortedatum is geverifieerd.

Google kan je ID gebruiken voor het volgende:

• Nagaan of je ID up-to-date en geldig is.
  • Nagaan of je oud genoeg bent om bepaalde content, functies of services te gebruiken.
  • Onze verificatieservices verbeteren voor Google-producten en beschermen tegen fraude en misbruik.

In bepaalde gevallen kan je ID handmatig worden beoordeeld in overeenstemming met het beveiligingsbeleid van Google. Google stuurt je een e-mail als de beoordeling is afgerond.

Een creditcard gebruiken voor leeftijdsverificatie
  1. Als je toegang probeert te krijgen tot content of functies met leeftijdsbeperking en je wordt gevraagd om je leeftijd te laten verifiëren, selecteer je Verifiëren.
  2. Selecteer Je creditcard gebruiken.
  3. Volg de instructies om de informatie over je creditcard in te voeren.

Hoe creditcardverificatie werkt

Belangrijk:

• Op je bankrekening of betaalkaartafschrift staat misschien een betaling die in behandeling is. Dit is een reservering. Google gebruikt deze reservering om te checken of de kaart geldig is.
  • Dit is een reserveringsverzoek en geen afschrijving. Je hoeft niets te betalen voor een reservering.
  • Afhankelijk van je bank kan een reservering 1 tot 14 werkdagen op je rekening blijven staan. Als de reservering na 14 werkdagen nog steeds in behandeling is, neem je contact op met je bank voor meer informatie.

Als je je creditcardinformatie invoert voor leeftijdsverificatie, kan Google deze gebruiken voor het volgende:

• Nagaan of je creditcard up-to-date en geldig is.
  • Nagaan of je oud genoeg bent om bepaalde content, functies of services te gebruiken.

Er worden geen kosten in rekening gebracht om je leeftijd te verifiëren.

Tip: Als je je creditcardgegevens invoert voor leeftijdsverificatie, bewaart Google deze gegevens zo nodig om te voldoen aan wettelijke vereisten en voorschriften.