Selecteer om uitgesproken te worden

U kunt items op uw scherm selecteren om ze hardop te laten voorlezen of beschrijven met de functie 'Selecteer om uitgesproken te worden' voor Android.

Sommige van deze informatie is alleen van toepassing op apparaten met Android 9.0 en hoger. Meer informatie over het controleren van uw Android-versie.

Stap 1: 'Selecteer om uitgesproken te worden' inschakelen

1. Open de app Instellingen Instellingen-app op uw apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en tik vervolgens op Selecteer om uitgesproken te worden.
    • Opmerking: Als u 'Selecteer om uitgesproken te worden' niet ziet, gaat u naar Google Play om de nieuwste versie van Android Accessibility Suite te downloaden. Vervolgens probeert u deze stappen opnieuw.
  3. Schakel bovenaan Selecteer om uitgesproken te worden in.

Opmerking: U kunt de sneltoets via de volumeknop instellen om 'Selecteer om uitgesproken te worden' in te schakelen. Houd de volumetoetsen gedurende drie seconden ingedrukt om 'Selecteer om uitgesproken te worden' in te schakelen.

Stap 2: 'Selecteer om uitgesproken te worden' gebruiken

Beschrijvingen horen van wat er op het scherm staat

1. Tik op de knop Toegankelijkheid Toegankelijkheid.
    • Opmerking: Als er geen knop Toegankelijkheid op uw scherm wordt weergegeven, tikt u op Selecteer om uitgesproken te worden Selecteer om uitgesproken te worden of bekijkt u meer informatie over hoe u de knop Toegankelijkheid kunt vinden. Als u meerdere toegankelijkheidstools heeft ingeschakeld die de knop Toegankelijkheid gebruiken, tikt u op de knop en houdt u deze vast om te schakelen tussen de tools.
  2. Tik op een item op uw scherm, zoals tekst of een afbeelding.
  3. Sleep uw vinger over het scherm om meerdere items te horen.
  4. Als u alles wilt horen, tikt u op Afspelen Afspelen.
    • Tip: Wanneer de speler is geopend, kunt u de knoppen voor afspelen en onderbreken, vooruit- en terugspoelen en de snelheid verhogen of verlagen gebruiken.

Uw camera richten op afbeeldingen of tekst

U kunt uw camera op afbeeldingen of tekst richten om ze hardop te laten voorlezen of beschrijven met OCR.

Deze functie is beschikbaar voor het Catalaans, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Hongaars, Italiaans, Latijn, Nederlands, Noors, Pools, Portugees, Roemeens, Spaans, Tagalog, Turks en Zweeds.

1. Tik op de Google Camera-app Google Camera.
  2. Richt de camera op een afbeelding of tekst.
  3. Tik op de knop Toegankelijkheid Toegankelijkheid.
    • Opmerking: Als er geen knop Toegankelijkheid op uw scherm wordt weergegeven, tikt u op Selecteer om uitgesproken te worden Selecteer om uitgesproken te worden of bekijkt u meer informatie over hoe u de knop Toegankelijkheid kunt vinden. Als u meerdere toegankelijkheidstools heeft ingeschakeld die de knop Toegankelijkheid gebruiken, tikt u op de knop en houdt u deze vast om te schakelen tussen de tools.
  4. Sleep met uw vinger over het scherm om de tekst te markeren die u wilt lezen.

Multitasken terwijl u leest

U kunt andere acties uitvoeren terwijl 'Selecteer om uitgesproken te worden' op de achtergrond voorleest. Scroll bijvoorbeeld omlaag of schakel over naar een andere app terwijl 'Selecteer om uitgesproken te worden' blijft voorlezen.

Multitasken inschakelen:

1. Open de app Instellingen Instellingen-app op uw apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en tik vervolgens op Selecteer om uitgesproken te worden.
  3. Tik op Instellingen.
  4. Schakel bovenaan Multitasken in.

Opmerking: De functie 'Selecteer om uitgesproken te worden' werkt mogelijk niet met alle browsers.