Aktivera tillgänglighetsfunktioner på Chromebook

När du aktiverar tillgänglighetsfunktionerna kan du anpassa Chromebook efter dina behov och lättare använda den.

Steg 1: Hitta tillgänglighetsfunktioner

1. Välj tiden längst ned till höger. Eller tryck på Alt + Skift + s.
  2. Välj Inställningar  följt av Tillgänglighet.
    • Valfritt: Om du vill ha snabb åtkomst till tillgänglighetsfunktioner aktiverar du Visa alltid tillgänglighetsalternativ i systemmenyn.

Steg 2: Aktivera en funktion

Välj vilka tillgänglighetsfunktioner du vill använda:

• Text till tal: Aktivera skärmläsaren eller Textuppläsning.
  • Skriva text med rösten: Aktivera diktering.
  • Skärm: Aktivera färgfilter för protanopi, deuteranopi eller tritanopi. Du kan även ställa in skärmen på gråskala med färgkorrigering, aktivera läget för inverterade färger, aktivera skärmförstoraren och ändra skärmupplösning eller textstorlek.
  • Tangentbord: Aktivera tröga tangenter, skärmtangentbord, markering, upprepningsfrekvens för tangentbordet eller ordförslag.
  • Mus och styrplatta: Aktivera navigeringsknappar i surfplatteläget, klicka automatiskt, trycka och dra, markörmarkering eller ändra storlek på markören.
  • Ljud: Spela upp samtliga ljud tillsammans i alla högtalare eller spela upp ljud vid start.
  • Live Caption i Chrome: Aktivera Live Caption i Chrome för media som spelas i webbläsaren Chrome.
Flytta objekt genom att trycka och sedan dra
  1. Välj tiden längst ned till höger. Eller tryck på Alt + Skift + s.
  2. Välj Inställningar  följt av Tillgänglighet.
  3. Välj Öppna enhetsinställningarna för mus och styrplatta under Mus och styrplatta.
  4. Slå på Aktivera tryck och dra.

Du använder funktionen genom att först trycka snabbt två gånger på objektet och hålla kvar. Sedan flyttar du det genom att dra.

Använda kortkommandon en tangent i taget
  1. Välj tiden längst ned till höger. Eller tryck på Alt + Skift + s.
  2. Välj Inställningar  följt av Tillgänglighet.
  3. Om du vill skriva kortkommandon en tangent i taget aktiverar du tröga tangenter under Tangentbord och textinmatning.

När du vill använda tröga tangenter trycker du på Sök  , Översikt Skift, Alt eller Ctrl, beroende på vilken tangent som inleder kortkommandot.

• Om du vill att tangenten ska förbli nedtryckt tills du har slutfört kortkommandot trycker du på den två gånger.
  • När du vill släppa upp tangenten trycker du på den en tredje gång.
Navigera i surfplatteläget med knapparna

Du kan använda knappar i stället för rörelser för att växla mellan appar och interagera med Chromebook i surfplatteläge. Läs om hur du byter från laptop- till surfplatteläge.

1. Välj klockan längst ned till höger. Eller tryck på Alt + Skift + s.
  2. Välj Inställningar  följt av Tillgänglighet
  3. Aktivera Visa navigeringsknappar under Mus och styrplatta.
  4. Knapparna visas längst ned.
    • Återgå till den föregående skärmen genom att välja Tillbaka längst ned till vänster.
    • Öppna startskärmen genom att välja översikten nere till vänster. Eller tryck på Alt + Skift + L.
    • Visa alla öppna appfönster genom att välja Visa fönster nere till höger.

Få mer hjälp

Om du vill veta mer om hur du använder tillgänglighetsfunktioner på Chromebook kan du kolla in videoserien om tillgänglighet på Chromebook.