Pistekirjoituslaitteen käyttäminen Chromebookilla

Voit käyttää useimpia päivitettäviä pistekirjoitusnäyttöjä Chromebookin kanssa.

Pistekirjoituslaitteen määritys

Voit määrittää pistekirjoitusnäytön liittämällä sen laitteeseen tai muodostamalla laiteparin Bluetoothin kanssa.

• Liittäminen: Liitä pistekirjoitusnäyttö Chromebookin USB-porttiin. Muutaman sekunnin kuluttua Chromebook havaitsee laitteen automaattisesti ja ottaa ChromeVoxin käyttöön, jos se ei jo ollut käytössä.

• Bluetooth-laiteparin muodostaminen: Jos haluat käyttää Bluetooth-yhteyttä Chromevoxilla, paina Haku + oo. Voit myös painaa Käynnistysohjelma  + o + o. Noudata näkyviin tulevia ohjeita. Lue lisää laiteparin muodostamisesta laitteesi ja Chromebookin välillä.

Asetusten muuttaminen

Kuuden pisteen (perinteinen) ja kahdeksan pisteen (tietokone) pistekirjoituksen välillä vaihtaminen

ChromeVox valitsee pistekirjoitustyypin automaattisesti Chromebookisi kieliasetuksen perusteella, mutta voit vaihtaa tyypin toiseksi itse.

1. Paina Haku + oo. Voit myös painaa Käynnistysohjelma  + o + o.
  2. Paina pitkään hakunäppäintä  tai käynnistysohjelmanäppäintä .
  3. Paina oikeaa nuolinäppäintä, kunnes kuulet "Vaihda kuuden pisteen pistekirjoitukseen" tai "Vaihda kahdeksan pisteen pistekirjoitukseen".
  4. Paina Enter.
  5. Valinnainen: Kuulet pistekirjoituskielesi ja joskus myös luokkatasosi. Vaihda asetus liikkumalla luettelossa nuolinäppäimillä ja valitsemalla vaihtoehto painamalla Enter. Kun kuulet haluamasi vaihtoehdon, paina Enter.
  6. Sulje painamalla Ctrl + w.

Vinkki: Käytä kahdeksan pisteen pistekirjoitusta, jos

• käytät lyhentämätöntä pistekirjoitusta ja osoitin on keskellä sanaa
  • kirjoitat verkkolomakkeeseen, esim. sähköposti- tai osoitekenttään.
Tekstitysten käyttöön ottaminen tai käytöstä poistaminen

Kun ChromeVox on käytössä, puheen tekstitys on automaattisesti käytössä. Ota pistekirjoitustekstitys käyttöön tai poista se käytöstä painamalla Haku + a + b. Voit myös painaa Käynnistysohjelma  + a + b.

Tekstitysten ja pistekirjoituksen näyttämistavan muuttaminen
  1. Paina Haku + oo. Voit myös painaa Käynnistysohjelma  + o + o.
  2. Paina pitkään hakunäppäintä  tai käynnistysohjelmanäppäintä .
  3. Paina oikeaa nuolinäppäintä, kunnes kuulet "Nykyinen näyttötapa on lomittainen" tai "Nykyinen näyttötapa on vierekkäinen".
    • Jos haluat näyttää tekstitykset ensin ja pistekirjoituksen sen jälkeen, paina oikeaa nuolinäppäintä, kunnes kuulet "Muuta näyttötavaksi vierekkäinen". Paina sitten Enter.
    • Jos haluat vaihdella tekstitysten ja pistekirjoituksen välillä, paina oikeaa nuolinäppäintä, kunnes kuulet "Muuta näyttötavaksi lomittainen". Paina sitten Enter.
  4. Sulje painamalla Ctrl + w.
Tekstityksen rivien tai sarakkeiden määrän muuttaminen
  1. Paina Haku + oo. Voit myös painaa Käynnistysohjelma  + o + o.
  2. Paina pitkään hakunäppäintä  tai käynnistysohjelmanäppäintä .
  3. Paina oikeaa nuolinäppäintä, kunnes kuulet "Virtuaalinen pistekirjoitusnäyttö".
  4. Kirjoita näytettävien rivien ja sarakkeiden määrä.
  5. Sulje painamalla Ctrl + w.
Rivityksen käyttöön ottaminen ja käytöstä poistaminen

Jos sana ei mahdu päivitettävälle pistekirjoitusnäytölle, sanojen rivitys siirtää sanan seuraavalle riville. Näin otat sanojen rivityksen käyttöön tai poistat sen käytöstä:

1. Paina Haku + oo. Voit myös painaa Käynnistysohjelma  + o + o.
  2. Paina pitkään hakunäppäintä  tai käynnistysohjelmanäppäintä .
  3. Paina oikeaa nuolinäppäintä, kunnes kuulet "Ota sanojen rivitys käyttöön".
  4. Valitse valintaruutu tai poista sen valinta.
  5. Sulje painamalla Ctrl + w.

