Bruk TalkBack-punktskrifttastaturet

Viktig: BrailleBack er ikke lenger nødvendig for å koble til en leselist.

Med TalkBack-punktskrifttastaturet kan du bruke 6 fingre til å skrive inn 6-punkts punktskrift på skjermen.

TalkBack-punktskrifttastaturet er tilgjengelig på antikk gresk, arabisk, bulgarsk datapunktskrift med 8 punkter, kantonesisk, katalansk, sentralkurdisk, kinesisk (Taiwan), kinesisk vanlig (Kina), kinesisk moderne med toner (Kina), kinesisk moderne uten toner (Kina) ), kroatisk, dansk, engelsk, estisk, finsk, fransk, gresk, gujarati, hebraisk, islandsk, kroatisk, nederlandsk, italiensk, kannada, khmer, latvisk, litauisk, malayalam, marathi, nordsamisk, norsk, tsjekkisk, tysk, ungarsk 8-punkts datapunktskrift, polsk, portugisisk, rumensk 8-punkts datapunktskrift, russisk, serbisk, singalesisk, slovakisk, spansk, svensk, tamil, telugu, tyrkisk 8-punkts datapunktskrift, ukrainsk, urdu, vietnamesisk og walisisk.

Merk: For å bruke TalkBack-punktskrifttastaturet, slå på TalkBack og slå av forstørring.

Innhold

Trinn 1: Konfigurer TalkBack-punktskrifttastaturet

Trinn 2: Velg tastaturmodus

Bruk bevegelser med TalkBack-punktskrifttastaturet

Administrer TalkBack-punktskrifttastaturet

Trinn 1: Konfigurer TalkBack-punktskrifttastaturet

1. Åpne TalkBack-menyen.
    • På enheter med støtte for bevegelser med flere fingre (Android 10 og oppover): Trykk med tre fingre. Eller sveip ned og deretter til høyre i én bevegelse.
    • På enheter som ikke støtter bevegelser for flere fingre: Sveip ned og så til høyre i én bevegelse.
  2. Slik slår du på punktskrifttastaturet:
    1. Velg TalkBack-innstillinger og så Punktskrifttastatur og så Konfigurer punktskrifttastatur.
    2. Følg veiledningen der.
  3. Åpne en app du kan skrive i, for eksempel Gmail eller Google Keep.
  4. For å finne tastaturet flytter du fokus til tekstfeltet og dobbelttrykker.
  5. Velg Bytt inndatametode Inndata eller Neste språk Jordklode.
    • Hvis du ikke bruker Gboard, kan du ha andre alternativer. Dette alternativet er vanligvis nederst til høyre.
  6. Velg TalkBack-punktskrifttastatur.

Tips: Når du åpner punktskrifttastaturet for første gang, kan du gjennomføre en opplæring for å få mer informasjon.

Trinn 2: Velg tastaturmodus

Viktig: TalkBack-punktskrifttastaturet bytter som standard mellom modusene basert på retningen til enheten.

Slik slår du av standardinnstillingen:

1. Gå til Tilgjengelighet på enheten.
  2. Velg TalkBack og så Innstillinger.
  3. Velg Punktskrifttastatur og så Oppsett.

Skjerm vendt bort-modus

Med Skjerm vendt bort-modus kan du skrive med skjermen på enheten vendt bort fra deg.

Slik åpner du veiledningen for skjerm vendt bort:

1. Hold telefonen slik at skjermen er vendt bort fra deg.
  2. Sveip opp på skjermen med tre fingre.
  3. Velg Åpne veiledningen på listen over alternativene for punktskrifttastaturet.

Slik bruker du skjerm vendt bort-modus:

1. Snu telefonen slik at skjermen er vendt bort fra deg.
  2. Roter telefonen til liggende (vannrett) posisjon.
    • Hold toppen av telefonen med venstre hånd. Hold bunnen av telefonen, der USB-porten er, med høyre hånd.
  3. Bruk lillefingeren og tommelen for å støtte telefonen. Hold de tre midterste fingrene på skjermen.
  4. Hold venstre pekefinger over posisjonen til punkt 1.
  5. Prøv disse bokstavene:
    • A: Trykk på punkt 1 med venstre pekefinger.
    • B: Trykk på punkt 1 og 2 med venstre pekefinger og langfinger.
    • C: Trykk på punkt 1 og 4 med venstre og høyre pekefinger.
    • D: Trykk på punkt 1, 4 og 5 med venstre pekefinger, høyre pekefinger og høyre langfinger.

