Flytta mellan objekt på startskärmen med TalkBack

Startskärmen visas när du startar eller låser upp enheten.

Så här hittar du startskärmen:

• På de flesta enheter: Svep uppåt och sedan åt vänster i en rörelse.
  • Med navigering med rörelser: Svep uppåt med två fingrar från skärmens nederkant.
  • Om enheten har en fysisk hemknapp: Tryck på hemknappen.
  • På de flesta enheter: Svep uppåt och sedan åt vänster i en rörelse.

Steg 1: Lås upp enheten

Om du har ställt in ett lösenord eller en pinkod på enheten kan du låsa upp den på flera sätt:

• Svep uppåt med två fingrar från skärmens nederkant.
  • Använd fingeravtryckssensorn eller ansiktslåset.
  • Explore by touch.
    • Leta upp knappen Lås upp mitt på skärmen nedtill och tryck sedan snabbt två gånger.

Steg 2: Flytta mellan objekt på startskärmen

Obs! De här anvisningarna gäller Pixel. På andra enheter kan startskärmen variera beroende på enhetens tillverkare eller Home-appen.

Använda startskärmen

Utforska genom att svepa

1. Du flyttar mellan objekt på startskärmen genom att svepa åt vänster eller höger.
  2. Fokusera på det önskade objektet.
    • När du navigerar beskriver TalkBack vad som är i fokus.
  3. Tryck snabbt två gånger var som helst på skärmen.

Explore by touch

1. Tryck på skärmen med ett finger.
  2. Dra fingret över skärmen tills det önskade objektet har fokus.
  3. Tryck snabbt två gånger var som helst på skärmen.

Tips! Om du har mer än en startskärm kan du byta mellan dem. Svep med två fingrar åt vänster eller höger för att byta skärm. TalkBack beskriver vilken skärm du befinner dig på, till exempel ”Startskärm 1 av 3”.

Startskärmens delar

Statusfält

Högst upp på skärmen visas information som tid, aviseringar, batteristatus, Wi-Fi och Bluetooth. Statusfältet kan döljas när appen är i helskärmsläge. Om statusfältet är dolt och du vill se det igen öppnar du Aviseringar.

Tips! Om statusfältet har fokus flyttar du fokus genom att trycka på en annan del av skärmen.

Sökfält

På vissa Android-enheter finns ett sökfält på startskärmen så att du kan söka på webben utan en separat app. Om det inte finns något sökfält på enheten automatiskt kan du lägga till det som en widget.

Aviseringar

Aviseringar visar information från systemet eller apparna, till exempel kalenderhändelser, missade samtal eller nyhetsuppdateringar. Aviseringarna visas i statusfältet. Öppna aviseringarna genom att svepa uppifrån och ned med två fingrar på skärmen. Stäng aviseringarna genom att svepa uppåt med två fingrar.

Appar

Du kan öppna appar med ikonerna på enheten. Om du exempelvis vill öppna Gmail väljer du Gmail-ikonen och trycker sedan snabbt två gånger. En del appar finns på startskärmen och vissa finns i avsnittet med appar.

Använda och utforska dina appar:

• Hitta appar på startskärmen: Dra fingret över skärmen.
  • Öppna en app som har fokus: Tryck snabbt två gånger var som helst på skärmen.
  • Utforska alla appar på enheten: Svep uppåt med två fingrar för att öppna panelen med appar.
  • Lägga till en app på startskärmen: Tryck på appen för att fokusera på den. Tryck sedan snabbt två gånger och håll kvar. Dra fingret dit du vill placera appen.
    • Du kan också trycka snabbt två gånger och hålla kvar tills menyn visas. Sedan väljer du Lägg till på startskärmen.
  • Ta bort en app från startskärmen: Välj appen och öppna sedan TalkBack-menyn. Välj Åtgärder följt av Ta bort.
    • Det här avinstallerar inte appen.
Mappar

Mappar är appsamlingar som du kan lägga till på startskärmen. En Google Play-mapp kan till exempel innehålla appar som Play Musik, Play Böcker och Play Filmer. Om du vill utforska en mapp öppnar du den och flyttar fingret över skärmen. Om du vill skapa en ny mapp placerar du en app på en annan.

Widgetar

Widgetar är genvägar på startsidan som hjälper dig att få information eller utföra uppgifter. Med widgeten Kalender kan du till exempel få kommande händelser på startskärmen.

Så här lägger du till en widget:

1. På startskärmen flyttar du fokus till applistan.
    • Tryck inte snabbt två gånger.
  2. Öppna TalkBack-menyn.
    • På enheter med stöd för rörelser med flera fingrar: Tryck med tre fingrar. Eller så sveper du nedåt och sedan åt höger i en rörelse.
    • På enheter utan stöd för rörelser med flera fingrar (på äldre versioner än Android R med TalkBack 9.1): Svep nedåt och sedan åt höger i en rörelse.
  3. Välj Åtgärderföljt av Widget.
  4. Leta reda på en widget genom att svepa åt höger eller vänster eller med Explore by touch.
  5. Tryck snabbt två gånger och håll kvar om du vill lägga till widgeten som har fokus.
  6. Dra widgeten dit du vill placera den.

Så här tar du bort en widget:

1. Flytta fokus till widgeten på startskärmen.
  2. Öppna TalkBack-menyn.
    • På enheter med stöd för rörelser med flera fingrar: Tryck med tre fingrar. Eller så sveper du nedåt och sedan åt höger i en rörelse.
    • På enheter utan stöd för rörelser med flera fingrar (på äldre versioner än Android R med TalkBack 9.1): Svep nedåt och sedan åt höger i en rörelse.
  3. Välj Åtgärder följt av Ta bort.

Om du behöver mer hjälp med TalkBack kontaktar du Googles support för kunder med funktionsnedsättning.