Esteettömyystilan pikanäppäinten käyttö

Osa näistä ohjeista koskee vain Android 11.0:aa tai sitä uudempia versioita. Lue lisää Android-version tarkistamisesta.

Esteettömyystilan pikanäppäimien avulla voit nopeasti laittaa esteettömyyssovelluksia päälle tai vaihtaa sovelluksesta toiseen. Voit valita jokaiselle esteettömyyssovellukselle haluamasi pikanäppäimen.

Vaihe 1: Esteettömyystilan pikanäppäinten käyttöönotto

Voit valita Android-laitteella käyttämillesi esteettömyyssovelluksille niin monta pikanäppäintä kuin haluat.

1. Avaa laitteen Asetukset-sovellus   Asetukset-sovellus
  2. Valitse Esteettömyys.
  3. Valitse sovellus, jota haluat käyttää pikanäppäimellä.
  4. Valitse pikanäppäimen asetus, esimerkiksi TalkBack-pikanäppäin tai Suurennuksen pikanäppäin.
  5. Valitse pikanäppäin:
    • Napauta esteettömyyspainiketta: Napauta näytön alareunassa olevaa esteettömyyspainiketta
    • Paina äänenvoimakkuuspainikkeita pitkään: Paina molempia äänenvoimakkuuspainikkeita pitkään
    • Pyyhkäise kahdella sormella alareunasta ylöspäin (tai kolmella sormella, jos TalkBack on päällä)
    • Kolmoisnapauta näyttöä (käytössä vain Suurennuksella)
  6. Valitse Tallenna.

Valinnainen: Laitteen navigointi painikkeilla tai eleillä

Useimmilla laitteilla voit valita, käytätkö kolmen painikkeen navigointia vai eleillä navigointia. Esteettömyyspainikkeen pikanäppäin (Esteettömyys) on käytettävissä vain, kun kolmen painikkeen navigointi on käytössä. Kahden sormen pyyhkäisy ‑pikanäppäin (tai kolmen sormen, jos TalkBack on käytössä) on käytettävissä vain, kun eleillä navigointi on käytössä.

Näin voit muuttaa järjestelmän navigointitapaa:

1. Avaa laitteen Asetukset-sovellus Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Järjestelmä ja sitten Eleet ja sitten Järjestelmän navigointi.
  3. Valitse uusi navigointitapa.

Jos et löydä esteettömyyspainiketta tai et voi käyttää eleillä navigointia, pyydä laitteen valmistajalta lisätietoja navigointipainikkeiden tuomisesta näkyviin.

Vaihe 2: Esteettömyystilan pikanäppäinten käyttö

Kun olet laittanut esteettömyyden pikanäppäimet päälle, voit käynnistää niillä esteettömyyssovelluksia tai vaihtaa sovelluksesta toiseen. Katso alla olevia pikanäppäinvinkkejä.

Napauta esteettömyyspainiketta

• Sovelluksen käynnistäminen: Napauta siirtymispalkissa esteettömyyspainiketta Esteettömyys.
  • Sovelluksesta toiseen vaihtaminen: Jos olet määrittänyt useamman sovelluksen käyttämään esteettömyyspainiketta, kosketa pitkään esteettömyyspainiketta Esteettömyys. Valitse uusi sovellus valikosta.

Kahden sormen pyyhkäisy alareunasta ylös (kolmen sormen pyyhkäisy, jos TalkBack on käytössä)

• Käynnistä sovellus: Pyyhkäise näytön alareunasta ylöspäin kahdella sormella (tai kolmella sormella, jos TalkBack on käytössä).
  • Sovelluksesta toiseen vaihtaminen: Jos olet määrittänyt useamman sovelluksen käyttämään esteettömyyspainiketta, pyyhkäise ylöspäin kahdella sormella (tai kolmella sormella, jos TalkBack on käytössä), pidä sormia paikallaan ja nosta ne sitten näytöltä. Valitse uusi sovellus valikosta.

Äänenvoimakkuuspikanäppäin

• Käynnistä sovellus: Paina pitkään molempia äänenvoimakkuuspainikkeita.
  • Sovelluksesta toiseen vaihtaminen: Paina pitkään molempia äänenvoimakkuuspainikkeita. Kun pikanäppäinvalikko avautuu, valitse sovellus, jota haluat käyttää.
  • Valitse, mitkä sovellukset käynnistyvät äänenvoimakkuuspikanäppäimellä: Paina pitkään molempia äänenvoimakkuuspainikkeita. Kun pikanäppäinvalikko avautuu, valitse Muokkaa pikanäppäimiä. Valitse pikanäppäinten kanssa käytettävät ominaisuudet ja valitse Valmis.

Äänenvoimakkuuspikanäppäimen käyttö lukitusnäytöltä

Voit määrittää, että lukitusnäytöllä esteettömyysominaisuuden voi laittaa päälle äänenvoimakkuuspikanäppäimellä. Voit sallia äänenvoimakkuuspikanäppäimen toiminnan lukitusnäytöllä.

1. Avaa laitteen Asetukset-sovellus Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Esteettömyys.
  3. Valitse Kokeellinen-kohdasta Pikakuvake lukitusnäytöllä

Kehittäjät: esteettömyyspainikkeen lisääminen

Katso, miten voit käyttää Esteettömyyspainiketta esteettömyyspalvelussasi.