Näyttönäppäimistön käyttö

Chromebookin näyttönäppäimistön avulla voit kirjoittaa käsin tai näppäimistöllä tekstiä ja lisätä kuvia tiedostoihin, dokumentteihin ja sähköposteihin.

Vinkki: Voit käyttää näyttönäppäimistöllä kirjoittamiseen yhtä tai useampaa sormea.

Näppäimistön avaaminen

Näppäimistön avaaminen Asetuksissa
  1. Kirjaudu Chromebookille.
  2. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta.
  3. Valitse Asetukset ja sitten Saavutettavuus.
  4. Laita Näppäimistö ja tekstinsyöttö ‑kohdassa Näyttönäppäimistö päälle.
Näppäimistön avaaminen tablettitilassa
Jos Chromebookiasi voi käyttää tablettina, näyttönäppäimistö avautuu automaattisesti, kun käännät Chromebookin näytön sen saranan yli.

Näppäimistön käyttö

Aksenttimerkkien käyttö

Jos oletusnäppäimistösi on Yhdysvaltain näppäimistö, aksenttimerkkien käyttö vaatii toiseen näppäimistöön siirtymistä:

1. Avaa Chromebookin näyttönäppäimistö.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse alareunasta Lisäasetukset.
  4. Valitse Kielet ja syötteet.
  5. Valitse Syöttötapa-kohdasta Hallitse syöttötapoja.
  6. Valitse jokin muu kuin yhdysvaltalainen näppäimistö.
    • Jos näet vain yhdysvaltalaisen näppäimistön, sinun on lisättävä toinen näppäimistökieli ennen seuraavaa vaihetta.
  7. Valitse näyttönäppäimistön alaosasta AltGr.
  8. Valitse aksenttimerkit, jotka haluat kirjoittaa.
Puheen avulla kirjoittaminen

Voit syöttää tekstiä puhumalla useimpiin kohtiin, joihin voit kirjoittaa. Voit myös lisätä tavallisia välimerkkejä sanomalla pilkku, piste, kysymysmerkki tai huutomerkki.

Kirjoittaminen puhumalla

1. Valitse kohta, johon haluat kirjoittaa.
  2. Avaa Chromebookin näyttönäppäimistö.
  3. Valitse näyttönäppäimistön oikeasta yläreunasta Puhu .
  4. Ensimmäisellä käyttökerralla sinulle kerrotaan ominaisuuden toiminnasta. Laita mikrofoni päälle valitsemalla Selvä.
  5. Sano haluamasi teksti, kun mikrofonikuvake muuttuu siniseksi.
    • Valinnainen: Poista viimeksi sanomasi teksti valitsemalla Poista.
  6. Voit myös muokata tekstiä äänikomennoilla.

Puhekirjoituksen ongelmien korjaaminen

Jos tekstiä ei näy, kun puhut, kokeile näitä ohjeita:

• Jos käytät ulkoista mikrofonia: Varmista, että se on liitetty oikein, sen ohjelmisto on päivitetty ja että sen äänenvoimakkuutta ei ole mykistetty.
  • Jos Chromebookillasi on avoinna muita ohjelmia: Varmista, että ne eivät käytä mikrofonia.
  • Jos sinulla on useita mikrofonisyötteitä: Valitse oikeasta alareunasta kellonaika ja äänenvoimakkuuden liukusäätimen vieressä oleva kuvake. Varmista, että olet valinnut mikrofonitulon.
Henkilötietoehdotusten laittaminen päälle tai pois päältä

Henkilötietoehdotusten lisääminen

Ehdotusten avulla voit lisätä nopeasti henkilötietoja, esim. puhelinnumeron tai osoitteen.

1. Kun kirjoitat avainilmauksen, esim. "nimeni on" tai "osoitteeni on", henkilötietoehdotukset tulevat näkyviin.
  2. Jos haluat lisätä henkilötietoja, valitse palkissa näkyvä ilmoitus.

Henkilötietoehdotusten päivittäminen

1. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse vasemmasta paneelista Lisäasetukset ja sitten Kielet ja syöte.
  4. Valitse Ehdotukset.
  5. Valitse Ylläpidä henkilötietoja.
  6. Valitse vaihtoehto:
    • Jos haluat lisätä omat yhteystiedot, valitse Osoitteet-kohdan vierestä Lisää.
    • Jos haluat muokata omia yhteystietoja, valitse Lisää  ja sitten Muokkaa.
  7. Lisää näkyviin tulevaan kenttään haluamasi tiedot.