Tips: Du kan justere punktposisjonene hvis de ikke er der du vil ha dem. Hold seks fingre på skjermen i tre sekunder til du hører «Punktposisjonen er oppdatert». Punktskrifttastaturet husker posisjonene separat for skjerm vendt bort- og skjerm vendt opp-modus.

Skjerm vendt opp-modus

I skjerm vendt opp-modus kan du skrive på flate overflater. Når enheten registrerer en flat overflate, går den fra skjerm vendt bort-modus til skjerm vendt opp-modus. Denne modusen kan være nyttig hvis du er kjent med eller foretrekker å skrive med Perkins Braillewriter.

1. Legg enheten på en flat overflate til det står «Skjerm vendt opp-modus».
    • Plasser enheten slik at ladeporten er på venstre side.
  2. Fra venstre til høyre er punktene plassert som 3, 2, 1, 4, 5, 6. Plasser hendene i nærheten av enheten, slik at de tre midterste fingrene holdes over skjermen.
  3. Hold venstre pekefinger over punkt 1.
  4. Prøv disse bokstavene:
    • A: Trykk på punkt 1 med venstre pekefinger.
    • B: Trykk på punkt 1 og 2 med venstre pekefinger og langfinger.
    • C: Trykk på punkt 1 og 4 med venstre og høyre pekefinger.
    • D: Trykk på punkt 1, 4 og 5 med venstre pekefinger, høyre pekefinger og høyre langfinger.

Tips: Du kan justere punktposisjonene hvis de ikke er der du vil ha dem. Hold seks fingre på skjermen i tre sekunder til du hører «Punktposisjonen er oppdatert». Punktskrifttastaturet husker posisjonene separat for skjerm vendt bort- og skjerm vendt opp-modus.

Bruk bevegelser med TalkBack-punktskrifttastaturet

Viktig: Når du bruker punktskrifttastaturet, er ikke andre TalkBack-bevegelser tilgjengelige. For å lukke punktskrifttastaturet og bruke andre TalkBack-bevegelser sveiper du ned med to fingre.

Prøv disse bevegelsene

• Slett en bokstav: Sveip til venstre.
  • Slett et ord: Sveip til venstre med to fingre.
  • Legg til mellomrom: Sveip til høyre.
  • Start en ny linje: Sveip til høyre med to fingre.
  • Send inn tekst: Sveip opp med to fingre.

Slik ser du en liste over tilgjengelige bevegelser:

1. Sveip opp med tre fingre på skjermen.
  2. Åpne listen over alternativer for punktskrifttastatur.
  3. Velg Se alle bevegelser.

Tips: På enkelte enheter fungerer ikke tilbakeknappen hvis du er i Meldinger-appen og lukker TalkBack-punktskrifttastaturet. Gå tilbake til startskjermen for å fortsette.

Administrer TalkBack-punktskrifttastaturet

Skjul tastaturet

• For å skjule TalkBack-punktskrifttastaturet: Sveip ned med to fingre.
  • For å bytte til det opprinnelige tastaturet: Sveip ned med tre fingre.

Legg til eller fjern språk

Du kan velge hvilke språk du vil bruke med punktskrifttastaturet.

1. Åpne TalkBack-menyen.
    • På enheter med støtte for bevegelser med flere fingre: Trykk med tre fingre. Eller sveip ned og deretter til høyre i én bevegelse.
    • På enheter uten støtte for bevegelser med flere fingre (før oppdatert Android R med TalkBack 9.1): Sveip ned og så til høyre i én bevegelse.
  2. Velg TalkBack-innstillinger og så Punktskrifttastatur og så Skriftspråk.
  3. Merk av for språkene du vil bruke.

Bytt språk

Hvis du velger mer enn ett språk, kan du bytte mellom dem på menyen for punktskrifttastaturet.

1. Sveip opp med tre fingre mens TalkBack-punktskrifttastaturet er på.
  2. Velg Endre skriftspråk.
    • Du ser dette alternativet bare hvis du merker av for flere språk.
  3. Velg et språk.

Bytt mellom punktskrift av grad 1 og grad 2

Punktskrift av grad 1 kan være nyttig hvis du ikke har brukt punktskrift tidligere. Grad 2 kan være nyttig for mer avansert skriving med forkortet punktskrift.

1. Sveip opp med tre fingre mens TalkBack-punktskrifttastaturet er på.
  2. Velg en grad:
    • For grad 1: Velg Bytt til uforkortet punktskrift.
    • For grad 2: Velg Bytt til forkortet punktskrift.

