'Selecteer om uitgesproken te worden' gebruiken

Sommige van deze stappen werken alleen in Android 11.0 en hoger. Meer informatie over hoe je je Android-versie checkt.

Je kunt items op het scherm selecteren om ze hardop te laten voorlezen of beschrijven met de Android-functie Selecteer om uitgesproken te worden.

Stap 1: 'Selecteer om uitgesproken te worden' inschakelen

1. Open de app Instellingen Instellingen-app op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en daarna op Selecteer om uitgesproken te worden.
    • Opmerking: Als je Selecteer om uitgesproken te worden niet ziet, ga je naar Google Play om de nieuwste versie van Android Toegankelijkheidstools te downloaden. Probeer deze stappen daarna opnieuw.
  3. Schakel Snelkoppeling voor 'Selecteer om uitgesproken te worden' in.
  4. Optioneel: Tik op Snelkoppeling voor 'Selecteer om uitgesproken te worden' om je snelkoppeling te wijzigen. Meer informatie over snelkoppelingen voor toegankelijkheid

Stap 2: 'Selecteer om uitgesproken te worden' gebruiken

Beschrijvingen horen van wat er op het scherm staat

1. Als je Selecteer om uitgesproken te worden wilt starten, gebruik je de snelkoppeling Selecteer om uitgesproken te worden: swipe met 2 vingers omhoog (met 3 vingers als TalkBack aanstaat) of tik op de knop Toegankelijkheid Toegankelijkheid.
  2. Tik op een item op je scherm, zoals tekst of een afbeelding.
  3. Sleep een vinger over het scherm om meerdere items te horen.
  4. Als je alles wilt horen, tik je op Afspelen Afspelen.
    • Tip: Als de speler is geopend, kun je de knoppen voor afspelen en pauzeren, vooruit- en terugspoelen en de snelheid verhogen of verlagen gebruiken.

Geselecteerde tekst laten voorlezen

Je apparaat kan tekst hardop voorlezen op webpagina's en in apps die geselecteerde tekst ondersteunen. Je hoeft Selecteer om uitgesproken te worden niet aan te zetten om deze functie te gebruiken.

Belangrijk: Deze functie werkt alleen voor tekst die kan worden gelezen, zoals tekst van een webpagina.

1. Selecteer de tekst die je wilt laten voorlezen.
  2. Tik in het pop-upmenu op Meer en dan Voorlezen.

Je camera richten op afbeeldingen of tekst

Je kunt je camera op afbeeldingen of tekst richten om ze hardop te laten voorlezen of beschrijven met OCR.

Deze functie is beschikbaar voor het Catalaans, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Hongaars, Italiaans, Latijn, Nederlands, Noors, Pools, Portugees, Roemeens, Spaans, Tagalog, Turks en Zweeds.

1. Tik op de Google Camera-app Google Camera.
  2. Richt de camera op een afbeelding of tekst.
  3. Als je Selecteer om uitgesproken te worden wilt starten, gebruik je de snelkoppeling Selecteer om uitgesproken te worden: swipe met 2 vingers omhoog (met 3 vingers als TalkBack aanstaat) of tik op de knop Toegankelijkheid Toegankelijkheid.
  4. Sleep met je vinger over het scherm om de tekst te markeren die je wilt lezen.

Op de achtergrond voorlezen

Je kunt andere acties uitvoeren terwijl 'Selecteer om uitgesproken te worden' op de achtergrond voorleest. Scroll bijvoorbeeld omlaag of schakel over naar een andere app terwijl 'Selecteer om uitgesproken te worden' blijft voorlezen.

'Selecteer om uitgesproken te worden' op de achtergrond laten voorlezen:

1. Open de app Instellingen Instellingen-app op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en tik vervolgens op Selecteer om uitgesproken te worden.
  3. Tik op Instellingen.
  4. Zet bovenaan Op achtergrond lezen aan.

Tip: Selecteer om uitgesproken te worden werkt misschien niet met elke mobiele webbrowser.

Hulp vragen

Neem contact op met het Google-supportteam voor gebruikers met een beperking voor meer hulp bij toegankelijkheid in Android.