Yleisten ja paikallisten kontekstivalikoiden käyttäminen

TalkBackissa on käytettävissä kaksi valikkoa, joiden avulla löydät haluamasi asetukset ja säätimet. Yleinen kontekstivalikko sisältää komennot, joita voidaan käyttää kaikkialla. Paikallinen kontekstivalikko puolestaan riippuu korostettuna olevasta kohteesta.

Yleinen kontekstivalikko

Käytä yleistä kontekstivalikkoa seuraavasti:

1. Pyyhkäise alas ja oikealle. (Voit määrittää toisen eleen TalkBackin asetuksista.)
  2. Valikko on TalkBack-asetuksistasi riippuen joko ympyrä tai luettelo.
    • Ympyrävalikko: Selaa valikkoa vetämällä sormeasi näytöllä. Valitse kohde sormea nostamalla.
    • Luettelovalikko: Selaa valikkoa pyyhkäisemällä vasemmalle tai oikealle. Valitse kohde kaksoisnapautuksella.

Yleisessä kontekstivalikossa on seuraavat vaihtoehdot:

• Lue ylhäältä alkaen: Sovellus lukee näytöllä olevat kohteet aloittaen näytön yläreunasta.
  • Lue seuraavasta kohteesta alkaen: Sovellus lukee näytöllä olevat kohteet aloittaen viimeisimmästä korostetusta kohteesta.
  • Toista viimeinen lausahdus: Viimeinen luettu kohde toistetaan.
  • Tavaa viimeinen lausahdus: TalkBackin viimeksi lukema kohde tavataan kirjain kirjaimelta.
  • Kopioi viimeisin lausahdus leikepöydälle: Viimeksi sanottu lausahdus kopioidaan leikepöydälle, jotta sen voi liittää toiseen sovellukseen tai sille voi tehdä jotain muuta.
  • Näyttöhaku: Kirjoita termi ja hae sitä näytöltä. Lue lisää näyttöhausta
  • TalkBack-asetukset: Avaa TalkBackin asetukset.
    • Jos olet määrittänyt kontekstivalikot näkymään ympyröinä, tämä vaihtoehto löytyy ympyrävalikon ulkopuolelta näytön oikeasta yläkulmasta.
  • Tekstistä puheeksi ‑asetukset: Avaa tekstistä puheeksi ‑asetukset.
    • Jos olet määrittänyt kontekstivalikot näkymään ympyröinä, tämä vaihtoehto löytyy ympyrävalikon ulkopuolelta näytön oikeasta alakulmasta.
  • Piilota näyttö: Tämä laittaa näytön pois päältä yksityisyyden parantamiseksi, jotta muut eivät voi nähdä näyttöä julkisilla paikoilla.
    • Jos olet määrittänyt kontekstivalikot näkymään ympyröinä, tämä vaihtoehto löytyy ympyrävalikon ulkopuolelta näytön vasemmasta alakulmasta.

Paikallinen kontekstivalikko

Paikallinen kontekstivalikko sisältää korostettua kohdetta koskevia toimintoja. Käytä paikallista kontekstivalikkoa seuraavasti:

1. Pyyhkäise ylös ja oikealle. (Voit määrittää toisen eleen TalkBackin asetuksista.)
  2. Valikko on TalkBack-asetuksistasi riippuen joko ympyrä tai luettelo.
    • Ympyrävalikko: Selaa valikkoa vetämällä sormeasi näytöllä. Valitse kohde sormea nostamalla.
    • Luettelovalikko: Selaa valikkoa pyyhkäisemällä vasemmalle tai oikealle. Valitse kohde kaksoisnapautuksella.

Valikon sisältö riippuu korostettuna olevasta kohteesta. Jos kohteella ei ole toimintoja, TalkBack sanoo ”Valikossa ei ole kohteita”. Paikallisessa kontekstivalikossa voi korostettuna olevasta kohteesta riippuen olla seuraavia vaihtoehtoja:

• Siirtyminen: Valitse, miten haluat siirtyä. Vaihtoehtoja voivat olla oletus, merkit, sanat, rivit, kappaleet, otsikot, linkit, säätimet, erityissisältö, osiossa siirtyminen tai luettelossa siirtyminen.
  • Muokkausvaihtoehdot: Kun muokkaat tekstiä, tässä valikossa on esimerkiksi seuraavat vaihtoehdot: siirrä kohdistin alkuun, siirrä kohdistin loppuun, valitse kaikki ja avaa valintatila. Jos tekstiä on valittuna, vaihtoehtoja voivat olla myös leikkaa, kopioi, liitä ja sulje valintatila. Voit siirtää kohdistinta muokkauskentässä painamalla äänenvoimakkuuspainikkeita.
  • Tunnisteiden hallinta: Tämän valikon kautta voit lisätä, poistaa ja muokata omia tunnisteita sovelluksissa, joiden sisältöä ei ole merkitty tunnisteilla. Esimerkiksi sovelluksien kuvissa ei aina ole tunnisteita. TalkBackin avulla voit luoda kuville omat tunnisteet, jotta tunnistat ne helpommin myöhemmin. Kun olet lisännyt tunnisteet, voit ylläpitää omia tunnisteitasi TalkBackin asetuksissa Omat tunnisteet ‑osiossa.
  • Liukusäädin: Kun kohdistus on liukusäätimessä, esimerkiksi äänenvoimakkuudessa tai videon toistossa, tällä asetuksella voit määrittää tarkan arvon väliltä 0–100.

Kontekstivalikoiden näyttäminen ympyröinä tai luetteloina

Kontekstivalikot voivat näkyä joko ympyröinä tai luetteloina.

Asetuksen muuttaminen:

1. Avaa laitteen Asetukset-sovellus Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Esteettömyys ja sitten TalkBack.
  3. Avaa Asetukset.
  4. Etsi Näytä kontekstivalikko luettelona. Ota asetus käyttöön tai poista se käytöstä kaksoisnapauttamalla.