Komentojen käyttö pistekirjoitusnäytöllä

Näin tuot esille pistekirjoituskomennot:

1. Ota pistekirjoitustekstitys käyttöön  painamalla Haku + a + b. Voit myös painaa Käynnistysohjelma  + a + b.
  2. Jos haluat avata näytönlukuohjelman (ChromeVox), paina Haku + . (piste). Voit myös painaa Käynnistysohjelma  + . (piste).
  3. Näytölle ilmestyy pistekirjoitusnäppäimistön komennot sekä tavallisen näppäimistön pikanäppäimet ja siirtymiskomennot.

Sivulla liikkuminen
Siirry sivun alalaitaan Välilyönti + pisteet 4-5-6
Siirry sivun ylälaitaan Välilyönti + pisteet 1-2-3
Seuraava painike Välilyönti + pisteet 1-2
Seuraava merkki Välilyönti + piste 6
Seuraava muokattava tekstialue Välilyönti + pisteet 1-5
Seuraava lomakekenttä Välilyönti + pisteet 1-2-4
Seuraava ryhmä Välilyönti + pisteet 5-6
Seuraava otsikko Välilyönti + pisteet 1-2-5
Seuraava linkki Välilyönti + pisteet 4-5
Seuraava kohde Välilyönti + piste 4
Seuraava taulukko Välilyönti + pisteet 2-3-4-5
Seuraava sana Välilyönti + piste 5
Edellinen painike Välilyönti + pisteet 1-2-7
Edellinen merkki Välilyönti + piste 3
Edellinen muokattava tekstialue Välilyönti + pisteet 1-5-7
Edellinen lomakekenttä Välilyönti + pisteet 1-2-4-7
Edellinen ryhmä Välilyönti + pisteet 2-3
Edellinen otsikko Välilyönti + pisteet 1-2-5-7
Edellinen linkki Välilyönti + pisteet 4-5-7
Edellinen kohde Välilyönti + piste 1
Edellinen taulukko Välilyönti + pisteet 2-3-4-5-7
Edellinen sana Välilyönti + piste 2
Äänetön/äänet Välilyönti + 1-2-3-4-5
Sähköpostiosoitteen kirjoittaminen
Jos käytät amerikanenglantia, voi tuottaa @-symbolin painamalla pisteitä 4–7 yhtä aikaa.

Huom. Kun kirjoitat sähköpostiosoitteen tai URL-osoitteen sisältävään tekstikenttään, pistekirjoituslaite käyttää automaattisesti kahdeksan pisteen tietokonepistekirjoitusta.

Perinteisten pikanäppäinten käyttö

Voit tuottaa näppäinyhdistelmiä pistekirjoituslaitteella painamalla pisteitä näppäimistön asettelua muistuttavalla tavalla.

Ctrl Välilyönti + pisteet 2–5
Alt Välilyönti + pisteet 3–6
Vaihto Välilyönti + pisteet 3–7
Ctrl + vaihto Välilyönti + pisteet 2–5–7
Alt + vaihto Välilyönti + pisteet 3–6–7
Askelpalautin Välilyönti + piste 7
Sarkain Välilyönti + pisteet 3–5
Esc-näppäin Välilyönti + pisteet 1–3–5–6
Enter Välilyönti + pisteet 4–6
Kaikki muut pikanäppäimet
Klikkaa nykyistä kohdetta Välilyönti + piste 8
Avaa kontekstivalikko Välilyönti + pisteet 1-3-4
Aloita/lopeta valinta Välilyönti + pisteet 2–3–4
Haku sivulta Välilyönti + pisteet 3–4
Nykyisen sijainnin täydellinen kuvaus Välilyönti + pisteet 1–4
Avaa ChromeVox-valikot Välilyönti + pisteet 1–4–5–6
Avaa tila-alue, jossa tilikuvasi näkyy Välilyönti + pisteet 3–6–7 + pisteet 2–3–4

Pistekirjoituslaitteen ongelmien vianmääritys

Pistekirjoituslaite ei toimi

Kokeile näitä ohjeita laitteessa:

• Varmista, että USB-tuki on käytössä.
  • Jos käytät pistekirjoituskonetta (notetaker), varmista, että se on terminaalitilassa.
  • Tarkista laiteohjelmistopäivitykset ja ota uudet päivitykset käyttöön.
  • Kokeile toista emulointitilaa tai protokollaa.
  • Kokeile pistekirjoituslaitteen käyttöä toisella tietokoneella tai käyttöjärjestelmällä, kuten Macilla tai PC:llä. Jos se toimii toisella tietokoneella, mutta ei Chromebookilla, kokeile toista pistekirjoituslaitetta Chromebookin kanssa.
  • Palauta pistekirjoituslaitteen tehdasasetukset.
    Varoitus: Tämä toimenpide poistaa kaikki laitteen asetukset, joten varmista ensin, että olet tallentanut tärkeät tiedot.

Saat lisätietoja tutustumalla laitteen käyttöoppaaseen tai ottamalla yhteyttä valmistajaan.

ChromeVox ei käynnisty automaattisesti

Jos liität pistekirjoituslaitteen ja ChromeVox ei käynnisty automaattisesti:

• Irrota pistekirjoituslaite ja kytke se uudelleen.
  • Ota ChromeVox käyttöön painamalla Ctrl + Alt + z.

Jos haluat tarkistaa, onko pistekirjoituslaitteesi yhteensopiva Chromebookin kanssa, tarkista laitteesi käyttöopas tai ota yhteyttä sen valmistajaan.