Kom igång med Tillgångstestaren

När du utformar och utvecklar en Android-app kan Tillgångstestaren identifiera hur du kan förbättra appen för användarna.

Tillgångstestaren skannar din skärm och ger förslag på hur du förbättrar åtkomligheten till din app baserat på följande:

• Innehållsetiketter
  • Den tryckbara vyns storlek
  • Klickbara objekt
  • Text- och bildkontrast

Obs! Tillgångstestaren ersätter inte manuella tester och garanterar inte appens åtkomlighet.

Steg 1: Installera och aktivera Tillgångstestaren

Tillgångstestaren är tillgänglig för telefoner och surfplattor med Android 6.0 eller senare. Ta reda på vilken version av Android du har.

Börja med att hämta Tillgångstestaren från Google Play.

När du öppnar Tillgångstestaren blir du ombedd att aktivera den i enhetens inställningar.

1. Öppna Inställningar följt av Tillgänglighet och leta efter Tillgångstestaren.
  2. Aktivera reglaget för Tillgångstestaren.

Du kan när som helst inaktivera Tillgångstestaren genom att öppna Inställningar följt av Tillgänglighet följt av Tillgångstestaren.

Steg 2: Skanna appen

Gör så här när du vill skanna appen:

1. Öppna appen.
  2. Tryck på Tillgångstestare .
  3. Du ser en skärmdump av appen med kommentarer om eventuella förbättringar. Tryck på listan om du vill se en fullständig resultatlista.

Obs!

• Om du använder TalkBack använder du Explore by Touch när du vill hitta knappen Tillgångstestaren.
  • Om du ser en svart skärm när du har skannat är det ett säkert fönster. Om fönstret säkras med WindowManager.LayoutParams.FLAG_SECURE (oftast i appar som hanterar finansiella eller personliga uppgifter) kan Tillgångstestaren inte ta en bild av skärmen eller bestämma färgkontrast. Men du kan fortfarande gå igenom skanningsresultaten om du vill hitta andra förbättringsmöjligheter.

Anpassa inställningarna

Du kan justera gränsvärdena som Tillgångstestaren använder för kontrastförhållande och den tryckbara vyns storlek.

1. Tryck på Start Startsida längst ned på skärmen.
  2. På Pixel-mobiler sveper du uppåt från skärmens nederkant. På andra enheter trycker du på Alla appar Menyn Appar.
  3. Tryck på Tillgångstestare Accessibility Scanner.
  4. Tryck på Inställningar Inställningar.

På inställningsskärmen kan du ändra följande:

• Kontrastförhållande: Ange en ny minimigräns för text- och bildkontrast.
  • Den tryckbara vyns storlek: Ange en ny minimigräns för den tryckbara vyns storlek.

Dela resultat

Du kan även dela fullständiga eller särskilda resultat med till exempel teammedlemmar. Gör så här om du vill dela resultat:

1. När du har skannat appen trycker du på Dela .
  2. Välj hur du vill dela zip-filen med resultaten och skärmdumparna.

Obs! Du kan dela resultat för ett enskilt objekt genom att trycka på Dela när du visar objektet.

Visa tidigare skanningar

När du har skannat en skärm visar Tillgångstestaren en lista över tidigare skanningar. I listan finns namnet och ikonen för appen du skannade tillsammans med tid och datum för skanningen. Tryck på den skanning du vill se uppgifter om.

Hjälp och feedback

Hitta dokumentation eller skicka feedback om Tillgångstestaren genom att välja Hjälp och feedback i appen.