Kom igång med Tillgångstestaren

När du utformar och utvecklar en Android-app kan Tillgångstestaren hjälpa dig att förbättra den för användarna.

Tillgångstestaren skannar skärmen och ger förslag på hur appens tillgänglighet kan förbättras utifrån följande:

• Innehållsetikett
  • Den tryckbara vyns storlek
  • Klickbara objekt
  • Text- och bildkontrast

Viktigt! Tillgångstestaren ersätter inte manuella tester och garanterar inte tillgängligheten i appen.

Steg 1: Installera och aktivera Tillgångstestaren

Tillgångstestaren finns för telefoner och surfplattor med Android 6.0 eller senare. Ta reda på vilken version av Android du har.

1. Ladda ned Tillgångstestaren från Google Play.
  2. Öppna Tillgångstestaren Accessibility Scanner.
  3. Aktivera Tillgångstestaren enligt anvisningarna i appen Inställningar på enheten.
  4. Tryck på Tillgänglighet följt av Tillgångstestare följt av Använd tjänsten.
    • Du kan inaktivera Tillgångstestaren genom att återgå till Inställningar följt av Tillgänglighetföljt avTillgångstestare.

Steg 2: Skanna appen

Du kan skanna en översiktsbild av appen eller en serie skärmar när du interagerar med appen.

Skanna en inspelning

Du kan skanna ett arbetsflöde eller en uppgift i appen. Med det här alternativet registreras och analyseras elementen på skärmen när du använder och navigerar i appen.

Obs! Inspelningen består av en serie skärmbilder och omfattar inte video eller ljud. Inspelningen finns kvar på enheten och delas aldrig med Google.

Så här skannar du en inspelning:

1. Öppna appen.
  2. Tryck på Tillgångstestare .
  3. Tryck på Spela in Videokamera.
  4. Använd appen.
    • Om du öppnar en annan app pausas inspelningen under tiden.

Så här stoppar du en inspelning:

1. Öppna aviseringarna genom att svepa nedåt från skärmens överkant. Du kan även öppna en annan app.
  2. Tryck på Tillgångstestaren spelar in.
  3. Tryck på Stopp .

Skanna en översiktsbild

Så här skannar du en enskild skärm i appen:

1. Öppna appen.
  2. Tryck på Tillgångstestaren .
  3. Tryck på Översiktsbild Välj bild.

Granska resultatet av en skanning

När du har skannat en inspelning eller översiktsbild visas en eller flera skärmbilder av appen i Tillgångstestaren. Skanningsresultatet visas i orange rektanglar på skärmbilderna.

• Om du vill se information trycker du på det markerade området. Om det finns flera resultat på skärmen trycker du på Nästa Nästa.
  • Se en fullständig lista med resultaten från alla skärmbilder: Tryck på Lista följt av Visa efter skärm eller Visa efter kategori.
  • Dela resultat: Tryck på Dela .

Om du har skannat en inspelning eller har fler än en skärmbild:

• Navigera mellan skärmbilder: Tryck på en skärmbild i snurran högst upp. Du kan även trycka på Nästa Nästa.
  • Om du vill visa ett rutnät med alla skärmbilder trycker du på Bibliotek .

Tips! Om ett resursnamn är för långt för att få plats på skärmen trycker du länge på resursnamnet för att scrolla på det.

Skanna säkra fönster

Om en app har ett fönster som markerats som ”säkert” (med WindowManager.LayoutParams.FLAG_SECURE) kan Tillgångstestaren inte ta en skärmbild av det eller kontrollera färgkontrasten. För sådana fönster visas en svart skärm efter skanningen. Du kan fortfarande gå igenom skanningsresultatet och se om det finns andra förbättringsmöjligheter.

Ändra gränsvärden för kontrast och storlek på tryckområden

Du kan ändra gränsvärden som används i skannern för kontrastförhållanden och storlek på tryckbara vyer.

1. Öppna appmenyn på enheten.
  2. Tryck på Tillgångstestare Accessibility Scanner följt av Inställningar Inställningar.
  3. Visa eller ändra inställningarna:
    • Textkontrast: Ange en ny minimigräns för färgkontrasten på text.
    • Bildkontrast: Ange en ny minimigräns för färgkontrasten på bilder.
    • Den tryckbara vyns storlek: Ange en ny minimigräns för tryckområdets storlek.

Redigera resultat om kontrastförhållandet

Tillgångstestaren beräknar kontrastförhållandet utifrån förgrunds- och bakgrundsfärgen. Du kan ändra förgrunds- eller bakgrundsfärg.

1. Öppna appmenyn på enheten.
  2. Tryck på Tillgångstestaren Accessibility Scanner.
  3. Tryck på en skanning med ett förslag som gäller färgkontrasten följt av Redigera färger.
  4. Tryck på Förgrund eller Bakgrund under skärmbilden.
  5. Så här ändrar du förgrunds- eller bakgrundsfärgen:
    • Dra markeringsramen till en annan del av skärmbilden.
    • Tryck på en av de föreslagna färgerna längst ned.
  6. Tryck på Använd.

Tips! Du flyttar markeringsramen genom att trycka på pilarna på sidan. Tryck länge på pilarna om du vill göra större justeringar.

Dela resultaten av skanningen

Du kan dela resultaten med andra, till exempel andra teammedlemmar.

Dela resultaten direkt:

1. Gör en skanning.
  2. Tryck på Dela .
  3. Välj hur resultaten ska delas.

Obs! Om du vill dela resultaten för ett enskilt objekt trycker du på Dela när objektet visas.

Dela resultaten senare:

1. Öppna appmenyn på enheten.
  2. Tryck på Tillgångstestaren Accessibility Scanner.
  3. Tryck på skanningen följt av Dela .
  4. Välj hur resultaten ska delas.

Hantera tidigare skanningar

Byta namn på en skanning

1. Öppna appmenyn på enheten.
  2. Tryck på Tillgångstestaren Accessibility Scanner.
  3. Tryck på en skanning följt av Mer Mer följt av Byt titel.
  4. Skapa en titel.
  5. Tryck på Ändra namn.

Lägg till en beskrivning

1. Öppna appmenyn på enheten.
  2. Tryck på Tillgångstestaren Accessibility Scanner.
  3. Tryck på en skanning följt av Mer Mer följt av Redigera beskrivning.
  4. Lägg till en beskrivning.
  5. Tryck på Spara.

Radera en skanning

1. Öppna appmenyn på enheten.
  2. Tryck på Tillgångstestaren Accessibility Scanner.
  3. Tryck på en skanning följt av Mer Mer följt av Ta bort skanning följt av Radera.

Få hjälp eller skicka feedback

Om du vill ha hjälp eller skicka feedback om Tillgångstestaren trycker du på Hjälp och feedback i appen.