Muokattavat View-tunnisteet

Muokattavien kohteiden ansiosta käyttäjät voivat kirjoittaa sovellukseen tekstiä. Jokaisella muokattavalla kohteella pitäisi olla sen tarkoituksen kertova tunniste.

Android-kehittäjille on tarjolla useita tapoja merkitä View-elementtejä sovelluksen käyttöliittymässä. Osa merkintätavoista voi parantaa käyttöliittymän muokattavien elementtien saavutettavuutta.

Käyttöönotto

Voit lisätä android:hint-määritteen muokattavaan EditText- tai TextView-elementtiin, jos haluat, että tyhjän kohteen kohdalla näkyy kuvaava tekstitunniste.

<EditText
    android:id="@+id/email_subject"
    android:layout_width="wrap_content"
    android:layout_height="wrap_content"
    android:hint="@string/email_subject_hint" />

Jos sovelluksen käyttöliittymässä muokattavan kohteen tekstitunniste näkyy jo valmiiksi, lisää View-tunnisteelle android:labelFor‑määrite osoittaaksesi, mitä kohdetta tunniste kuvaa.

<LinearLayout
    android:layout_width="match_parent"
    android:layout_height="match_parent"
    android:orientation="vertical">
    <TextView
        android:layout_width="match_parent"
        android:layout_height="wrap_content"
        android:text="@string/email_subject_label"
        android:labelFor="@id/email_subject" />
    <EditText
        android:id="@+id/email_subject"
        android:layout_width="wrap_content"
        android:layout_height="wrap_content" />
</LinearLayout>

Vinkki: Android Design ‑tukikirjaston TextInputLayout tarjoaa kätevän tavan EditText-elementin ja siihen liittyvän tekstitunnisteen hallinnointiin. Se myös toimii hyvin Androidin saavutettavuuspalvelujen kanssa.

Jos lisäät EditText-elementille tai muokattavalle TextView-elementille android:contentDescription-määritteen, saavutettavuuspalvelu ei välttämättä voi kuvailla tai käyttää käyttäjän kohteeseen kirjoittamaa tekstiä eikä siirtyä kohdasta toiseen.

Suunnittelu

Kun käyttäjät siirtyvät muokattaviin kohteisiin näytönlukuohjelmalla, käyttöliittymä toimii parhaiten, kun siinä on toteutettu nämä saavutettavuusominaisuudet:

• Jos muokattava kenttä on tyhjä, sillä on kuvaava tunniste, jonka näytönlukuohjelma lukee ääneen.
  • Jos käyttäjä on lisännyt muokattavaan kenttään tekstiä, näytönlukuohjelma lukee ääneen sekä kuvaavan tunnisteen että tekstin.

Pienemmällä tarkkuudella, esimerkiksi merkki kerrallaan siirryttäessä, näytönlukuohjelma lukee ääneen lisätyn tekstin tai vihjeen, jos kenttä on tyhjä.

Testaus

Näin vahvistat manuaalisesti, että sovelluksen muokattavilla kohteilla on oikeat tunnisteet:

1. Ota TalkBack käyttöön.
  2. Siirrä sovelluksessa saavutettavuuskohdistus tyhjään muokattavaan kohteeseen.
    • Tarkista, onko TalkBackin ääneen puhutulla kuvauksella tai tyhjällä muokattavalla kohteella tunniste ja vastaavatko tunnisteet sovelluksen visuaalisia tunnisteita.
  3. Kirjoita tekstiä muokattavaan kohteeseen.
  4. Siirrä saavutettavuuskohdistus muokattavaan kohteeseen.
    • Jos haluat tarkistaa, sisältääkö ääneen puhuttu kuvaus kirjoittamasi tekstin, kuuntele TalkBackin kuvaus muokattavasta kohteesta.

Androidin automaattiset testaustyökalut voivat havaita muokattavista kohteista contentDescription-elementtejä, jotka eivät ole tyhjiä. Voit testata sovellusta laitteella manuaalisesti Androidin Accessibility Scannerilla. Automaattisten testien suorittamiseksi laita Espresson ja Robolectricin saavutettavuustarkistukset päälle.