Anpassa Android-inställningarna för TalkBack

Du kan uppdatera inställningarna för TalkBack, till exempel volym eller feedback. Du kan även välja språk eller hur mycket TalkBack läser upp för dig.

Hantera inställningar

Hantera vanliga inställningar i snabbinställningarna

Panelen Snabbinställningar innehåller vanliga enhetsinställningar, till exempel för Wi-Fi, Bluetooth och flygplansläge.

Så här öppnar du snabbinställningar:

• När enheten är låst: Svep nedåt med två fingrar från skärmens överkant.
  • När enheten är upplåst: Svep nedåt med två fingrar från skärmens överkant för aviseringar. Svep sedan nedåt med två fingrar en gång till för snabbinställningarna.
Hantera i appen Inställningar

Så här öppnar du Inställningar:

• På startskärmen: Svep uppåt med två fingrar. Använd Explore by touch på appskärmen för att hitta Inställningar och tryck snabbt två gånger. Du kan också söka efter Inställningar i sökrutan.
    • Appar anges ofta i alfabetisk ordning.
  • Med Google-assistenten: Om du har aktiverat Hey Google på enheten säger du ”Hey Google”. Säg sedan ”Öppna inställningarna”.
  • På panelen Snabbinställningar: Använd Explore by touch för att hitta inställningarna och tryck sedan snabbt två gånger.

Ändra volymen på TalkBack

Volymen för tillgänglighetsfunktionerna styr ljudnivån för TalkBack-tal. Det är en del av Androids standardvolymreglage.

• Ändra talvolym: Tryck på knappen som höjer eller sänker volymen när något läses upp med TalkBack. Om ingenting läses upp för tillfället håller du ett finger på skärmen och trycker på knappen som höjer eller sänker volymen.
  • Så här ändrar du volymen när medier spelas upp: När medier spelas upp kan du styra medievolymen med volymknapparna. Om du vill ändra TalkBack-volymen sätter du fingret på pekskärmen och trycker på knapparna som höjer eller sänker volymen.

Hitta tillgänglighetsinställningar

Du kan uppdatera inställningarna för att anpassa din TalkBack-upplevelse.

Inaktivera automatisk rotation

Skärmriktningen ändras inte utifrån rörelser när du inaktiverar automatisk rotation.

1. Öppna Inställningar Appen Inställningar på enheten.
  2. Välj Tillgänglighet.
  3. Leta upp och stäng av Rotera skärmen automatiskt.
Avsluta samtal med strömbrytaren

Med den här inställningen kan du avsluta ett samtal genom att trycka på strömbrytaren på enheten.

Viktigt! Du kanske inte kan låsa enheten med strömbrytaren när den här inställningen är aktiverad, till exempel när du har den i fickan.

1. Öppna Inställningar Appen Inställningar på enheten.
  2. Välj Tillgänglighet.
  3. Leta upp och slå på Använd knapp för att avsluta samtal.

Lägg till ett internationellt tangentbord

På Pixel kan du få språk på många språk med Gboard, men för andra språk kan du behöva ett annat tangentbord. Läs mer om vilka språk som Gboard erbjuder.

Så här ser du vilket tangentbord som används:

1. Öppna Inställningar Appen Inställningar på enheten.
  2. Välj System följt av Språk och inmatning.
  3. Markera Skärmtangentbord under Tangentbord och inmatning.

Besök Google Play om du vill ladda ned andra tangentbordsappar.

Tips! Du kan aktivera TalkBack-punktskriftstangentbordet för engelska, arabiska och spanska. Läs mer om punktskriftstangentbordet för TalkBack.

Hantera inställningar för TalkBack

1. Öppna TalkBack-menyn genom att svepa nedåt och till höger i en rörelse.
    • På enheter med stöd för rörelser med flera fingrar trycker du på skärmen med tre fingrar.
  2. Öppna inställningarna för TalkBack.
  3. Uppdatera någon av följande inställningar:

Tips! Rörelser med flera fingrar kan användas på uppdaterade Pixel 3-enheter och senare samt vissa andra OEM-enheter.

Ändra detaljnivå

Inställningar för detaljnivå styr hur mycket information som TalkBack ger dig. Med hög detaljnivå får du mer talad feedback och med låg detaljnivå får du mindre. Till exempel läser TalkBack alltid upp tangenter som du skriver in när den höga är förinställd. Med den låga förinställningen läses inte tangenterna du skriver upp.

1. Välj Detaljnivå.
  2. Välj en förinställning: Hög, anpassad eller låg.
    • Med den förinställningen Anpassat kan du välja vad som ska läsas upp av TalkBack.
Ändra volymen för ljudsignal

Ljudsignalen är ett kort ljud som du hör när du navigerar på enheten. Detta kallas även en ljudikon. Som standard är ljudvolymen inställd på 50 % av din talvolym i TalkBack.

Så här ändrar du ljudsignalens volym:

1. Öppna inställningarna för TalkBack.
  2. Välj Ljud och vibration följt av Volym för feedback.
  3. Välj en volym:
    • Matcha talvolymen
    • 75 % av samtalsvolymen
    • 50 % av talvolymen
    • 25 % av talvolymen
Ljudkompression

Ljudkompression sänker volymen för medier och annat ljud så att användaren hör talad feedback från TalkBack tydligt. Ljudkompression är aktiverad som standard.

Så här aktiverar eller inaktiverar du ljudkompression:

1. Välj Ljud och vibration.
  2. Välj Ljudkompression.
  3. Aktivera eller inaktivera Ljudkompression.
Läs upp lösenord

Som standard läser TalkBack upp tecken i lösenord som andra kan råka höra. Du kan ändra inställningen så att mobilen inte läser upp tecken i säkra fält om du inte har anslutit hörlurar.

Aktivera eller inaktivera inställningen: Välj Läs upp lösenord.

• När Läs upp lösenord är aktiverat: TalkBack läser upp lösenordstecken medan du skriver.
  • När Läs upp lösenord är inaktiverat: TalkBack läser bara upp lösenordstecken när du har anslutit hörlurar.

Ändra talat språk för TalkBack

Du kan lägga till eller ändra språk för enheten och växla mellan olika språk för text till tal. Läs mer om vilka språk som stöds i TalkBack.

Så här installerar du språk:

1. Öppna TalkBack-menyn genom att svepa nedåt och till höger i en rörelse.
    • På enheter med stöd för rörelser med flera fingrar trycker du på skärmen med tre fingrar.
  2. Välj Inställningar för text till talföljt av Språk.
  3. Välj språk.

Om du vill byta språk medan du använder TalkBack kan du använda något av följande alternativ:

• TalkBack-menyn: Svep nedåt och till höger i en rörelse.
    • På enheter med stöd för rörelser med flera fingrar trycker du på skärmen med tre fingrar. Välj sedan Talat språk.
  • Ett fysiskt tangentbord: Tryck på Alt + Ctrl + L.
  • Med en rörelse: Om du vill tilldela en rörelse till kommandot ”Ändra talat språk” öppnar du inställningarna för TalkBack och väljer Rörelser.

Tips! Om du vill öppna TalkBack-menyn med en annan rörelse kan du konfigurera det i inställningarna för TalkBack. Läs mer om inställningarna för TalkBack.

Få hjälp

Om du behöver mer hjälp med tillgänglighetsfunktioner i Android kontaktar du Googles support för kunder med funktionsnedsättning.