Oppdater punktposisjoner

Hvis punktposisjonene ikke er der du vil ha dem, kan du oppdatere dem på to måter:

Oppdater én håndposisjon om gangen:

1. Sveip opp med tre fingre mens TalkBack-punktskrifttastaturet er på.
  2. Velg Oppdater punktposisjoner.
  3. Følg instruksjonene for å oppdatere posisjonene for venstre hånd, etterfulgt av høyre hånd.

Oppdater begge håndpunktposisjonene:

1. Mens TalkBack-punktskrifttastaturet er på, holder du inne punkt 1, 2, 3, 4, 5 og 6 i omtrent tre sekunder.
  2. Telefonen spiller av en lyd når punktene oppdateres.
  3. Fortsett å holde inne alle de seks punktene til du mottar bekreftelse på at punktposisjonene er oppdatert.

Liste over bevegelser for punktskrifttastaturet

Grunnleggende kontroller

Handling Bevegelse
Legg til mellomrom Sveip til høyre med én finger
Tilbaketast Sveip til venstre med én finger
Slett ord Sveip til venstre med to fingre
Ny linje Sveip til høyre med to fingre
Gå bakover etter valgt granularitet Sveip opp med én finger
Gå fremover med valgt granularitet Sveip ned med én finger
Skjul tastaturet Sveip ned med to fingre
Bytt til neste tastatur Sveip ned med tre fingre
Send inn tekst Sveip opp med to fingre
Hjelp og andre alternativer Sveip opp med tre fingre

Markørbevegelse

Handling Første bevegelse Andre bevegelse
Forrige tegn Hold punkt 3 og sveip opp med en annen finger Hold punkt 6 og sveip opp med en annen finger
Neste tegn Hold punkt 3 og sveip ned med en annen finger Hold punkt 6 og sveip ned med en annen finger
Forrige ord Hold punkt 2 og sveip opp med en annen finger Hold punkt 5 og sveip opp med en annen finger
Neste ord Hold punkt 2 og sveip ned med en annen finger Hold punkt 5 og sveip ned med en annen finger
Forrige linje Hold punkt 1 og sveip opp med en annen finger Hold punkt 4 og sveip opp med en annen finger
Neste linje Hold punkt 1 og sveip ned med en annen finger Hold punkt 4 og sveip ned med en annen finger
Gå til begynnelsen av teksten Hold punkt 1 og 2 og sveip opp med en annen finger Hold punkt 4 og 5 og sveip opp med en annen finger
Gå til slutten av teksten Hold punkt 1 og 2 og sveip ned med en annen finger Hold punkt 4 og 5 og sveip ned med en annen finger
Forrige detaljnivå Sveip til venstre med tre fingre
Neste detaljnivå Sveip til høyre med tre fingre

Merket tekst

Handling Første bevegelse Andre bevegelse
Velg forrige tegn Hold punkt 3 og sveip opp med to fingre Hold punkt 6 og sveip opp med to fingre
Velg neste tegn Hold punkt 3 og sveip ned med to fingre Hold punkt 6 og sveip ned med to fingre
Velg forrige ord Hold punkt 2 og sveip opp med to fingre Hold punkt 5 og sveip opp med to fingre
Velg neste ord Hold punkt 2 og sveip ned med to fingre Hold punkt 5 og sveip ned med to fingre
Merk alt Hold punkt 1 og sveip til venstre med tre fingre Hold punkt 4 og sveip til venstre med tre fingre
Kopiér Hold punkt 1 og sveip ned med tre fingre Hold punkt 4 og sveip ned med tre fingre
Klipp ut Hold punkt 1 og sveip opp med tre fingre Hold punkt 4 og sveip opp med tre fingre
Lim inn Hold punkt 1 og sveip til høyre med tre fingre Hold punkt 4 og sveip til høyre med tre fingre

Korrekturlesing av tekst

Handling Bevegelse
Gå til neste korrekturforslag Sveip ned med én finger
Gå til forrige korrekturforslag Sveip opp med én finger
Gå til neste foreslåtte korrigering Sveip til høyre med én finger
Gå til forrige foreslåtte korrigering Sveip til venstre med én finger
Sett inn forslag Sveip til høyre med to fingre
Angre forslaget Sveip til venstre med to fingre

Tips: For å starte eller avslutte korrekturlesingsmodus, sveip mot venstre eller høyre med tre fingre for å bytte til alternativet for korrekturlesing.

Hvis du trenger mer hjelp med TalkBack, kan du kontakte Google brukerstøtte for personer med nedsatt funksjonsevne.