Tekst- en weergave-instellingen wijzigen

Belangrijk:

Je vindt de toegankelijkheidsinstellingen ook in Snelle Instellingen. Hier kun je snel de voorkeursinstellingen voor tekst en content wijzigen.

Tip: Je kunt deze instellingen ook vanaf het begin instellen in de instelwizard.

Weergavegrootte en tekst wijzigen

Belangrijk: De instelling voor lettergrootte wordt niet toegepast op bepaalde apps.

Zo maak je de lettergrootte groter of kleiner:

1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Zoek en selecteer Lettergrootte.
  3. Verplaats de schuifregelaar naar links of rechts om de gewenste lettergrootte te selecteren.

Zo kun je de weergavegrootte groter of kleiner maken:

1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Zoek en selecteer Weergavegrootte.
  3. Verplaats de schuifregelaar naar links of rechts om de gewenste grootte te selecteren.

Tip: Je ziet een voorbeeld van de wijziging voor je letter- en weergavegrootten nadat je elke schuifregelaar op de gewenste grootte hebt ingesteld. Als alles niet naar wens is, kun je de instellingen resetten door op Instellingen resetten te tikken. Je voorkeuren voor weergavegrootte en tekst worden gereset naar de oorspronkelijke instelling van je apparaat.

Het lettertype aanpassen met Snelle instellingen

Belangrijk: Als je de lettergrootte aanpast via Instellingen, wordt de tegel Lettergrootte automatisch toegevoegd in Snelle instellingen. Voeg eerst Lettergrootte toe aan Snelle instellingen als je dit nog niet hebt gedaan. Meer informatie over Snelle instellingen

1. Swipe omlaag vanaf de bovenkant van het startscherm om naar Snelle instellingen te gaan.
  2. Tik op Lettergrootte.
  3. Kies de gewenste lettergrootte:
    • De lettergrootte vergroten: Tik op .
    • De lettergrootte verkleinen: Tik op .
    • De lettergrootte aanpassen: Sleep de schuifregelaar voor het percentage naar links of rechts.

Tip: Je kunt de lettergrootte aanpassen tot 200%.

Vetgedrukte tekst gebruiken
Belangrijk: Sommige apps gebruiken deze instelling niet.
Je kunt vetgedrukte tekst gebruiken om de zichtbaarheid te verbeteren.
  1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Weergavegrootte en tekst.
  3. Zet Vetgedrukte tekst aan of uit.
Tekst met hoog contrast gebruiken
Tekst met hoog contrast kan tekst beter leesbaar maken op je apparaat. Met deze functie wordt de tekstkleur gewijzigd in zwart of wit, afhankelijk van de oorspronkelijke tekstkleur.
  1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Weergavegrootte en tekst.
  3. Zet Tekst met hoog contrast aan of uit.
Kleurcorrectie gebruiken
Met de instellingen voor kleurcorrectie en grijstinten kan je apparaat mensen met kleurenblindheid ondersteunen.
  1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Kleur en beweging en dan Kleurcorrectie.
  3. Zet Kleurcorrectie gebruiken aan.
  4. Kies een correctieoptie.
Tip: Je kunt een snelkoppeling maken voor kleurcorrectie. Meer informatie over snelkoppelingen voor toegankelijkheid
Kleurinversie gebruiken
Belangrijk: Met kleurinversie worden de kleuren op het scherm omgedraaid. Dit geldt voor alles, ook voor media.
  1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Kleur en beweging en dan Kleurinversie.
  3. Zet Kleurinversie gebruiken aan.
Tip: Je kunt een snelkoppeling maken voor kleurinversie. Meer informatie over snelkoppelingen voor toegankelijkheid

Donker thema en kleurinversie combineren

• Android 10 en hoger: Als je een app opent die geen donker thema ondersteunt, kun je kleurinversie aanzetten.
  • Android 9 en lager: Je kunt maar één van deze instellingen tegelijk gebruiken. Als je het donkere thema aanzet, gaat kleurinversie automatisch uit.

Instellingen voor beweging wijzigen

Animaties verwijderen
Je kunt animaties uitzetten zodat je je beter kunt focussen.
  1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Kleur en beweging.
  3. Zet Animaties verwijderen aan.
Grote muisaanwijzer gebruiken
Je kunt de muisaanwijzer groter maken zodat deze meer opvalt.
  1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Kleur en beweging.
  3. Zet Grote muisaanwijzer aan.
Het scherm dimmen
Je kunt het scherm verder dimmen dan de minimale helderheid van je telefoon, zodat het prettiger voor je ogen is.
  1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid.
  3. Zet Extra dimmen aan.

Meer hulp

Heb je meer hulp nodig met tekst- en weergave-instellingen, neem dan contact op met het Google-supportteam voor gebruikers met een beperking.