Brug en brailleenhed sammen med din Chromebook

Du kan bruge de fleste opdaterbare brailleskærme sammen med din Chromebook.

Konfigurer din brailleenhed

Du kan konfigurere din brailleenhed ved at slutte den til din Chromebook eller parre den via Bluetooth.

• Slut enheden til: Sæt din brailleenhed i din Chromebooks USB-port. Efter et par sekunder registrerer din Chromebook automatisk enheden og aktiverer ChromeVox, hvis det ikke allerede er aktiveret.

• Par med Bluetooth: Du kan konfigurere Bluetooth med Chromevox ved at trykke på søgetasten +o+o. Du kan også trykke på Appliste  +o+o. Følg vejledningen på skærmen. Se, hvordan du parrer din enhed med din Chromebook.

Skift indstillinger

Skift mellem 6-punkts braille (litterær) og 8-punkts braille (computer)

ChromeVox vælger automatisk en brailletype baseret på sprogindstillingerne for din Chromebook, men du kan også selv ændre typen.

1. Tryk på søgetasten +o+o. Du kan også trykke på Appliste  +o+o.
  2. Hold søgetasten  eller tasten Appliste  nede.
  3. Tryk på højrepil, indtil du hører "Skift til 6-punkts braille" eller "Skift til 8-punkts braille".
  4. Tryk på Enter.
  5. [Valgfrit]: Du hører dit braillesprog og nogle gange også, hvilken type kodning der anvendes. Du kan ændre dette ved at trykke på Enter og derefter bruge tasterne til at bevæge dig rundt på listen. Når du hører den ønskede valgmulighed, skal du trykke på Enter.
  6. Tryk på Ctrl+W for at lukke.

Tip! Brug 8-punkts braille til at indtaste tekst, hvis:

• Du bruger ikke-sammentrukket braille, og markøren er midt i et ord
  • Du indtaster tekst i en formular på nettet, f.eks. din mailadresse eller dit telefonnummer
Slå brailletekst til eller fra

Når ChromeVox er aktiveret, vises undertekster automatisk. Hvis du vil slå brailletekster til eller fra, skal du trykke på søgetasten +a+b. Du kan også trykke på Appliste  +a+b.

Skift, hvordan undertekster og braille vises
  1. Tryk på søgetasten +o+o. Du kan også trykke på Appliste  +o+o.
  2. Hold søgetasten  eller tasten Appliste  nede.
  3. Tryk på højrepil, indtil du hører "Aktuelt visningsformat er sammenflet" eller "Aktuelt visningsformat er side om side".
    • Hvis du vil se undertekster først efterfulgt af braille, skal du trykke på højrepil, indtil du hører "Skift visningsformat til side om side". Tryk derefter på Enter.
    • Hvis du vil skifte mellem undertekster og braille, skal du trykke på højrepil, indtil du hører "Skift til visning med sammenfletning". Tryk derefter på Enter.
  4. Tryk på Ctrl+W for at lukke.
Rediger antallet af rækker eller kolonner i undertekster
  1. Tryk på søgetasten +o+o. Du kan også trykke på Appliste  +o+o.
  2. Hold søgetasten  eller tasten Appliste  nede.
  3. Tryk på højrepil, indtil du hører "Virtuel braillevisning".
  4. Angiv det antal rækker eller kolonner, der skal vises.
  5. Tryk på Ctrl+W for at lukke.
Slå ombrydning af ord til eller fra

Hvis et ord ikke kan være på den opdaterbare brailleskærm, flyttes det til næste linje ved hjælp af ombrydning. Sådan slår du ombrydning til eller fra:

1. Tryk på søgetasten +o+o. Du kan også trykke på Appliste  +o+o.
  2. Hold søgetasten  eller tasten Appliste  nede.
  3. Tryk på højrepil, indtil du hører "Aktivér ombrydning af ord".
  4. Markér eller fjern markeringen i afkrydsningsfeltet.
  5. Tryk på Ctrl+W for at lukke.

Brug kommandoer på dit brailletastatur

Sådan ser du braillekommandoer:

1. Du kan aktivere brailletekst ved at trykke på søgetasten +a+b. Du kan også trykke på Appliste  +a+b.
  2. Du kan åbne menuen til skærmlæseren (ChromeVox) ved at trykke på søgetasten  +. (punktum). Du kan også trykke på Appliste +. (punktum).
  3. Du vil se kommandoer til brailletastaturet samt tastaturgenveje og hoppekommandoer til dit fysiske tastatur.

