Navigeren op het startscherm met TalkBack

Het startscherm wordt getoond als je je apparaat aanzet of ontgrendelt.

Zo vind je het startscherm:

• Op de meeste apparaten: Swipe in één beweging omhoog en dan naar links.
  • Met navigatie met gebaren: Swipe met 2 vingers omhoog vanaf de onderkant van het scherm.
  • Als het apparaat een fysieke startknop heeft:Druk op Home.
  • Op de meeste apparaten: Swipe in één beweging omhoog en dan naar links.

Stap 1: Ontgrendel je apparaat

Als je een wachtwoord of pincode hebt ingesteld voor je apparaat, kun je dit op verschillende manieren ontgrendelen:

• Swipe vanaf de onderkant van het vergrendelingsscherm met 2 vingers omhoog.
  • Gebruik de vingerafdruksensor of ontgrendelen via gezichtsherkenning.
  • Gebruik Verkennen via aanraking.
    • Dubbeltik op de vergrendelingsknop in het midden onderaan het scherm.

Stap 2: Navigeer op het startscherm

Belangrijk: Deze instructies zijn voor de Pixel. Op andere apparaten kan je startscherm variëren, afhankelijk van de fabrikant van het apparaat of de Home-app.

Het startscherm gebruiken

Verkennen via swipen

1. Swipe naar links of rechts om verschillende items op het startscherm te tonen.
  2. Plaats de focus op het gewenste item.
    • Tijdens de navigatie laat TalkBack weten waar de focus is.
  3. Dubbeltik op een willekeurige plek op het scherm.

Verkennen via aanraking

1. Raak het scherm met één vinger aan.
  2. Sleep je vinger over de items tot de focus op het gewenste item is geplaatst.
  3. Dubbeltik op een willekeurige plek op het scherm.

Tip: Als je meer dan één startscherm hebt, kun je tussen deze startschermen schakelen. Als je wilt schakelen tussen schermen, swipe je met 2 vingers naar links of rechts. TalkBack laat je weten welk scherm wordt getoond, bijvoorbeeld Startscherm 1 van 3.

Onderdelen van het startscherm

Statusbalk

Bovenaan het scherm kun je informatie bekijken, zoals tijd, meldingen, batterijstatus, wifi of bluetooth. De statusbalk kan worden verborgen als een app op volledig scherm wordt getoond. Als de statusbalk is verborgen en je deze wilt bekijken, open je Meldingen.

Tip: Als de focus op de statusbalk is geplaatst, tik je op een ander gedeelte van het scherm om de focus te verplaatsen.

Zoekbalk

Sommige Android-apparaten bieden een zoekbalk op het startscherm zodat je op internet kunt zoeken zonder een afzonderlijke app. Als er niet automatisch een zoekbalk op je apparaat wordt getoond, kun je deze als widget toevoegen.

Meldingen

In Meldingen zie je informatie van je systeem of apps, zoals agenda-afspraken, gemiste gesprekken of nieuwsupdates. Je vindt meldingen in de statusbalk. Je kunt de meldingen openen door met 2 vingers vanaf de bovenkant van het scherm omlaag te swipen. Swipe met 2 vingers omhoog om meldingen te sluiten.

Apps

Je kunt apps openen via de iconen op je apparaat. Als je bijvoorbeeld Gmail wilt openen, selecteer je het Gmail-icoon en dubbeltik je hier op. Sommige apps bevinden zich op je startscherm en sommige zijn te vinden in het app-gedeelte.

Zo kun je je apps gebruiken en verkennen:

• Apps op je startscherm vinden: Sleep je vinger over het scherm.
  • Een app openen zodra de focus erop ligt: Dubbeltik ergens op het scherm.
  • Alle apps op je apparaat verkennen: Swipe op het startscherm met 2 vingers omhoog om de app-lade te openen.
  • Een app aan het startscherm toevoegen: Tik op de app om de focus op de app te plaatsen. Dubbeltik vervolgens op de app en houd vast. Sleep je vinger naar de plek waar je de app wilt plaatsen.
    • Je kunt ook dubbeltikken en vasthouden totdat het menu wordt getoond. Selecteer dan Toevoegen aan startscherm.
  • Een app verwijderen van het startscherm: Selecteer de app en open het TalkBack-menu. Selecteer Acties en dan Verwijderen.
    • Hiermee wordt de app niet van het apparaat verwijderd.
Mappen

Mappen zijn app-collecties die je kunt toevoegen aan het startscherm. Zo kan een Google Play-map bijvoorbeeld apps bevatten zoals Play Muziek, Play Boeken en Play Films. Als je een map wilt verkennen, open je deze en verplaats je je vinger over het scherm. Als je een map wilt maken, sleep je een app bovenop een andere app.

Widgets

Widgets zijn snelkoppelingen op je startscherm waarmee je informatie kunt opvragen of taken kunt uitvoeren. Met de Agenda-widget kun je bijvoorbeeld geplande afspraken terugvinden op je startscherm.

Zo voeg je een widget toe:

1. Verplaats de focus naar de lijst Apps op het startscherm.
    • Dubbeltik niet.
  2. Open het TalkBack-menu.
    • Op apparaten met gebaren met meerdere vingers: Tik met 3 vingers. Je kunt ook in één beweging omlaag en dan naar rechts swipen.
    • Op apparaten zonder gebaren met meerdere vingers (lager dan geüpdatete Android R met TalkBack 9.1): Swipe in één beweging omlaag en dan naar rechts.
  3. Selecteer Acties en dan Widget.
  4. Als je een widget wilt vinden, swipe je naar rechts of links of gebruik je Verkennen via aanraking.
  5. Dubbeltik en houd vast om de widget met de focus toe te voegen.
  6. Sleep de widget naar de gewenste plaats.

Zo verwijder je een widget:

1. Verplaats de focus naar de widget op het startscherm.
  2. Open het TalkBack-menu.
    • Op apparaten met gebaren met meerdere vingers: Tik met 3 vingers. Je kunt ook in één beweging omlaag en dan naar rechts swipen.
    • Op apparaten zonder gebaren met meerdere vingers (lager dan geüpdatete Android R met TalkBack 9.1): Swipe in één beweging omlaag en dan naar rechts.
  3. Selecteer Acties en dan Verwijderen.

Voor meer hulp met TalkBack neem je contact op met het Google-supportteam voor gebruikers met een beperking.