Henkilötietoehdotusten laittaminen pois päältä

1. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse vasemmasta paneelista Lisäasetukset ja sitten Kielet ja syöte.
  4. Valitse Ehdotukset.
  5. Laita Henkilötietoehdotukset pois päältä.
Emojien ja muiden kuvien lisääminen

Voit lisätä emojeita dokumentteihin, sähköpostiviesteihin ja chatteihin seuraavasti:

1. Avaa Chromebookin näyttönäppäimistö.
  2. Valitse alareunasta Emoji .
  3. Valitse lisättävä emoji tai kuva.
Tekstin käsinkirjoitus
  1. Valitse jokin tekstikenttä, niin näyttönäppäimistö tulee näkyviin.
  2. Valitse Käsinkirjoitus .
  3. Kirjoita esiin tulevaan tilaan tekstiä sormella tai näyttökynällä.
Kirjoittaminen pyyhkäisemällä

Voit syöttää sanoja liu'uttamalla sormeasi kirjaimesta toiseen.

1. Avaa Chromebookin näyttönäppäimistö.
  2. Valitse kohta, johon haluat kirjoittaa.
  3. Muodosta sanoja liu'uttamalla sormea kirjaimesta toiseen.
  4. Nosta sormi, kun olet saanut sanan valmiiksi.
    • Sinun ei tarvitse painaa välilyöntinäppäintä. Kun nostat sormen, välilyönti lisätään automaattisesti.
    • Valinnainen: Jos haluat vaihtaa jonkin sanan, valitse se, niin näet muita vaihtoehtoja.

Piirtokirjoitus on käytössä automaattisesti. Voit poistaa sen käytöstä seuraavasti:

1. Valitse oikeasta alareunasta kellonaika ja sitten Asetukset .
  2. Valitse alareunasta Lisäasetukset ja sitten Kielet ja syötteet ja sitten Syötteet.
  3. Valitse Syöttötapa-osiosta käyttöön otetun näppäimistön kohdalta Uusi välilehti .
  4. Poista valinta Ota liukukirjoitus käyttöön ‑ruudusta.

Leikepöydältä liittäminen

1. Avaa Chromebookin näyttönäppäimistö.
  2. Valitse kohta, johon haluat liittää.
  3. Valitse Leikepöytä .
  4. Kun leikepöytä avautuu, napauta liitettäviä kohteita.
    • Valinnainen: Voit poistaa kohteen leikepöydältä painamalla kohdetta pitkään ja valitsemalla sitten Poista .

Näppäimistön säätäminen tai poistaminen käytöstä

Näppäimistön asetusten säätäminen

1. Avaa Chromebookin näyttönäppäimistö.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse alareunasta Lisäasetukset ja sitten Kielet ja syötteet.
  4. Valitse Syöttötapa-osiosta käyttöön otetun näppäimistön kohdalta Uusi välilehti .
  5. Valitse muutettavat asetukset:
    • Muuta näppäinääniä.
    • Valitse haluamasi automaattisen korjauksen taso.
    • Muuta automaattisten isojen kirjaimien asetuksia.
    • Valitse, lisätäänkö kahdella välilyönnillä piste.
    • Muokkaa sanakirjamerkintöjäsi.

Näyttönäppäimistön siirtäminen tai telakoiminen

1. Avaa Chromebookin näyttönäppäimistö.
  2. Valitse yksi näistä:
    1. Voit telakoida näppäimistön valitsemalla Telakoi .
    2. Voit antaa näppäimistön kellua valitsemalla Kelluta .
  3. Voit siirtää kelluvan näppäimistön painamalla pitkään ja vetämällä ohjauslevyä alareunassa.

Vinkki: Jos Telakoi tai Kelluta ei ole näkyvillä, valitse näppäimistön vasemmasta yläreunasta oikea nuoli .

Kelluvan näppäimistön koon muuttaminen

1. Avaa Chromebookin näyttönäppäimistö.
    • Vinkki: Jos näppäimistö on telakoitu, valitse yläreunasta oikea nuoli , sitten Kelluta .
  2. Valitse ohjauslevy . Siniset ääriviivat tulevat näkyviin.
  3. Voit muuttaa näppäimistön kokoa painamalla pitkään ja vetämällä sinistä kulmaa.

Näyttönäppäimistön laittaminen pois päältä

1. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta.
  2. Valitse Asetukset ja sitten Saavutettavuus
  3. Laita Näppäimistö ja tekstinsyöttö ‑kohdassa Näyttönäppäimistö pois päältä.