Bevæg dig rundt på en side
Spring til bunden af siden Mellemrumstasten+punkterne 4-5-6
Spring til toppen af siden Mellemrumstasten+punkterne 1-2-3
Næste knap Mellemrumstasten+punkterne 1-2
Næste tegn Mellemrumstasten+punkt 6
Næste tekstområde, der kan redigeres Mellemrumstasten+punkterne 1-5
Næste formularfelt Mellemrumstasten+punkterne 1-2-4
Næste gruppe Mellemrumstasten+punkterne 5-6
Næste overskrift Mellemrumstasten+punkterne 1-2-5
Næste link Mellemrumstasten+punkterne 4-5
Næste objekt Mellemrumstasten+punkt 4
Næste tabel Mellemrumstasten+punkterne 2-3-4-5
Næste ord Mellemrumstasten+punkt 5
Forrige knap Mellemrumstasten+punkterne 1-2-7
Forrige tegn Mellemrumstasten+punkt 3
Forrige tekstområde, der kan redigeres Mellemrumstasten+punkterne 1-5-7
Forrige formularfelt Mellemrumstasten+punkterne 1-2-4-7
Forrige gruppe Mellemrumstasten+punkterne 2-3
Forrige overskrift Mellemrumstasten+punkterne 1-2-5-7
Forrige link Mellemrumstasten+punkterne 4-5-7
Forrige objekt Mellemrumstasten+punkt 1
Forrige tabel Mellemrumstasten+punkterne 2-3-4-5-7
Forrige ord Mellemrumstasten+punkt 2
Slå lyden fra/til Mellemrumstasten+1-2-3-4-5
Indtast en mailadresse
Hvis du bruger amerikansk engelsk, kan du skrive snabel-a ved at trykke på punkt 4-7 samtidig.

Bemærk! Når du skriver i tekstfeltet til mails eller webadresser, anvender din brailleenhed automatisk 8-punkts braille (computer).

Brug traditionelle tastaturgenveje

Du kan angive tastaturgenveje via din brailleenhed ved at indtaste en serie af punkter, der fungerer som nogle taster på dit tastatur.

Ctrl Mellemrumstasten+punkterne 2-5
Alt Mellemrumstasten+punkterne 3-6
Shift Mellemrumstasten+punkterne 3-7
Ctrl+Shift Mellemrumstasten+punkterne 2-5-7
Alt+Shift Mellemrumstasten+punkterne 3-6-7
Tilbage Mellemrumstasten+punkt 7
Tabulatortasten Mellemrumstasten+punkterne 3-5
Escape Mellemrumstasten+punkterne 1-3-5-6
Enter Mellemrumstasten+punkterne 4-6
Alle andre genveje
Klik på det aktuelle element Mellemrumstasten+punkt 8
Åbn genvejsmenuen Mellemrumstasten+punkterne 1-3-4
Start/afslut valget Mellemrumstasten+punkterne 2-3-4
Find på siden Mellemrumstasten+punkterne 3-4
Fuldfør beskrivelsen af den aktuelle position Mellemrumstasten+punkterne 1-4
Åbn ChromeVox-menuer Mellemrumstasten+punkterne 1-4-5-6
Åbn statusområdet (hvor dit kontobillede er) Mellemrumstasten+punkterne 3-6-7 efterfulgt af punkterne 2-3-4

Find og løs problemer med din brailleenhed

Min brailleenhed fungerer ikke

Prøv trinene nedenfor på din enhed:

• Sørg for, at USB-understøttelse er slået til.
  • Hvis du bruger en braillenotatfunktion, skal du sørge for, at den er i terminaltilstand.
  • Søg efter firmwareopdateringer, og anvend dem.
  • Prøv at bruge en anden emuleringstilstand eller -protokol.
  • Prøv at bruge din brailleenhed sammen med en anden computer og et andet operativsystem som f.eks. Mac eller en pc.
  • Nulstil din brailleenhed til fabriksindstillingerne.
    Advarsel! Denne handling sletter alle indstillingerne på enheden, så sørg for at gemme vigtige oplysninger først.

Du kan få flere oplysninger i brugervejledningen til enheden eller ved at kontakte producenten.

ChromeVox aktiveres ikke automatisk

Hvis du tilslutter en brailleenhed, og ChromeVox ikke aktiveres automatisk:

• Fjern tilslutningen til brailleenheden, og tilslut den igen.
  • Aktivér ChromeVox ved at trykke på Ctrl+Alt+Z.

Du kan finde ud af, om din brailleenhed er kompatibel med Chromebooks, ved at kigge i brugervejledningen til din enhed eller kontakte producenten.